Raseinių rajono savivaldybės svetainėje internete rašoma, kad praėjusią savaitę dienos šviesą išvydusį leidinį leidžia Švietimo centras. Skelbiama, kad laikraštyje nėra jokios negatyvios informacijos ir politikos. Žadama, kad 5 tūkst. egzempliorių tiražu leidžiami „Mūsų Raseiniai“ pasieks ir atokesnes vietoves, o atsiradus paklausai tiražas bus didinamas kaip ir jo puslapių skaičius.

Savivaldybė paskelbė nuoširdžiai sveikinanti „Mūsų Raseinius“ gimtadienio proga ir palinkėjo jiems „kuo tiesesnio kelio į skaitytojų širdis bei į pripažinimą“.

„Už naująjį laikraštį leidėjai pirmiausiai turėtų padėkoti rajono laikraščiams-senbuviams, kurie, įsijautę į monopolininkų vaidmenį, taip „užraitė“ informacijos spausdinimo įkainius, kad nebebuvo įmanoma tokius apetitus patenkinti – kai už vieno kvadratinio centimetro informacijos išspausdinimą prašė 5 litų plius PVM, o vienas laikraščio puslapis buvo įkainojamas per 6 tūkst. litų, darėsi labiau negu liūdna. Tuo tarpu naujo laikraščio „Mūsų Raseiniai“ išleidimas su platinimo paslaugoms kainavo tik apie 1600 litų. Toks kiekis informacijos jau esamuose laikraščiuose (bent jau viename iš jų) būtų kainavęs... 48 tūkst. litų (8 psl. x 6 tūkst. Lt)“, – rašoma savivaldybės interneto svetainėje. Čia taip pat nepamiršta įgelti vietos žiniasklaidai, kuri kritiškai sutiko oficiozinio leidimo įsteigimą. Sukritikuotas ir „Naujo ryto“ korespondentas, pasidomėjęs, kas yra laikraščio rėmėjai.

D. Radzevičius: virusas plinta

„Žiūrint į Visuomenės informavimo įstatymą, tai apgaulės, propagandos ir visiško cinizmo atvejis. Tai vadinu virusu – iš nedrąsaus Druskininkų savivaldybės ėjimo toks požiūris išplito į įžūlų Raseinių atvejį“, – savivaldybės sumanymą įvertino Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius.

Visuomenės informavimo įstatymas numato, kad periodinių leidinių platinimu nei savivaldybės, nei valstybės įstaiga, išskyrus mokslo ir mokymo, negali užsiimti. Šia išimtimi ir pasinaudojo Druskininkų bei Raseinių valdžia – oficialiai leidinį leidžia savivaldybės biudžetinė įstaiga – Švietimo centras.

Iš savivaldybės puslapyje pateiktos informacijos D. Radzevičiui susidarė įspūdis, kad laikraštis įkurtas kaip alternatyva vietos žiniasklaidai. „Pats skaičiau įvairias publikacijas, vietinė spauda pakankamai priekabiai žiūri į Raseinių valdžią ir visko ten yra. Tačiau man keisčiausi argumentai, kuriais aiškinama, kaip tai savivaldybė darys. Tai aukštesnis įžūlumo laipsnis nei Druskininkų savivaldybė“, – kalbėjo D. Radzevičius. Jo nuomone, vien tai, kad dalis rajono leidinių kartas nuo karto dirba neetiškai, neleidžia savivaldybei pažeidžiant įstatymo nuostatas leisti laikraštį.

Pasak D. Radzevičiaus, Druskininkai daugiau bandė kalbėti apie visuomenės informavimą, žadėjo rašyti tai, ko neatskleidžia žiniasklaida. „Raseinių valdžia nevyniodama į vatą pirmiausia iškeikia visą vietinę spaudą ir akcentuoja, kad jai nereikia jokios neigiamos arba kritiškos informacijos. Apie savivaldybę ir tai, kas vyksta rajone, turi būti tik gerai arba labai gerai. Savivaldybė taip pat drąsiai rašo, kad kiek reikės, tiek egzempliorių ir spausdins“, – piktinasi D. Radzevičius.

LŽS pirmininkas stebisi pateiktais duomenimis, kad vieno leidinio išleidimas tekainuoja 1600 Lt. D. Radzevičiaus teigimu, tai kertasi su logika, nes realūs platinimo, spausdinimo, darbo užmokesčio kaštai gerokai didesni. Jis įtaria, kad tikrieji kaštai nutylimi.

„Mūsų Raseiniai“ leidimas bus apskųstas Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai. D. Radzevičius pastebėjo, kad toną kitoms savivaldybės galėjo užduoti Druskininkų rajono meras ir Savivaldybių asociacijos prezidentas R. Malinauskas. Tai kitoms savivaldybėms leidžia jaustis žymiai drąsiau.

Rašys tik apie gerus darbus

„Meras ir taryba neleidžia – leidžia Švietimo centras, informacijos prašome kreiptis į Švietimo centrą“, – DELFI pareiškė Raseinių rajono meras, partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Algimantas Mielinis. Meras sakė esąs „ne prie ko“ – esą kiekviena institucija dirba savo darbą. A. Mielinis teigė nežinantis, ar laikraštis rašys apie jį ir jo veiklą.

„Švietėjišku tikslu“, – į klausimą, kodėl nuspręsta leisti laikraštį „Mūsų Raseiniai“, atsakė Raseinių rajono Švietimo centro vadovė Silva Morkevičienė. Pasak S. Morkevičienės, tai bus švietimo informacinis leidinys, jame bus rašoma apie mokyklas, nevyriausybines organizacijas, gerus darbus, gražius poelgius.

S. Morkevičienė neįžvelgė naujo leidinio panašumo su „Mano Druskininkais“. Ji tvirtino, kad laikraštis leidžiamas privačių rėmėjų lėšomis, kurių be jų sutikimo negalinti atskleisti. „Iš savivaldybės biudžeto pinigų nereikės, atsakingai galiu pasakyti“, – tikino S. Morkevičienė.

Ji neatskleidė, ar „Mūsų Raseiniai“ rašys apie politiką – esą taryba patvirtins informacijos skelbimo įkainius ir šia galimybe bus leidžiama naudotis. „Bet mes tikrai ne politinis laikraštis ir neplanuojame spausdinti politinės informacijos. O kas norės, galės viešintis. Aišku, jei tai bus graži, įdomi, švietėjiška informacija“, – aiškino Raseinių rajono Švietimo centro vadovė.

Kol kas leidinys išeis kartą per mėnesį.

DELFI jau ne kartą rašė apie Druskininkų savivaldybės leidžiamus „Mano Druskininkus“. Žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė tokioje veikloje įžvelgė įstatymo pažeidimą ir nurodė rinktis: uždaryti leidinį arba jį leisti neperiodiškai ir rašyti tik apie švietimą. R. Malinauskas tokį etikos inspektorės sprendimą apskundė teismui ir savaitraštį leidžia toliau.

Beje, nepaisant Socialdemokratų partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus pažado, dėl galimo Visuomenės informavimo įstatymo pažeidimo R. Malinauskas iki šiol nebuvo svarstytas partijos Etikos ir procedūrų komisijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)