Kaip rašo VDAI, priežiūros institucija aiškinasi situaciją dėl galimai neteisėto vieno iš žiniasklaidos atstovų informacijos ir asmens duomenų apie fizinius ir juridinius asmenis rinkimo iš valstybės registrų. Anot jų, tyrimu siekiama nustatyti, ar nebuvo pažeistas Bendrojo duomenų apsaugos reglamento 5 straipsnyje įtvirtintas teisėtumo principas.

„Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija primena, kad Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas už neteisėtą asmens duomenų tvarkymą numato administracines baudas, kurios kiekvienu konkrečiu atveju turi būti veiksmingos, proporcingos ir atgrasomos“, – skelbia VDAI.

VDAI Teisės skyriaus patarėja Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė aiškina, kad kol kas negali prognozuoti, kiek užtruks tyrimas.

„Bendrajame duomenų apsaugos reglamente nėra numatyta konkrečių baudų, bet numatoma, kad jos turi būti, kaip jau minėta, veiksmingos, proporcingos ir atgrasomos. Nors reglamentas nenumato žemutinės baudos ribos, bet aukščiausia riba yra iki 2–4 proc. metinės apyvartos – tuo atveju, kai tai susiję su fiziniu asmeniu. Tada atitinkamai paskaičiuojama“, – komentuoja ji.

Be to, R. Sinkevičiūtės-Šečkuvienės teigimu, reikia atkreipti dėmesį, kad be baudų taikomos kitos sankcijos, pavyzdžiui, įspėjimai ar nurodymai ir kita.

DELFI primena, kad Š. Černiauskas iš naujienų portalo 15min.lt dėl vidinės etikos pažeidimų buvo atleistas gegužės 10 d. Iki tol jis vadovavo žurnalistinių tyrimų skyriui.

Vėliau jis paviešino savo versiją kodėl buvo atleistas, bet tą pačią dieną 15min.lt vadovybė perdavė informaciją apie jo veiklą teisėsaugai.

Be to, reaguodama į kilusį skandalą, Prezidentė Dalia Grybauskaitė išbraukė Š. Černiauską iš valstybės apdovanotųjų sąrašo. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu žurnalistas buvo apdovanotas 2018 metų vasario 15 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)