DELFI grupė rugsėjį išspausdino 11 052 tekstus ir vaizdo reportažų, 29 420 nuotraukų, ir turėjo 83 tiesiogines transliacijas. Prie DELFI TV prisijungė tokie žymūs TV vardai kaip Andrius Tapinas ir Jurgis Jefremovas.

Rugsėjo mėnesį Lietuvoje kurortų ir poilsio temą užtikrintai išstūmė politinės aktualijos: pabėgėlių krizė Europoje. DELFI skaitytojai domėjosi visa informacija, kokia tik buvo pateikiama šia tema: tai ir paprasti asmeniniai įspūdžiai žmonių, atsidūrusių krizės sūkuryje (Prakalbo pabėgėlių centre Vokietijoje dirbantis lietuvis: žmonės tai turi žinoti, rekordinis 314 000 skaitomumas, Vokietijoje su pabėgėliais susidurianti lietuvė: jaučiuosi kažkuo kalta, ir tarptautinės politikos analizė Migrantų krizė. Kas iš tiesų atsitiko Sirijoje, 95 000, Europos lyderės sprendimas: kas nutiko A. Merkel, apklausos: Pabandė ištirti lietuvių požiūrį į migrantus: rezultatais sunku patikėti, reportažai iš karštų Europos taškų, kur išvyko DELFI komanda Migrantų krizė. Paskutinė stotelė Vengrijoje: vengrų perspėjimai lietuviams ir sirų ašaros, 117 000.

Skaitė ir DELFI tyrimą apie Boxer pirkimo užkulisius Amžiaus derybos dėl „Boxer“: ko iš tiesų norėjo generolas V. Tutkus, 88 000.

Žiūrimas buvo išskirtinis Andriaus Tapino interviu su Odesos gubernatoriumi Michailu Saakašviliu.

Labai didelio susidomėjimo sulaukė FB darbo paprašiusi moteris Darbo prašymas feisbuke sukrėtė lietuvius (141 000) ir šios istorijos tęsinys Feisbuke darbo prašiusi mama parodė, kaip gyvena.

Rugsėjį DELFI Verslo naujienose aktualiausios buvo temos, susijusios su naujojo Darbo kodekso pakeitimais, Europą drebinančios migrantų krizės poveikiu ir stringančia Registrų centro skolininkų administravimo sistema (PLAIS), palikusia tūkstančius žmonių su užblokuotomis sąskaitomis.

Be kasdieninių aktualijų DELFI versle buvo ne vienas išskirtinis rašinys.

Bendras dviejų žurnalistų – Edgaro Savicko ir Mindaugo Jackevičiaus – straipsnis „Nusprendė išsiparduoti: ruošia prestižinę vietą NT ant valstybinės žemės“ apie Lietuvos radijo ir televizijos centro sprendimą parduoti buvusią radijo siuntimo stotį, kuri stovi ant valstybės žemės patrauklioje Vilniaus vietoje, sulaukė ne tik tūkstančių skaitytojų, bet ir atsakingos institucijos dėmesio.

Objektas Tujų g.

Po šio DELFI straipsnio sandoriu susidomėjo Nacionalinė žemės tarnyba – „Sandoris patrauklioje Vilniaus vietoje patraukė dėmesį“.

Taip pat Edgaras Savickas paviešino šalia Vilniaus įsikūrusią uždarą gyvenvietę, kuri kvietimų neturintiems lankytojams yra neprieinama „Naujas turtuolių kvartalas šalia Vilniaus – likusiai Lietuvai nematomas pasaulis“ (117 tūkst. peržiūrų).

Ugnės Karaliūnaitės straipsnis apie nesėkmingas Lietuvos auksinio jaunimo investicijas į naftos verslą „Amerikiečių magnatui – kaltinimai iš Lietuvos auksinio jaunimo“ sulaukė daugiau nei 78 tūkst. peržiūrų.

