Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) informavo gavusi OFCOM pranešimą, kad šis atliko išsamų savo licencijuoto transliuotojo „Baltic Media Alliance Ltd.“ televizijos programos „NTV Mir Lithuania“ 2016 metų balandžio 15 dieną transliuotos laidos „Ypatingas įvykis. Tyrimas“ turinio įvertinimą.

OFCOM nuomone, buvo pažeista Transliavimo kodekso taisyklė, pagal kurią informaciją privalu pateikti laikantis nešališkumo principo.

Lietuvos radijo ir televizijos komisija dėl tos pačios laidos pažeidimą buvo konstatavusi pernai gegužę.

„Tai mums savotiška parama, kad ir Jungtinės Karalystės reguliuotojas, kuriam priklauso minėtas transliuotojas, taip pat vertina „NTV Mir Lithuania“ veiksmus“, – BNS sakė LRTK Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Birutė Keršienė.

OFCOM numato kviesti transliuotoją į savo posėdį, kur jis privalės pasiaiškinti dėl daromų nusižengimų. Mat tai jau ketvirtas tokio pobūdžio britų Transliavimo kodekso pažeidimas, teigiama LRTK pranešime.

Minėtoje laidoje buvo nagrinėjamos temos apie lietuvių ir latvių kolaboravimą vykdant žydų holokaustą Baltijos šalyse, rusų tautinės mažumos padėtį Baltijos valstybėse ir atgimstančius fašistinius judėjimus Baltijos valstybėse.

„Paskleista informacija daugeliu atvejų buvo grindžiama ne įrodymais, o prielaidomis, nagrinėjamos temos, kalbinti įvykių liudininkai, pašnekovai ir ekspertai parinkti taip, kad iliustruotų ir tariamai patvirtintų laidos vedėjo ar korespondento teiginius, tiesa pateikiama tik iš dalies, kuriama bendra neigiamų žinių apie Baltijos valstybes ir jų gyventojus visuma, žiūrovas nuteikiamas prieš juos ir kitus“, – rašoma LRTK pranešime.

Lietuvos komisija buvo priėmusi sprendimą įpareigoti Lietuvos teritorijoje veiklą vykdančius retransliuotojus, taip pat kitus asmenis, teikiančius televizijos programų platinimo internete paslaugas ir platinančius televizijos programą „NTV Mir Lithuania“, 12 mėnesių platinti ją tik už papildomą mokestį platinamuose televizijos programų paketuose, tačiau Europos Komisijai pareikalavus dar tiksliau laikytis visų reikiamų procedūrų, numatytų ne tik nacionaliniame įstatyme, bet ir ES Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvoje, sprendimas pakoreguotas.

Paslaugų teikėjai galėjo patys spęsti, ar retransliuoti „NTV Mir Lithuania“ programą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)