„Jei jus bando apiplėšti gaunant pinigus prie bankomato, nesipriešinkite. Paprasčiausiai surinkite savo PIN kodą atbulai. Pavyzdžiu, vietoje 1234 surinkite 4321. Tada bankomatas slapta praneš policijai ir pateiks pinigus, bet jie bus stipriai suspausti išdavimo įrenginio, tarsi būtų užstrigę. Ši funkcija yra visuose pasaulio bankomatuose, tačiau ne visi apie ja žino. Papasakokite apie tai visiems savo draugams“, - dėstoma žinutėje.

Swedbank“ išaiškina, kad tokia informacija – prasimanymas, nes bankomatai tokios funkcijos neturi ir niekada neturėjo. 

„Ši informacija yra klaidinanti, nes nė vienas bankomatas Lietuvoje tokios funkcijos neturi, – sako „Swedbank“ bankomatų tinklo vadovas Tadas Barauskas. – Jei klientas surinks PIN kodą atbuline tvarka, bankomatas tiesiog praneš, kad PIN kodas suvestas neteisingai ir bus prašoma pakartoti PIN kodą. Bet kokios operacijos bus vykdomos tik patvirtinus, kad PIN kodas įvestas teisingai“.

Jis priduria, kad ši plintanti melaginga informacija bankui jau yra žinoma.

Pasak bankomatų tinklo vadovo, gavę tokio pobūdžio žinutes apie neva neatrastas bankomatų savybes, klientai ima platinti tokią informaciją.

„Neretai, nespėję išsiaiškinti, jog elektroninio laiško turinys neteisingas, gyventojai paklūsta raginimui išsiųsti „naujieną“ draugams ir pažįstamiems ir taip tampa šiukšlinimo dalyviais. Jei prie tokio elektroninio laiško dar pridedamos bylos su vaizdo medžiaga, kurias peržiūrėjus kompiuteris gali būti užkrėstas virusu – jie tampa ir viruso platintojais“, – komentuoja T. Barauskas.

Ši „antis" žinoma ir SEB bankui, kuris taip pat patvirtina, kas atvirkščiai suvestas PIN kodas bus suprastas kaip klaida.

„Internete sklindančios žinutės, kad bankomate įvedus atvirkštinį kortelės PIN kodą bus iškviesta policija, pagrindas yra informacija, kad 1998 m. Josephas Zingheris išrado ir patentavo atvirkštinio PIN kodo saugumo sistemą. Tačiau realiai ši sistema niekada taip ir nebuvo įgyvendinta, - komentuoja SEB. - Kad sumažintumėte galimą grėsmę, siūlome nelaikyti visų savo lėšų sąskaitoje, susietoje su kortele, arba nustatyti mažesnius grynųjų pinigų paėmimo per parą limitus."

Bankai pataria atsargiai vertinti įtartinus pasiūlymus bei prieš imantis veiksmų, pavyzdžiui, platinant informaciją, pasitikslinti banke, ar tai tiesa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)