„Tėti, o kodėl visi vyrai – kiaulės?“ Tokio klausimo iš savo vaiko neseniai sulaukė DELFI skaitytojas Ramūnas. Nustebęs vyras paklausė, kas sūnui taip pasakė. „Štai ten parašyta“, – sūnus parodė į reklamos stendą gatvėje. Tik grįžęs namo ir panaršęs internete vyras suprato, kad taip vadinsis nauja LNK pradedama rodyti muilo opera.

„Lengvo šoko ištiktas paaiškinau, kad nereikia tikėti viskuo, kas parašyta, bet galvoje dėliojosi niūri dėlionė: Lietuvoje vyrai gyvena daug trumpiau nei europiečiai, skirtumas tarp vyrų ir moterų mirtingumo – vienas iš didžiausių ES. Vyrai, įskaitant paauglius, žudosi dažniau nei kitose Europos šalyse, patyčiose dalyvaujantys paprastai yra tie, iš kurių pačių kažkas anksčiau tyčiojosi... Kažin ar mano sūnus man pasakytų, jei iš jo kas tyčiotųsi? Tikriausiai tylėtų ir kaip kempinė sugertų šiuos nuodus, nes vyrai turi patys tvarkytis su savo problemomis, jie pas gydytojus nevaikšto...“, – sako Ramūnas.

Vyras klausia, ar galime kaip nors nutraukti šį užburtą ratą. Jam taip pat kyla klausimas, kaip motyvuoti vaiką būti geru žmogumi, kai kasdien ant jo užpila po truputį purvo.

„Ką pasakytumėte savo sūnui, jei vieną dieną jis pareikštų „nenoriu būti vyru“? Deja, jau šiandien daug moterų skundžiasi, kad mažėja vyriškų vyrų – prisiminkime, kad vyriškumą žudo ne tik išplitę plastikai, veikiantys kaip estrogenai, bet ir mūsų berniukus kasdien veikianti moteriška švietimo sistema, besiremianti teoriniu žinių perteikimu, kurio jie negali pakęsti. Kartais nusvyra rankos bandant pūsti prieš emancipuotus vėjus, bet šį kartą žinau – prasidėjus „naujam sezonui“, mano namuose LNK kanalas dings. Televizorių programuoti moka tik vyrai...“, – laiške DELFI piktinasi skaitytojas.

Autobuso stotelėje matoma reklama užkliuvo ir filosofui bei kultūros istorikui Vytautui Ališauskui.
„Vardan lyčių lygybės, galėtų būti ir serialas „Visos moterys – karvės“ ar koks panašus... Deja, kontrolieriaus įstaiga snaudžia ir nepareikalauja...“, – feisbuke ironizavo V. Ališauskas.

Apskundė kontrolierei

Skundo dėl minėtos reklamos jau sulaukė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba. Tarnybos atstovas Valdas Dambrava DELFI sakė, kad bus sprendžiama, ar pradėti tyrimą.

Jei paaiškės, kad serialo reklama nepatenka į Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo taikymo sritį, skundo autoriui bus pasiūlyta kreiptis į kitas institucijas. Įstatyme numatoma, kad reklamuojant prekes ir paslaugas, arba teikiant informaciją apie jas, negalima išreikšti pažeminimo, paniekinimo dėl lyties, amžiaus, seksualinės orientacijos, negalios, tautybės, religijos ir kt.

Bet kuriuo atveju, sakė V. Dambrava, kontrolierė Agneta Lobačevskytė gali pateikti savo rekomendacijas.

LNK: kūrinio pavadinimas nepretenduoja į filosofinį intelektualų teiginį

LNK televizija teisinasi, kad serialo pavadinimas pasiskolintas iš šmaikštaus liaudyje paplitusio posakio.

„Plakatai mieste – tai mūsų naujo serialo reklaminė kampanija. Taip ir nurodome reklamose: „Televizijos serialas“, be jokių dviprasmybių. Serialo pavadinimui pasiskolintas šmaikštaus liaudyje paplitusio posakio „Visi vyrai kiaulės ir nėra kuo apsirengti“ pirmoji dalis. Tai – beletristika, grožinis kūrinys, vaidybinio kūrinio pavadinimas, nepretenduojantis į filosofinį intelektualų teiginį“, – sakė LNK grupės programų direktorius Aivaras Prancūzevičius.

LNK serialą pristato kaip didžiąją gimtadienį švenčiančios televizijos naujojo sezono premjerą. Seriale bus daugiausia kalbama apie vyro ir moters santykius.

Apie serialo pavadinimą anksčiau yra pasisakę ir aktoriai. Štai aktorius Andrius Bružas yra teigęs, kad nors premjeros pavadinimas šokiruojantis, jis neliko priblokštas.

„Aišku, tada visos moterys yra kekšės. Suprantat, kaip idiotiška būtų taip teigti? Tokiais teiginiais gali tikėti tik labai siauro suvokimo asmenys, tačiau serialo pavadinimas, norint pašiepti gyvenimiškus kuriozus, ypač dažnus vyrų ir moterų santykiuose, yra puikus“, – kalbėjo aktorius.

Aktorė Toma Vaškevičiūtė tuomet aiškino tikrai nemananti, kad visi vyrai – kiaulės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (434)