Lenkiškų televizijos kanalų retransliavimo starto ceremonijoje, trečiadienį surengtoje Vilniaus televizijos bokšto siųstuvų salėje, Premjeras pažymėjo, kad pradėti retransliuoti lenkiški kanalai Pietryčių Lietuvoje padės stiprinti informacinį saugumą šalyje.

„Šiais sudėtingais laikais labai svarbu, kad mūsų žmonės ir piliečiai gautų objektyvią informaciją. Informaciniai karai, propaganda, melagingos naujienos yra šių dienų iššūkis daugeliui demokratinių valstybių. Dėl to kiekvienos valstybės garbės reikalas padaryti kuo platesnį tikros, objektyvios informacijos lauką, ir aš džiaugiuosi, kad Lietuva pasirinko teisingą kryptį“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Pasak Premjero, objektyvių informacijos kanalų įvairovė yra ypač svarbi Pietryčių Lietuvai, kur gyvenantys žmonės nesunkiai pasiekiami nedraugiškų valstybių informacijos kanalų.

„Pietryčių Lietuva, kurioje amžiais gyvena mūsų bendrapiliečiai - lenkų tautinė mažuma, dėl įvairių susiklosčiusių aplinkybių turėjo geresnį prieinamumą stebėti ne visiškai mums draugiškų valstybių kanalus nei Lietuvos arba Lenkijos valstybės kanalus. Dėl to mes, kaip valstybė, turime surasti galimybę Pietryčių Lietuvos gyventojams žiūrėti kanalus iš Lenkijos“, - sakė Premjeras, džiaugdamasis, kad pavyko šį tikslą pasiekti.

„Neabejoju, kad mūsų piliečiai, gyvenantys Pietryčių Lietuvoje, pasirinks naujus kanalus, o ne tuos, kurie skleidžia antilietuvišką, antilenkišką ir antivalstybinę propagandą“, - kalbėjo S. Skvernelis ir vylėsi, kad nauji retransliuojami kanalai padės stiprinti pilietinę visuomenę Lietuvoje.

Lenkiškų televizijos kanalų retransliavimo starto ceremonijoje taip pat dalyvavo Lenkijos ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska, Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis, AB Lietuvos radijo ir televizijos centras generalinis direktorius Remigijus Šeris.

Lenkijos ambasadorė Lietuvoje U. Doroszewska taip pat pabrėžė kanalų retransliacijos svarbą. Ambasadorė pasidžiaugė, kad Lietuvoje gyvenantys lenkai turės priėjimą prie informacijos ir prie kultūros savo gimtąja kalba ir kad jie turės galimybę stebėti Lenkijoje kuriamas programas. Kartu ambasadorė taip pat pažymėjo, kad Lietuvos ir Lenkijos geri ir sumanūs santykiai padeda įgyvendinti svarbius projektus.

„Tai labai svarbus įvykis. Tai aiškus patvirtinimas, kad sumanaus Lenkijos ir Lietuvos bendradarbiavimo dėka galime efektyviai įgyvendinti mūsų dvišaliams santykiams labai svarbius projektus“, - kalbėjo Lenkijos ambasadorė Lietuvoje.

Trečiadienį Pietryčių Lietuvoje antžeminės skaitmeninės televizijos tinklais pradedami retransliuoti penki nekoduoti Lenkijos TV kanalai: „TVP Polonia“, „TVP Info“, „TVP Historia“, „NUTA.TV“ ir „Power TV“.

Lenkiškos televizijos programos bus retransliuojamos skaitmeninės antžeminės televizijos tinklu, nekoduotu būdu. Tai reiškia, kad retransliacijos aprėpties zonoje šias programas bus galima matyti nemokamai, tam antžeminės televizijos naudotojai savo TV imtuvuose turės atlikti automatinę programų paiešką.

Televizijos programas bus galima priimti įprastinėmis antenomis, nukreipus jas į artimiausią numatytoje teritorijoje esantį siųstuvą. Atviroje vietovėje rekomenduojamas antenos įrengimo aukštis - 10 m virš žemės paviršiaus, o užstatytoje miesto teritorijoje, kai antena įrengta ant pastato stogo, - ne žemiau kaip 10 m aukštyje.

Šioms Lenkijos televizijos programoms retransliuoti Lietuvoje bus skiriama apie 349 tūkst. eurų per metus. Sutartis su retransliuotoju sudaryta metams, numatant galimybę pratęsti šią sutartį dar du kartus po vienerius metus.

Statistikos departamento duomenimis, Pietryčių Lietuvos teritorijoje - Vilniaus mieste ir rajone bei Šalčininkų ir Švenčionių rajonuose - yra 697 880 gyventojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)