Žurnalistų etikos inspektorės patarėjas Deividas Velkas sakė, kad šią savaitę gavus LRT paaiškinimus, kitą mėnesį bus rengiamas ekspertų grupės posėdis.

„Tyrimas vyksta, jis dar nėra pasibaigęs. Mes tik šią savaitę gavome paaiškinimus iš nacionalinio transliuotojo ir dar turi įvykti rugsėjo pradžioje ekspertų grupės posėdis, kuriame bus vertinamas esminis klausimas – ar atitinka klipai ir juose esanti informacija Nepilnamečių apsaugos įstatymo nuostatas“, – BNS antradienį sakė Žurnalistų etikos inspektorės patarėjas Deividas Velkas.

Lietuvos gėjų lyga liepą apskundė Žurnalistų etikos inspektorei LRT sprendimą griežtai riboti vaizdo klipų, kuriais buvo reklamuojamos liepos pabaigoje vykusios seksualinių mažumų eitynės, rodymą. Buvo nuspręsta juos rodyti tik vėlai vakare. LRT tai motyvavo siekiu nepažeisti minėto įstatymo.

„LGL LRT pateiktuose klipuose skatinami santykiai tarp tos pačios lyties asmenų. Šie klipai galimai skatina kitokią negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“, – teigiama LRT generalinio direktoriaus pavaduotojo Rimvydo Paleckio pasirašytame rašte Gejų lygai.

Tuo metu Gėjų lyga mano, kad LRT sprendimas nepagrįstas. Organizacijos atstovų teigimu, klipai nepropaguoja jokių šeiminių santykių, o tiesiog informuoja, kad šalyje yra alternatyvių seksualinių orientacijų ir lytinių tapatybių žmonių.

Žurnalistų etikos inspektorius atlieka Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatų įgyvendinimo priežiūrą.

Įstatymas numato, kad nepilnamečiams kenkia ir turi būti ribojama tokia informacija, „kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“

Su Prancūzijos finansine parama nufilmuotame vaizdo klipe lietuviai nurodo esantys skirtingų seksualinių orientacijų ir remiantys „Baltic Pride“ eitynes.

Seksualinių mažumų eitynės Vilniuje vyko liepos 27 dieną. Gedimino prospekte eitynėse dalyvavo apie 500 seksualinių mažumų atstovų ir jų teisių rėmėjų. Protestuoti prieš eitynes susirinko panašus skaičius žmonių. Kelios dešimtys iš jų buvo sulaikyti dėl smulkių pažeidimų, bet rimtų smurto protrūkių išvengta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)