„Šiandien pasirašytas inspektorės atsakymas Lietuvos gėjų lygai į jų prašymą pateikti išvadą. Inspektorė sutiko su ekspertų išvada“, - BNS trečiadienį sakė inspektorės patarėjas Deividas Velkas.

Ekspertų grupės išvadoje nurodoma, kad vaizdo klipas apie seksualines mažumas „turi neigiamą poveikį nepilnamečių emocinei, dvasinei, psichinei raidai bei sveikatai, pamatinių vertybių gyvenime tinkamam formavimuisi“.

Išvados pateiktos po to, kai Lietuvos televizijos atsisakė rodyti vaizdo klipą, argumentuodamos, jog jis gali pažeisti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą.

Šis teisės aktas numato, kad nepilnamečiams kenkia ir turi būti ribojama tokia informacija, „kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Vaizdo klipe skelbiami stereotipai apie seksualines mažumas ir rodomos homoseksualių asmenų porų gyvenimo akimirkos, pateikiami statistiniai duomenys, kad tik 12 proc. Lietuvos gyventojų teigia pažįstantys bent vieną lesbietę, gėjų ar biseksualų asmenį ir priduriama, kad „likę 88 proc. taip pat pažįsta, tik to nežino“.

Reklamoje matyti vaikinas, vilkintis marškinėlius su užrašu „Už šeimų įvairovę“, o po vaivorykštės spalvų vėliava skelbiamas užrašas "Šeima yra šeima".

Ekspertų išvadoje pažymima, jog vaizdo klipe „diegiama idėja, kad šeimą gali sukurti ir tos pačios lyties asmenys“ ir „išreiškiamas raginimas keisti požiūrį į vienalytę šeimą“.

„Šeima pagal įstatymus ir šimtmečiais nusistovėjusias normas yra suprantama kaip vyro ir moters santuoka, etnokultūroje (dainose, papročiuose, pasakose) įprasminta tradicinė lietuvių pasaulėjauta atsispindinti ir kalboje, žodžiuose (pvz., vestuvės, vedybos: vyras veda, moteris teka)“, - aiškinama išvadoje.

„Požiūrių, esamų tvarkų ir sampratų įvairovės rodymas skatinant keisti pasaulėjautą yra galimas suaugusiesiems, tačiau nepilnamečiai, būdami trapiame savasties formavimosi, lytinės brandos ir identiškumo suvokimo raidos etape, yra itin pažeidžiama grupė“, - teigiama išvadoje.

Išvadą vienbalsiai patvirtino visi keturi ekspertų grupės nariai: Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Kontrolės skyriaus vedėja Eglė Latauskienė, Vilniaus universiteto Vaikų psichiatrijos ir socialinės pediatrijos centro vaikų ir paauglių psichiatrė Sigita Lesinskienė, Teisės instituto vyresnysis mokslo darbuotojas Petras Ragauskas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno medicinos akademijos Sveikatos psichologijos katedros docentas Aurelijus Veryga.

Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko tokį sprendimą pavadino cenzūra.

„Apgailestaujame dėl tokio sprendimo, nes suprantame, kad tai yra įteisinta cenzūra LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų) bendruomenės atžvilgiu ir aš manyčiau, kad tai yra sudaromas blogas precedentas, kai panašūs atvejai bus sprendžiami ne LGBT teisių naudai“, - BNS trečiadienį sakė V.Simonko.

Pasak jo, su teisininkais bus tariamasi dėl skundų teismams ir Europos Komisijai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)