R.Luzier sakė, kad paliks „Charlie Hebdo“ rugsėjį ir kad šis žingsnis nesusijęs su kokia nors vidine įtampa savaitraščio redakcijoje. Karikatūrininkas aiškino, kad darbas leidinyje be nužudytų kolegų tapo „nepakeliamas“.

„Tai labai asmeniškas pasirinkimas“, – Luzas, dirbantis „Charlie Hebdo“ nuo 1992 metų, pridūrė duodamas interviu Prancūzijos dienraščiui „Liberation“.

„Kiekvienas numeris yra kankynė, nes kitų (redakcijos darbuotojų) nebėra. Leisti bemieges naktis šaukiantis mirusiųjų, spėliojanti, ką būtų padarę Charbas, Cabu, Honore, Tignous, yra sekinama“, – aiškino karikatūrininkas, turėdamas omenyje per ataką sausio 7 dieną nužudytus kolegas.

Šis provokuojantis Prancūzijos savaitraštis atsidūrė dėmesio centre, kai du broliai islamistai nužudė 12 žmonių leidinio redakcijoje dėl „Charlie Hebdo“ karikatūrų, pašiepiančių pranašą Muhammadą.

Luzas nupiešė karikatūrą pirmojo po tos tragedijos „Charlie Habdo“ numerio, išleisto praėjus savaitei po išpuolio, viršeliui. Joje buvo pavaizduotas Muhammadas laikantis užrašą „Je Suis Charlie“ („Aš esu „Charlie“), o antraštė skelbė „Viskas atleista“.

Tas numeris buvo išspausdintas 8 mln. egzempliorių tiražu, kuris buvo rekordinis Prancūzijos spaudoje. Vis dėlto balandžio pabaigoje Luzas pareiškė niekada nebepiešiantis pranašo, aiškindamas, kad ta tema jo nebedomina.

„Daug žmonių spaudžia mane eiti toliau, bet jie užmiršta, kad sunkiausia rasti įkvėpimo“, – Luzas sakė dienraščiui „Liberation“.

Karikatūrininkas sakė jau seniai svarstantis mesti šį darbą, bet tęsė jį „iš solidarumo, kad nieko nenuvilčiau. Išskyrus tai, jog vienu metu tai tapo nepakeliama“.

Dailininko, kuris pastaraisiais mėnesiais buvo tapęs savaitraščio žvaigžde, pasitraukimas bus skaudus smūgis „Charlie Hebdo“, kuris po išpuolio norėjo pritraukti naujų talentų.

Prieš šaudynes ant bankroto ribos balansavęs leidinys po tos tragedijos sulaukė paaukotų lėšų iš viso pasaulio, kai „Twitter“ žyma #jesuischarlie itin išpopuliarėjo ir tapo žodžio laisvės simboliu.

Tačiau „Charlie Hebdo“ redakcija nesutarė, kaip panaudoti tuos pinigus, o kai kurie darbuotojai kaltino administraciją neskaidrumu.

„Charlie Hebdo“ administracija pirmadienį nurodė, kad leidiniui buvo paaukota iš viso 4,3 mln. eurų ir kad prie šios paramos prisidėjo 36 tūkst. žmonių iš 84 šalių. Redakcija nurodė, kad visos tos lėšos bus „perduotos aukoms“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)