Erika Fuks straipsnyje „Teisme – kaltinimai nukopijavus „Maximą“ aprašė naują VP grupės akcininkų konfliktą. Rašinys sulaukė 67,9 tūkst. peržiūrų.

Rugsėjo mėnesį DELFI sporto rubrikoje karaliavo krepšinis. Skaitytojai labai domėjosi Europos krepšinio čempionatu ir Lietuvos rinktinės pasiekimais. Įvykius iš grupės varžybų Rygoje (Latvija) ir Lilyje (Prancūzija) nušvietė profesionali DELFI komanda: Birutė Davidonytė, Mindaugas Augustis, Rytis Kazlauskas ir Kirilas Čachovskis. Rugsėjo mėnesį vien „Eurobasket 2015“ skiltyje buvo publikuotas net 321 straipsnis, skirtas Europos krepšinio čempionatui. Beveik visi jie sulaukė milžiniško DELFI skaitytojų dėmesio.

Italija - Lietuva

Labiausiai skaitytojams įsiminė tiesioginė tekstinė pusfinalio rungtynių Lietuva – Serbija transliacija.

DELFI portalo lankytojai neliko abejingi Lietuvos rinktinės pergalei ketvirtfinalyje prieš Italiją.

DELFI padaryta Italijos spaudos apžvalga po pralaimėjimo lietuviams ir italų keiksmai nugalėtojams sulaukė net Italijos ambasados Vilniuje reakcijos.

Skaitytojus ir žiūrovus, žinoma, traukė ir Senojo žemyno pirmenybių finalas, kuriame Lietuva pralaimėjo Ispanijai.

DELFI skaitytojai neslėpė savo susižavėjimo Jonu Mačiuliu, kurio puikus žaidimas padėjo Lietuvos rinktinei Europos čempionato aštuntfinalyje.

DELFI TV Europos krepšinio čempionato metu surengė net 15 specialių tiesioginių transliacijų, kurių metu krepšinio ekspertai, treneriai ir žaidėjai analizavo Lietuvos vyrų žaidimą čempionate.

DELFI Sveikatos rubrikos temų įvairovė rugsėjį atspindėjo tai, kas aktualu bei įdomu skaitytojams. Be svarbių naujienų iš užsienio ir sveikatos politikos subtilybių, dominavo jautrios pacientų istorijos, iš kurių gali pasimokyti kiekvienas.

Mėnesio pradžioje domėjomės sostinės oro užterštumu, patarimais, kaip apsisaugoti (Vilnių užgulė dvokas: išvesti į lauką vemia vaikai).

Kalbinome ir vieną geriausių Vilniaus abiturienčių, kurios ateities planų vos nesužlugdė sunki liga. Merginos istorija tapo naudinga pamoka visiems besimokantiems ir ilgą sėdimą darbą dirbantiems žmonėms, o frazė „lėktuvo sindromas“ privers visus dažniau pakilti nuo kėdės.(Nuolatinį nuovargį Julija siejo su egzaminais: tai, ką rado plaučiuose, šokiravo net medikus)

Pranešėme ir apie tai, kad garsioji elektroimpulsinė terapija, liaudiškai vadinama elektrošoku, labai daug ir baisiai rodyta siaubo filmuose, vėl taikoma Lietuvoje. Apie tai, kaip šiandien vykdomas šis gydymas, įdomiame straipsnyje: Siaubo filmų etalonu tapęs gydymas vėl taikomas Lietuvoje: kas pasikeitė.

Elektroterapija

Galiausiai, tęsiamos jautrios istorijos apie onkologines ligas, kurios ankstyvose stadijose neretai yra besimptomės. 45 metų Jurgita moteriškus negalavimus nurašydavo klimaksui, tačiau kai kreipėsi į gydytoją, sužinojo serganti gimdos vėžiu. Profesionalūs gydytojai dalijasi savo žiniomis su DELFI žurnalistais ir skaitytojais bei dar kartą ragina dažniau profilaktiškai tikrintis sveikatą. (Juokavo apie klimaksą, paaiškėjo, kad vėžys)

Rugsėjo mėnesį DELFI Gyvenimo rubrikoje buvo diskutuojama apie vertybes: šeimą, tėvynę ir laisvę.

