Rusiškų kanalų BMA grupė parduoda reklamą televizijos kanaluose PBK, NTV Mir ir REN TV ir pastaraisiais metais ne kartą sulaukė transliacijų draudimų ar ribojimų.

DELFI skelbė, kad dėl „Pirmojo Baltijos kanalo“ (PBK) veiklos kurstant tautinę nesantaiką ir šmeižiant Lietuvos laisvės gynėjus propagandinėje laidoje „Žmogus ir įstatymas“ sprendimus priėmė Vilniaus apygardos teismas ir Lietuvos radijo ir televizijos komisija, o reklamos tiek šiame, tiek kituose BMA grupės televizijos kanaluose, atsisakė ne viena Lietuvoje veikianti įmonė.

Verslininkai pastebi, kad atsisakę reklamos rusiškuose televizijos kanaluose, yra viliojami sugrįžti, nors jokių pokyčių dėl laidų turinio nežadama.

Rolandas Norvilas
„Po sprendimo (atsisakyti reklamos per „RTR Planeta“, PBK, „NTV Mir“ ir „Ren TV“ kanalus - DELFI) ne kartą gavome siūlymų grįžti ir toliau pirkti reklamą minėtuose kanaluose. Deja, nesulaukėme įrodymų, kad šių kanalų turinys keisis ir atitiks Lietuvos įstatymus. Minėtuose kanaluose anksčiau transliuota banko reklama sudarė 15-16 proc. visos mūsų perkamos reklamos. Dabar šie pinigai išdalinti reklamai lietuviškuose kanaluose, o ypatingų nuostolių pasitraukę iš rusiškų kanalų neturėjome“, - kalbėjo „Bigbank“ Lietuvos filialo vadovas Rolandas Norvilas.

Jis dėstė, kad bendrovė domisi reklama tik tuose kanaluose, kurių turinys neprieštarauja šalies įstatymams.

„Kad ir kokie finansiškai patrauklūs būtų reklamos pasiūlymai, neketiname išsižadėti šios savo nuostatos“, - teigė jis, pridūręs, kad siūlomos įvairios nuolaidos.

Panašios pozicijos laikosi ir kitos Lietuvoje veikiančios įmonės.

„Mes atsisakėme reklamos BMA grupės televizijos kanaluose ir kadangi situacija yra, kokia yra, mes jos ir nepirksime, - kalbėjo įmonės „Švyturys - Utenos Alus“ vadovas Rolandas Viršilas. - Spendimas nepirkti buvo padarytas anksčiau ir jis galioja iki šiol. Manau, elgtis kitaip prasilenktų su etika.“

Nesikeičia ir telekomunikacijų įmonės „Tele2“ 2013 m. priimtas sprendimas.

„Mes atsisakėme reklamos, kai kilo skandalas dėl šmeižiančios televizijos laidos. Mes rūpinamės savo prekės ženklu ir norime, kad jis nebūtų rodomas, kur būtų vertinamas neigiamas. Tokie skandalai neigiamai atsiliepia mums, kaip reklamos užsakovams, be to, yra ir pilietinė pozicija“, - kalbėjo „Tele2“ viešųjų ryšių vadovas Andrius Baranauskas.

Pasak jo, dabar bendrovei pakanka reklamos kanalų, su kuriais įmonė dirba tiek internete, tiek televizijoje, todėl iš esmės įmonės pozicija nesikeičia.

Paklausus, ar BMA grupė siūlo įmonėms, atsisakiusioms reklamos paslaugų po kai kurių kanalų transliacijos ribojimų, sugrįžti ir pirkti pas jus reklamą su nuolaida, komentavo „BMA Lietuva“ pardavimų vadovas Deividas Švainickas.

„Baltic Media Alliance Lietuva“ (BMA) šūkis - žiniasklaida efektyviam verslui, todėl mūsų tikslas – teikti efektyvius ir adaptuotus kliento poreikiams reklamos sprendimus. Siekiame plėtoti tarpusavio pagarba, pasitikėjimu bei abupusia ekonomine nauda pagrįstus verslo santykius", - sakė jis.

DELFI primena, kad Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) ne kartą buvo nurodžiusi stabdyti kelių rusiškų televizijų retransliacijas dėl pažeidimų, šiems nurodymams iki šiol paklusdavo visi Lietuvoje veiklą vykdantys retransliuotojai, išskyrus „Viasat“. Bendrovės atstovai gruodį pareiškė, kad nuo šiol sprendimus vykdys, jei LRTK apie juos informuos Europos Komisiją.

Vilniaus apygardos administracinis teismas 2015 m. sausį leido sustabdyti televizijos „Ren TV Baltic“ retransliacijas Lietuvoje trims mėnesiams. Televizija nubausta dėl pernai lapkritį pasirodžiusios laidos, kuri tendencingai ir šališkai informavo apie konfliktą Ukrainoje, kurstė karą ir neapykantą ES ir NATO.

Pernai trims mėnesiams dėl tokių pat priežasčių jau buvo sustabdytos kanalų „NTV Mir“ ir „RTR planeta“ transliacijos Lietuvoje, užpernai - Pirmojo Baltijos kanalo (BPK) retransliavimas.

Be to, gruodį Lietuvos radijo ir televizijos komisija nusprendė inicijuoti rusiškų televizijos kanalų „RTR Planeta“ ir „ NTV Mir Lithuania“ retransliacijos sustabdymą metams, nustačius, kad jie pakartotinai galėjo kurstyti nesantaiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (705)