Šiuo metu kompensacinį atlyginimą audiovizualinių kūrinių autoriams ir gamintojams už jų kūrinių kopijavimą į tuščias laikmenas ir įrenginius paskirsto dvi asociacijos – LATGA ir AVAKA. Tačiau Kultūros ministerija sumanė, kad ateityje tuo turėtų užsiimti tik viena jų – AVAKA. „Tai daryti pretenduoja dar viena asociacija (Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA – red.).

Patenkinus jos prašymą, būtų sukuriama nenaudinga konkurencija tarp trijų kolektyvinio administravimo organizacijų ir kiltų teisinių neaiškumų teisių turėtojams. Esant nesutarimams tarp asociacijų, trikdomas operatyvus kompensacinio atlyginimo išmokėjimas, teisių turėtojai laiku negauna jiems priklausančio atlyginimo“, – pertvarkos būtinybę aiškino kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson patarėjas Viktoras Bachmetjevas.

Asociacijai AVAKA vadovauja į korupcijos skandalą kartu su partija „Tvarka ir teisingumas“ prieš porą metų klimpęs prodiuseris Rolandas Skaisgirys. Šis prodiuseris yra kūręs ir bendrus projektus su dabartinės valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime seniūnu bei Kultūros komiteto pirmininku Ramūnu Karbauskiu.

LATGA direktorius Jonas Liniauskas Kultūros ministerijos sumanymą pavadino visiškai nepriimtinu ir Kultūros ministerijai adresuotame rašte pabrėžė, kad jo vadovaujamos asociacijos atstovai pritaria tam, jog vadinamąjį kompensacinį atlyginimą pagal administruojamas sritis skirstytų trys organizacijos. Jis atkreipė dėmesį, kad AVAKA taiko 12 proc. administravimo mokestį, tuo metu LATGA – 8,41 procento.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)