Į Argentiną išvykęs jaunuolis stebėjosi, kaip toli nuo tėvynės gyvenantys lietuviai puoselėja tradicijas ir saugo lietuvybę: „Unikali lietuvio patirtis Argentinoje: man buvo gėda, kai pamačiau, kaip jie šoka“. Kitas jaunas lietuvis pasidalijo savo neįtikėtinos kelionės po Balkanus įspūdžiais bei patirtomis nežabotos laisvės akimirkomis: „Balkanus motociklu išmaišęs verslininkas: kelionė baigėsi ironiškai“.
Skaitytojai diskutavo apie motinystę: „Atviras klausimas: kodėl krūtis galima rodyti visaip, tik ne žindant vaikus?“ bei daugiavaikę šeimą, kuri išgyvena už 500 eurų per mėnesį: „Dvylikos vaikų mama Elena ir jos neįgalus vyras: žinojome, ką darome“

Daug dėmesio sulaukė ir tekstai apie rudens gėrybes: „Patarimai, kokias bulves rinktis cepelinams, o kokias – blynams“ bei receptai, kaip jas paruošti, kuriuos galite rasti čia.

Genijus, nutiesiantis žmonijai kelią į nuolatinį gyvenimą Marse, ar neeilinių užmojų sukčius? „Mars One“ projekto sumanytojas, antrą kartą Lietuvoje besisvečiuojantis Basas Landsdorpas DELFI Mokslui papasakojo, kaip ketina įsteigti nuolatinę žmonių koloniją Marse, kokie yra lūkesčiai ir didžiausi iššūkiai bei kiek pinigų iš numatytos 6 mlrd. dolerių sumos jau surinkta.

Įspūdžiai iš technologijų parodos IFA 2016: kasmetiniame renginyje, kurį galima drąsiai vadinti „ateities muziejumi“, demonstruojamos technologijos fantastiškai atrodo tik šiandien. Darbo stalas be kompiuterio ir interneto šiandien tiesiog neįsivaizduojamas, tačiau jau po kelių metų ir virtuvė be išmaniojo šaldytuvo bei išmaniosios orkaitės bus tarsi neandertaliečio urvas, o lova be miegą analizuojančių jutiklių bus palyginama su šiaudų prikimštu čiužiniu.

Rugsėjo mėnesį DELFI Pramogų skaitytojai turėjo išskirtinę galimybę pasidairyti po Nerijaus ir Kaetanos Numavičių prabangius naujus namus Londone.

Numavičiai

Pirmasis rudens mėnuo paženklintas ryškiausių Lietuvos žvaigždžių nėštumų ir jų atžalų atėjimo į šį pasaulį. DELFI pirmasis paskelbė apie tai, kad išsaugoję santuoką ir iš teismo atsiėmę skyrybų prašymus, pirmagimio laukiasi Andrius ir Monika Šedžiai

Jogailos Morkūno ir Indrės Kavaliauskaitės vestuvės

Atžalų šį mėnesį susilaukė ir savo santykius ypatingai slepiantys šokėja Katerina Voropaj ir aktorius Ramūnas Rudokas, taip pat ir dainininkė Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė Beje, neilgai trukus po trečiojo R. Ščiogolevaitės vaikelio gimino, itin atvirą interviu DELFI Pramogoms davė ir buvęs dainininkės mylimasis ir vaiko tėvas, šokėjas Deividas Meškauskas. Pokalbio metu jis papasakojo ne tik apie laimę su Ineta Stasiulyte, bet ir ne apie tokius šiltus santykius su buvusia gyvenimo drauge R. Ščiogolevaite.

