Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos pirmininkas Linas Slušnys laidoje „Ryto espresso“ pripažino, kad pastaruoju metu tikrai labai padaugėjo skundų, tačiau ne skunduose yra didžiausia problema.

„Pats skundas nėra problema, tiek juridinis, tiek fizinis asmuo turi teisę skųsti. Nėra taip, kad kažkas neturėtų teisės į skundus. Tačiau nerimą kelia tai, mes puikiai žinome, kad mūsų etikos sprendimų pagrindu gali naudotis savivaldybė ir tokiu būdu, tarkim traktuodama, kad tai yra neetiška žiniasklaidos priemonė, nes juk žurnalistai klaidas daro, jie yra žmonės, kaip ir visi kiti, savivaldybė gali uždrausti gauti reklamą ir pan. Pasinaudojus tokiu principu, galima sėkmingai vystyti savo leidinį“, - tikino L. Slušnys.

Nors pati miesto savivaldybė savo leidinį traktuoja kaip informacinio biuletenio sklaidą regione, pasak L. Slušnio, leidinys atitinka visus laikraščiui keliamus reikalavimus, tik tiek, kad jis dalijamas nemokamai.

„Galbūt straipsnių kokybė nekokia, bet kaip informacijos priemonė, laikraštis egzistuoja“, - tikino pašnekovas.

„Mes esame sunerimę, nes manome, kad tokiu būdu užsiimti spaudimu yra nesąžininga ir netgi grėsminga, nes tada tas kalbėjimas apie gerus darbus, kas yra gerai nuveikta, ilgainiui tampa liaupsinimu ir mes judame link to, tai kartojasi kitose savivaldybėse, tai mes galime tapti, kaip aš juokiuosi, Šiaurės Korėjos variantu“, - svarstė komisijos pirmininkas.

L. Slušnio teigimu, negerai, kad Lietuvoje iki šiol yra išlikęs baudžiamasis straipsnis už smeižtą profesinėje srityje. Jo nuomone, tai yra puikiausias būdas dorotis su žiniasklaidos priemonėmis.

„ Juk žurnalistai neturi tiek pinigų, kiek savivaldybės“, - pridūrė pašnekovas.

„Druskininkų naujienų“ redaktorius Romas Sadauskas - Kvietkevičius laidoje patvirtino, kad kone kiekvienas jo redaguojamo laikraščio numeris yra skundžiamas Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai.

Romas Sadauskas-Kvietkevičius
„Mes esame skundžiami, kiekvienam laikraščio numeryje randamas koks nors sakinys, kurį būtų galima interpretuoti įvairiai ir tiesiog rašomi skundai, įdėmiai skaitomi straipsniai ir pilami skundai iš eilės vien todėl, kad apsunkinti gyvenimą“, - tikino R. Sadauskas – Kvietkevičius.

Vyro teigimu, dažniausiai skundus rašo miesto savivaldybės administracijos darbuotojai. „Druskininkų naujienų“ redaktorius patikino, kad Druskininkų savivaldybė kuria savitą supratimą apie žiniasklaidos verslą, kurį stebi ir kitos savivaldybės, ateityje galbūt norėsiančios pasekti Druskininkų pavyzdžiu. Tokią situaciją pašnekovas sulygino su „pagalvės“ mokesčio įvedimu.

„Druskininkai pirmieji jį įsivedė, o po to ir kitos savivaldybės. Su informacijos sklaida gali nutikti taip pat“, - baiminosi pašnekovas.

„Jie surado tokią spragą visuomenės informavimo įstatyme, kuris kaip ir draudžia biudžetinėms įstaigoms užsiimti žiniasklaidos verslu, bet daroma išimtis švietimo įstaigoms. (...) Šiuo atveju Druskininkų leidybiniam centrui užkabinta ta veikla ir kiekvieną savaitę, viena diena anksčiau negu išeina du nepriklausomi savaitraščiai, išleidžia nemokamą leidinį tiražu, artimu šeimų skaičiui. Administracinius resursus naudodami išplatina jį po miestą ir mums jau nebelieka vietos, mes galim užsidaryti ir eiti namo“, - apie žiniasklaidos situaciją Druskininkuose kalbėjo R. Sadauskas.

„Tai nėra konkurencija, tai tiesiog regioninės žiniasklaidos išstūmimas“, - antrino L. Slušnys.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis 6.05 val.