„Mes nekeisime iki šiol galiojusių darbo sąlygų žurnalistams, – pareiškė Senato maršalka Stanislavas Karčevskis (Stanislaw Karczewski). – Mes žengiame žingsnį atgal“. Politikas pabrėžė, kad jo Teisės ir teisingumo partija (PiS) nori išspręsti parlamento krizę. PiS parlamente turi absoliučią daugumą.

Remiantis ligšioliniais vyriausybės planais, reporteriai nuo šių metų pradžios parlamente turėjo dirbti atskirame žiniasklaidos centre. Tai būtų apsunkinę prieigą prie informacijos Seime, kritikavo žiniasklaidos atstovai ir vyriausybės priešininkai. Jie kaltino PiS cenzūra ir prieš Kalėdas protestavo prie parlamento.

Konfliktas paaštrėjo, kai grupė opozicijos deputatų gruodžio 16-ąją plenarinių posėdžių salėje užėmė tribūną, o demonstrantai prie pastato blokavo išėjimus. Daug politikų, tarp jų – PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis ir premjerė Beata Szydlo tada kelias valandas negalėjo išeiti iš parlamento, kol policininkai protestą išsklaidė.

Plenarinių posėdžių salę opozicijos deputatai tuo tarpu pakaitomis toliau laikė užėmę. Be žiniasklaidos laisvės jie dar reikalavo iš naujo balsuoti dėl 2017 metų biudžeto. Šis dėl protesto akcijos buvo priimtas kitoje Seimo salėje. Opozicijos nuomone, balsavimas buvo neteisėtas, nes jame neleista dalyvauti kai kuriems deputatams. Valdantieji tai neigia.

Kad rastų išeitį iš krizės, vyriausybė dabar nori pradėti kalbėtis su aukštais opozicijos nariais. „Mes turime rasti konsensusą“, – sakė S. Karčevskis.

Jei iki kito parlamento posėdžio trečiadienį sutarimo nebus, deputatai vėl posėdžiaus ne pagrindinėje salėje, pranešė parlamento žiniasklaidos biuras. Esą jau vyksta atitinkamas pasiruošimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)