Ketvirtadienį televizija CNBC pranešė, kad R.Murdochas ruošiasi užleisti „21st Century Fox“ vadovo postą savo sūnui Jamesui. Pranešime, kuris remiasi „Murdochų šeimai artimų šaltinių“ pateikta informacija, sakoma, kad R.Murdochas liks valdybos pirmininku, o jo kitas sūnus Lachlanas bus vicepirmininkas. Šie pakeitimai turėtų įvykti kitų metų pradžioje.

Žurnalas „Forbes“ 84 metų R.Murdochą įvardija kaip 77-ąjį turtingiausią pasaulyje žmogų, kurio kapitalas vertinamas 13,5 mlrd. JAV dolerių.

Vadovaudamas bendrovėms „21st Century Fox“ ir „News Corp.“, kurios buvo įkurtos suskaldžius jo imperiją 2013 metais, R.Murdochas kontroliuoja per 100 laikraščių, tarp jų „The Wall Street Journal“, didžiulį kabelinės, antžeminės ir palydovinės televizijos tinklą, kino studiją ir knygų leidyklą.

Įmonės suskaldymas turėjo „atrakinti“ kiekvienos grupės vertę ir atskirti sparčiai besivystančią televizijos ir pramogų verslo dalį nuo lėčiau augančios laikraščių leidybos. Tačiau R.Murdochas ir jo šeima išsaugojo kontrolę abiejose grupėse.

Per pastaruosius fiskalinius metus, pasibaigusius 2014-ųjų viduryje, „Fox“ pranešė uždirbusi 31,9 mlrd. dolerių ir gavusi 4,5 mlrd. dolerių pelną. Tuo tarpu „News Corp.“, vadovaujanti leidybos operacijoms, gavo 8,57 mlrd. dolerių pajamų ir 237 mln. dolerių pelną.

Australijoje gimęs R.Murdochas, 1985 metais tapęs JAV piliečiu, kad galėtų plėsti savo žiniasklaidos verslą Jungtinėse Valstijose, ėmėsi laikraščių leidybos 6-ojo dešimtmečio pradžioje, kai paveldėjo iš tėvo dienraštį „The Adelaide News“.

Septintajame dešimtmetyje šis atkaklus, Oksforde išsilavinimą įgijęs verslininkas nusitaikė į Britanijos spaudą.

Užkariaudamas šią rinką Britanijoje, jis įsigijo populiarų bulvarinį dienraštį „The Sun“, „rimtosios“ žiniasklaidos lyderį „The Times“ ir tiriamosios žurnalistikos pionierių – sekmadieninį laikraštį „The Sunday Times“.

Savo tėvynėje R.Murdochas tebevaldo dienraštį „The Australian“ ir keliolika kitų laikraščių, taip pat JAV bulvarinį laikraštį „New York Post“.

Didžiausią pergalę Rupertas Murdochas iškovojo 2007 metais, perėmęs finansinės informacijos bendrovę „Dow Jones & Co.“ ir jos vertingiausią aktyvą – dienraštį „The Wall Street Journal“ – pagal 5,6 mlrd. dolerių vertės kontraktą, perbraižiusį JAV žiniasklaidos žemėlapį.

Galbūt laikraščiai buvo pirmoji R.Murdocho aistra, bet per daugelį metų jis išplėtė savo įtaką televizijos ir kino pasaulyje, kuris sudaro „21st Century Fox“ verslo branduolį.

Šiai grupei priklauso legendinė Holivudo kino studija „20th Century Fox“, išgarsinta pasaulinių kino hitų, tokių kaip „Žvaigždžių karų“ (Star Wars) saga, animaciniai filmai „Ledynmetis“ (Ice Age) ir įspūdingas mokslinės fantastikos filmas „Įsikūnijimas“ (Avatar).

Apskritą parą transliuojančios televizijos „Fox News Channel“ ir „Fox Business Network“ taip pat priklauso šiai grupei. Azijoje ji kontroliuoja transliuotoją STAR, o Europoje – palydovinių televizijų tinklą „Sky“, transliuojantį Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje ir Italijoje.

Pažintinių laidų televizija „National Geographic Channel“ taip pat priklauso „Fox Entertainment Group“, kaip ir daugelis kitų televizijų ir transliavimo tinklų.

Tuo tarpu „News Corp.“ valdo leidyklą „HarperCollins“ ir užsiima kitokia veikla, susijusia su švietimu, reklama, interneto ir nekilnojamojo turto verslu.

Britanijoje veikiantis padalinys, dabar vadinamas „News UK“, 2011 metais uždarė bulvarinį laikraštį „News of the World“ dėl telefoninio šnipinėjimo skandalo, skaudžiai smogusio šiai imperijai.

„News Corp.“ kontroliuoja „The Wall Street Journal“ leidžiančią bendrovę „Dow Jones“, taip pat „socialinės žiniasklaidos“ platformą „Storyful“, įsigytą 2013 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją