Tuo metu teisingumo ministras Juozas Bernatonis mano, kad už etikos pažeidimus užtektų administracinių baudų ir mokesčių ragina nenaudoti kaip baudimo priemonės.

„Čia yra požiūrių skirtumas, bet labai gerai, kad požiūriai yra skirtingi“, - komentuodamas Finansų ministerijos poziciją BNS penktadienį sakėJ.Bernatonis. Jo nuomone, mokesčiai turėtų būti visiems vienodi.

Vyriausybės išvados projektą parengusi Finansų ministerija teigia, kad profesinės etikos nesilaikančių leidėjų veiklos netikslinga remti mokestine lengvata.

Išvados projekte pažymima, kad parama tokiems leidėjams neskiriama ir per Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą - jis nesvarsto projektų tų pareiškėjų, kurie per paskutinius kalendorinius metus teismo, žurnalistų etikos inspektoriaus, Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos (ŽLEK) ar Lietuvos radijo ir televizijos komisijos buvo pripažinti pažeidę Visuomenės informavimo įstatymo, Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo arba Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso normas.

„Atsižvelgiant į tai, yra nuoseklu tokios veiklos neremti ir mokestine lengvata“, - sako Finansų ministerija, parengusi išvadą „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos atstovo Valdo Vasiliausko pataisai.

Šiuo metu įstatymas numato, kad profesinės etikos nesilaikantiems leidiniams taikomas 21 proc., o ne lengvatinis 9 proc. PVM tarifas, kuris galioja daugumai laikraščių, žurnalų ir kitų periodinių leidinių.

Neetiška pripažintai spaudai palankias pataisas yra įregistravęs ir socialdemokratas J.Bernatonis. Pataisas ministras gegužę pateikė po to, kai ŽLEK neetiškais pripažino laikraščius „Lietuvos rytas“ ir „Respublika“.

J.Bernatonio vertinimu, dabartiniai įstatymai sudaro galimybes ŽLEK cenzūruoti spausdintas žiniasklaidos priemones. Komisijos pirmininkas Linas Slušnys BNS yra sakęs, kad nesutinka su ministro teiginiais, jog ŽLEK užsiima cenzūra.

„Aš manau, kad tai yra principinis dalykas, kad spauda, jeigu joje pasirodo neetiški straipsniai, turėtų būti įvertinama panaudojant administracinės atsakomybės (priemones), tai yra administracinės baudas, bet mokesčiai negali būti naudojami kaip bauda“, - penktadienį aiškino J.Bernatonis.

Anot jo, dėl vieno ar kito pažeidimo nereikėtų paskelbti leidinių apskritai neetiškais.

„Mūsų (Teisingumo ir Finansų ministerijų - BNS) požiūriai skiriasi, matyt, apskritai į mokesčius. Aš manau, kad mokesčiai negali būti naudojami tam tikroms bausmėms už pažeidimus. Aš manau, kad tam yra administracinė atsakomybė, tam yra administracinės baudos, ir kiekvienu atveju tie dalykai turi būti nagrinėjami, dėl kiekvieno straipsnio, o ne apskritai kažkoks leidinys paskelbiamas neetišku. Ir kas tą gali padaryti? Tai yra vertinimo klausimas - galbūt komisija vertina vienaip, o skaitytojai vertina kitaip. Tai jeigu yra konkretus akivaizdus pažeidimas įstatymo, gali būti administracinė atsakomybė“, - įsitikinęs J.Bernatonis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją