Juo tapo portalo Aktualijų skyriaus redaktorius Raimundas Celencevičius, kuris anksčiau taip pat yra dirbęs tokių leidinių, kaip „Vilniaus diena“, „Respublika“, „Vakaro žinios“ vyriausiuoju redaktoriumi.

DELFI paklaustas, kaip jaučiasi užėmęs naujas pareigas, jis sakė, kad taip pat, kaip ir būdamas aktualijų skyriaus, tik dabar esą daugiau atsakomybės.

Primename, kad „15min“ neturėjo vyriausiojo redaktoriaus nuo 2015 m. balandžio, kai šias pareigas taip pat „šalių susitarimu“ paliko Rimvydas Valatka. Tuo metu portalui „LRT.lt“ duotame interviu savo atleidimą jis vadino „mistika“.

„Sakyčiau, kad tiesiog kažkam labai reikėjo trūks plyš pašalinti redaktorių. Penktadienį ryte išgirstu apie reorganizaciją, o pirmadienį jau esu atleidžiamas. Profesionalai atleidžiami visame pasaulyje, jie visur keičiami naujais, geresniais.

Bet „15min“ tai padaryta tokiu neprotingu būdu, kuris, nors ir pavadintas reorganizacija, realiai yra atviras pasityčiojimas ne tiek iš manęs, kiek iš visų „15min“ dirbančių žurnalistų darbo, apskritai iš laisvos vakarietiškos žurnalistikos principų ir vertybių.

„Reorganizacijos“ esmė – portalas 15min.lt nebeturės vyriausiojo redaktoriaus. Tai yra pirma redakcija pasaulyje be „galvos“. Vyriausiojo redaktoriaus pareigas perima generalinis direktorius. Redakcija padalijama į aštuonis skyrius.

Kai generalinio direktoriaus tuoj po mano atleidimo paklausė, kas redaguos tyrimų skyriaus žurnalistų rašinius, jis atsakė, kad žurnalistai gali vienas kito rašinius paredaguoti“, – prieš kelerius metus kalbėjo R. Valatka.

Reaguodamas į šį interviu tuometinis direktorius T. Balžekas portale „15min“ publikavo komentarą, kuriame leido suprasti, jog buvęs redaktorius nepritapo prie pokyčių:

„Mūsų komanda keičiasi kartu su pasaulinėmis tendencijomis. <...> Jie mąsto savo galva, jiems nereikia vieno visažinio autoriteto, vyr. redaktoriaus, kuris priimtų sprendimus už juos. Jie patys tai gali. Suprantu, kad nėra lengva keisti savo mąstymą, suprantu, kad pikta, nes reikėjo rinktis, bet pasaulis keičiasi, o tie, kurie stovi vietoje, neišgyvena“.

Nepraėjus ir trejiems metams po šio komentaro pasirodymo paties T. Balžeko „15min“ nebeliko, dėl to, kad, pasak „Eesti Meedia“ vadovo Sveno Nuutmanno, išsiskyrė „akcininko ir direktoriaus vizijos dėl Lietuvos žiniasklaidos įmonių plėtros strategijos“.

Kodėl nuspręsta grąžinti vyriausiojo redaktoriaus pareigas, jas užėmęs R. Celencevičius pakomentavo taip:

„Anksčiau, kai leidėjas buvo T. Balžekas, tada jis priėmė tokį sprendimą remdamasis pavyzdžiais, kuriuos matė, man atrodo, Amerikoje. Jam atrodė, kad tai veiktų, nes R. Valatkos laikais tas valdymas buvo labai centralizuotas. Jis buvo atsakingas iš esmės už viską: ir už pavadinimą, ir už temų generavimą, ir už žmonių darbo organizavimą.

Tomas manė, kad galima padaryti kitaip. Per tą laiką tas veikė. Bet dabar, kai nutarė šalių susitarimu išsiskirti su „Eesti Meedia“, akcininkai nusprendė, kad naujasis direktorius turi būti labiau orientuotas į verslą, o redakcija turėtų būti griežčiau atskirta nuo verslo interesų. Dėl to jie nutarė grąžinti vyriausiojo redaktoriaus pareigybę“.

R. Celencevičiaus teigimu, portalo Žurnalistinių tyrimų skyrius bus pavaldus tik vyriausiajam redaktoriui.

„Eesti Meedia“ bendrovės vadovo Sveno Nuutmanno teigimu, T. Balžekas grupę palieka abipusiu sutarimu.

„T. Balžeko pasitraukimo priežastis – akcininko ir direktoriaus vizijų dėl Lietuvos žiniasklaidos įmonių plėtros strategijos išsiskyrimas“, – pranešime spaudai teigė S. Nuutmanas.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu bendrovė „15min“ turi 102 darbuotojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)