„Pavyduoliai renkasi šmeižto kelią“. Taip pavadintas ketvirtadienį pasirodęs interviu su R. Malinausku. Publikacijos autorė – savivaldybės viešųjų ryšių specialistė Agnė Petrauskaitė. Interviu meras moralizuoja apie žurnalistų etiką ir moralę, piktinasi, esą žiniasklaida tyčiojosi iš Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės. Tekste minimi žurnalistai Skirmantas Malinauskas, Dainius Radzevičius ir Vilma Danauskienė, kurių kritiškos pastabos apie Druskininkų savivaldybę traktuojamos kaip neetiškos ir nemoralios.

Publikacijoje minimas mero kreipimasis į teismą dėl žurnalisto Romo Sadausko-Kvietkevičiaus publikacijos. R. Malinauskas įrodinėja, kad žurnalistas paskelbė jį ir jo šeimą įžeidžiančią informaciją, o šeimą esą sulygino su šunimis.

„Skaičiau šį straipsnį keletą kartų ir bandžiau surasti tai, ką meras ne kartą kartojo – tai, kad laikraštis yra viešajam interesui, žmonėms. Šis tekstas kaip niekas kitas gerai rodo, kad leidinys apskritai skirtas mero asmeninėms ambicijoms ir norams. Jeigu savo pavaldinei meras taip nuoširdžiai guodėsi, kad bylas žurnalistams kelia tik dėl to, kad yra asmeniškai piktas, kad jo šeima įtraukiama, man tai akivaizdu, kad čia asmeninės mero ambicijos, kurios neturi nieko bendra su viešu interesu“, – DELFI sakė Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas D. Radzevičius.

Jo nuomone, šis straipsnis apskritai turėtų būti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) dėmesio centre – esą tai akivaizdus pavyzdys, kaip meras ne tik keldamas bylas, bet ir naudodamas leidinį bando susidoroti su bet kokiais savo kritikais. LŽS pirmininkas atkreipė dėmesį, kad interviu su R. Malinausku rengė jo pavaldinė. Tai, sako D. Radzevičius, reikia vertinti ir teisiškai, ir morališkai.

Dainius Radzevičius
D. Radzevičius gėda vadina tai, kad R. Malinauskas straipsnyje oponentus vadina psichologinių problemų turinčiais žmonėmis, pavyduoliais, užsimena, kad su žurnalistais reikia vyriškai pasikalbėti akis į akį arba kreiptis į teismą. „Tokia pozicija mažų mažiausiai panaši į kokios nors Azijos ar kitos Rytų šalies, kuriose arba fiziškai susidoroti gali, arba baudžiamosiomis bylomis, kaip, pavyzdžiui, Vladimiras Putinas ar Aleksandras Lukašenka. Apie ką galime kalbėti, jei žmogus demokratiją supranta tik tokiu būdu. Didelė gėda šaliai, kad turime tokį atvejį“, – tvirtina LŽS pirmininkas.

D.Radzevičiaus manymu, į tokius socialdemokratų partijos vicepirmininko veiksmus turi reaguoti socialdemokratų vadovybė, VTEK, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba. „Panašu, kad mero R. Malinausko atveju tik daugybiniai pažeidimai ir galimybė nuolat atkreipti dėmesį gali kažką pakeisti“, – sakė pašnekovas.
R. Malinauskas ketvirtadienį į telefono skambučius neatsiliepė. Savivaldybėje DELFI patvirtino, kad nuo ketvirtadienio meras atostogauja.

DELFI jau ne kartą rašė apie savivaldybės leidžiamus „Mano Druskininkus“. Žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė tokioje veikloje įžvelgė įstatymo pažeidimą ir nurodė rinktis: uždaryti leidinį arba jį leisti neperiodiškai ir rašyti tik apie švietimą. R. Malinauskas tokį etikos inspektorės sprendimą apskundė teismui ir savaitraštį leidžia toliau.

Interviu su Ričardu Malinausku
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (775)