Jis parengė ir Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo tai numatančias įstatymų pataisas.

LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius šią iniciatyvą vadina pasikėsinimu į spaudos laisvę.

Siūloma, kad „politinėms partijoms, laimėjusioms rinkimus ir patekusioms į Seimą, kaip šalies piliečių atstovams, Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje suteikiamas laikas kalbėti šalies vidaus ir užsienio politikos klausimais“.

Pagal projektą, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) turėtų parengti laidų rengimo taisykles, nustatyti konkrečią LRT radijo ir televizijos laidų trukmę bei laiką. Ji taip pat paskirstytų laidų laiką taip, kad nebūtų pažeisti partijų lygiateisiškumo principai, įvertinus partijų gautų Seimo narių mandatų skaičių.

Projekto autorius tvirtina taip siekiantis įgyvendinti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo normas, kad „LRT turi vadovautis objektyvumo, demokratijos, nešališkumo principais, užtikrinti žodžio ir kūrybos laisvę, radijo ir televizijos programose turi atsispindėti įvairios pažiūros ir įsitikinimai, dalyvauti jose ir reikšti savo pažiūras turi teisę įvairių įsitikinimų žmonės“.

„Egzistuojantis teisinis reguliavimas suponuoja šias problemas: parlamentinių partijų priklausomybė nuo LRT vadovų ir laidų vedėjų valios ir sprendimų subjektyvizmo. Atkreiptinas dėmesys, jog egzistuojantis visuomeninio transliuotojo eterio suteikimo klausimų teisinis reguliavimas nuolat sukuria praktines problemas tiek LRT, tiek parlamentinėms partijoms. 

Tarkim, sukuria dirvą gandams apie neskaidrius politikų ir laidų rengėjų susitarimus ir abipuses priklausomybes, LRT žurnalistų politines simpatijas ir antipatijas“, - aiškinamajame rašte teigia V.Vasiliauskas.

Anot jo, minėtų rizikų padėtų išvengti privalomas parlamentinių partijų laikas LRT radijo ir televizijos programose.

„Tvarkietis“ tvirtina, kad tokią praktiką taiko kai kurios Europos šalys.

„Tarkim, jau daugelį metų Nyderlandų Karalystėje veikia įstatymo norma, pagal kurią nacionalinis transliuotojas privalo skirti radijo ir televizijos programos dalį visoms parlamentinėms partijoms“, - rašo jis.

Nacionalinio transliuotojo vadovas Audrius Siaurusevičius ketvirtadienį BNS sakė, kad ši pataisa primintų tvarką Rusijoje.

„Politinių partijų atstovai, lyderiai kalba mūsų laidose, man atrodo, kasdien. Atgal į Rusiją - tą pataisą aš apibūdinčiau“, - teigė jis.

Pasak LRT vadovo, noras įstatymu reglamentuoti laidų dalyvius yra diktatūros požymis. Jis pabrėžė, kad tik žurnalistai sprendžia, ką kalbinti vienu ar kitu klausimu, ką kviesti į laidą.

„Aišku, kad svarbesnės partijos, tos, kurios daro įtaką mūsų gyvenimui, dalyvauja dažniau, marginalinės - rečiau. Bet aš kalbu apie principą: reglamentuoti įstatymu laidų dalyvius yra pasikėsinimas į spaudos laisvę“, - sakė A.Siaurusevičius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)