Kairiosios pakraipos laikraštis „Nepszabadsag“ turi būti parduotas, sekmadienį sakė jo redaktorius, o šis sprendimas didina nuogąstavimus dėl dešiniojo sparno vyriausybės priemonių prieš žiniasklaidos laisvę.

Nors leidėjas įvardijo komercines šio žingsnio priežastis, aktyvistai ir žurnalistai kaltina sudėtingą aplinką, sukurtą premjero Viktoro Orbano vyriausybės.

„Komisija žino apie Vengrijos laikraščio „Nepszabadsag“ leidybos sustabdymą ir nerimauja dėl to“, - sakė Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas

„Buvo keliama klausimų dėl šio sustabdymo priežasčių, - sakė jis per trumpą spaudos konferenciją Briuselyje. - Mes labai atidžiai stebime, esame labai susirūpinę.“

M. Schinas sakė, kad žiniasklaidos laisvė ir žurnalistų apsauga yra „laisvos ir demokratinės visuomenės pamatas“.

Tačiau Europos Komisija pridūrė, kad turi ribotas galimybes veikti susiklosčius šiai padėčiai.
„Sąjungos kompetencijos žiniasklaidos laisvių ir pliuralizmo srityje yra ribotos“, - sakė atstovė Nathalie Vandystadt (Natali Vandistat).

Ji pridūrė, kad dauguma žiniasklaidos klausimų yra tvarkomi pagal šalių įstatymus, o ne pagal ES direktyvas.

V. Orbano partija „Fidesz“ laikraščio leidimo sustabdymą vadino „racionaliu ekonominiu, o ne politiniu sprendimu“.

Tačiau opozicinės partijos, aktyvistai ir minimo laikraščio žurnalistai dėl tokio posūkio kaltina V.Orbano vyriausybės veiksmus, dusinančius žiniasklaidos priemones, nepalaikančias vyriausybės linijos.

Jie taip pat sakė, kad įtarimų kelia parinktas laikas. Sprendimas sustabdyti laikraščio leidybą buvo priimtas praėjus savaitei po to, kai dažnai V. Orbaną kritikuodavęs „Nepszabadsag“ paskelbė apie dviejų artimų premjero sąjungininkų įtariamą korupciją.

V. Orbano vyriausybė jau vaidijosi su ES dėl atmestų migrantų paskirstymo po šalis nares kvotų ir atnaujintų debatų apie mirties bausmės sugrąžinimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)