Dabar ELTA kasdien vartotojams pateikia vidutiniškai maždaug 10 pranešimų apie šalies vidaus politiką, o konkuruojanti naujienų agentūra BNS – per pusšimtį. Paprastai netinkamo paslaugos teikėjo paslaugų tiesiog atsisakoma, tačiau vegetuojanti ELTA dar mažiausiai dvejus metus galės laikytis iš dosnių valstybės užsakymų.

Vyriausybės kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento direktorius Kęstutis Jankauskas apie Eltos teikiamos informacijos kokybę kalbėjo filosofiškai - esą "tobulėjimui ribų nėra". Vyriausybės valdininkus tenkina minimalios naujienų agentūros paslaugos, už kurias kas mėnesį sumokami 7375 litai (88 500 litų per metus).

Beje, tiek sumoka tik Vyriausybės kanceliarija, Eltos paslaugas užsisakiusi iki 2008 metų. Ministerijos bei kitos valstybės institucijos tokias pat paslaugas perka atskirai, nors jau ne pirmus metus kalbama, kad jas pirkti centralizuotai bent visoms Vyriausybei pavaldžioms žinyboms būtų kur kas pigiau.

Yra paprasta priežastis, kodėl valdininkai negali gyventi be Eltos. Keli vienas nuo kito nepriklausomi šaltiniai tvirtina, kad valdininkams apsispręsti labai padeda naujojo šios agentūros direktoriaus komercijai pavardė - Dominykas Mertinas. Jis yra aktoriaus Daliaus Mertino ir Laimos Mertinienės (Brazauskaitės) sūnus, o dar paprasčiau - premjero Algirdo Mykolo Brazausko anūkas.

Paskutiniai likę Eltos darbuotojai jaunojo D. Mertino vadovavimą komercijai vadina dezinformacija, tačiau "Ekstros" šaltiniai teigė, kad gruodžio pradžioje įdarbintas AMB anūkas jau siuntinėjo nurodymus pavaldiniams vidiniu kompiuteriniu ryšiu.