DELFI skaitytojams netikėta žinia pasirodė ir tai, kad šokėjui Andriui Kandeliui nepavyko išsaugoti trečiosios santuokos. Teismas sulaukė jo prašymo išskirti su žmona. Žinia, kad į šipulius byraOlimpiečio Alvydo Duonėlos santuoka, taip pat sulaukė daugybės skaitytojų dėmesio.

Be abejo, metų vestuvėmis šių metų pabaigoje greičiausiai bus išrinktos Jogailos Morkūno ir Indrės Kavaliauskaitės tuoktuvės. Jos taip pat vyko šį rugsėjį ir pasiekė visus įmanomus domėjimosi rekordus.

Niekam ne paslaptis, kad pramogų pasaulis neatsiejamas nuo skandalų. Vienas ryškiausių, įvykusių šį mėnesį – Jolantos Leonavičiūtės išvarymas iš vakarėlio. Tam ryžosi verslininkė Rasa Arlauskienė, po šio jos poelgio nuvilnijo diskusijų apie incidentą banga

Rugsėjo mėnesį DELFI Piliečio rubrikoje sporto gerbėjus džiugino „Aistruolio dienoraštis“, kurio autorius Šarūnas Gustainis su visais krepšinio gerbėjais dalijosi emocijomis, užvirusiomis per Europos krepšinio čempionatą. Jis savo įrašus siuntė ne tik iš Lietuvos, bet įspūdžiais dalijosi ir tiesiai iš Latvijos bei Prancūzijos, kur vyko varžybos.

Rudeniui prasidėjus aktualia informacija dalijosi ir DELFI skaitytojai – jų atsiųsta filmuota medžiaga svarbi pasirodė ne tik jiems ir DELFI, bet ir kitoms institucijoms. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kreipėsi į Policijos departamentą po to, kai buvo paprašyta jų pakomentuoti iš skaitytojo gautą vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas galimas žiaurus elgesys su gyvūnais , juos vežant sunkvežimiu. Į DELFI taip pat kreipėsi policijos pareigūnai, norėję susisiekti su „kelių gaidelį“ nufilmavusiu kauniečiu.

Rugsėjo mėnesį didžiulio skaitytojų susidomėjimo sulaukė GRYNAS.lt tekstas „Išskrodę kormoranus ir patikrinę jų skrandžio turinį labai nustebo“, kuriame atsakyta į metai iš metų keliamą klausimą, kuo iš tiesų minta žvejams ramybės neduodantys paukščiai.

Nemažiau aktualus tekstas – „Lietuvoje atsirado žuvų, kurios apkandžioja žmones“. Šioje publikacijoje aprašoma situaciją, kai vieną lietuvę ežere apkandžiojo lydeka ir paaiškinama, kokių vandens gyvių reikėtų pasisaugoti.

Mūsų redakcijos žurnalistų parengta publikacija apie naktinių taikiklių įteisinimą medžioklėje sukėlė aršias diskusijas. Tekste „B. Bradausko pasiūlymas gamtininkus verčia iš koto: būtų gėda prieš visą Europą“. išklausoma medžiotojų nuomonė, kodėl jiems reikia šių įrenginių ir išsakomi aplinkosauginių organizacijų kritiniai argumentai.

ru.DELFI.lt priminė, kad Lietuvoje prieglobsčio ieško aktyvistai iš Rusijos. Vienas jų – Andrejus Nekrasovas – buvo priverstas palikti savo šalį, nes kovojo su korupcija.

Apie pabėgėlius iš Sirijos – pasakojimai iš pirmų lupų – jau neblogai žinomas Lietuvoje rusų rašytojas Jevgenijus Babuškinas aprašė savo išpūdžius

Natalijos Zverko pabendravo su medicinos seserimi iš Italijos. Jos pareiga – suteikti pirmąją pagalbą pabėgėliams.

Specialus projektas „V Fokuse“ pristato interviu su gyvenančiu Švedijoje mokslininku iš Ukrainos Romanu Gorbiku. Jo įžvalgos apie Rusijos ir Ukrainos santykių raidą padės tiems, kas nori geriau suprasti konflikto priežastį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)