Valstybinių apdovanojimų paskyrimo sprendimą praėjusią savaitę priėmė Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, pagerbdamas lietuvius už Estijos ir Lietuvos santykių vystymą ar pripažindamas jų indėlį į Lietuvos ir Estijos nepriklausomybių atkūrimą ir užtikrinimą. Prezidentas viešės Lietuvoje valstybino vizito metu gegužės 27-29 dienomis.

Į Estijos ambasadą atsiimti Estijos valstybinių apdovanojimų atvyko ir kovotojai už laisvę Antanas Terleckas bei Julius Sasnauskas, kurie sovietinės okupacijos metais pasisakė už Baltijos šalių nepriklausomybės atkūrimą ir buvo vieni pasirašiusiųjų „45 pabaltijiečių memorandumą“, o taip pat ir Tomas Šernas – vienintelis išlikęs gyvas sovietų specialiojo būrio šturmo Medininkų pasienio poste 1991 m. nukentėjusysis, kuris po pagijimo nuo sunkių sužeidimų ėmėsi rūpintis bendrapiliečių sielovada.

Estijos valstybinius apdovanojimus gavo sovietinių nusikaltimų tyrėjas, parlamento narys Arvydas Anušauskas ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktorius Arūnas Bubnys, Estijos ir Lietuvos bendradarbiavimo saugumo srityje plėtotojas Andrius Tekorius, specialiojo ES atstovo pareigas Afganistane einantis Vygaudas Ušackas, Vilniaus universiteto filologijos fakulteto dekanas ir Lietuvos ir Estijos kultūros bei mokslo santykių skatintojas Antanas Smetona, socialinių mokslų atstovas ir Baltijos šalių žmogaus socialinės raidos studijos Lietuvos dalies sudarytojas Zenonas Norkus, Estijos ir Lietuvos tautinių judėjimų bendradarbiavimo skatintojai: žurnalistas Arvydas Juozaitis, filosofas Bronislovas Juozas Kuzminskas, buvęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, Laimutė Pilukaitė, ir Angonita Rupšytė, kuri atliko didelį vaidmenį įamžinant nepriklausomybės atgavimo istoriją.

Estijos valstybiniais apdovanojimais taip pat pagerbti profesionalūs ir tarptautiniu mastu pasižymėję Lietuvos žurnalistai Rimvydas Paleckis, Rytas Staselis, Rita Miliūtė, Audrius Matonis, bei Lietuvos nepriklausomybės atgavimo sudėtingus įvykius užfiksavęs fotografas Paulius Lileikis, taip pat visuomeninės iniciatyvos pagrindais įkurtos unikalios Vilniaus miesto dalies Užupio respublikos vienas vedlių Romas Lileikis.

Už Lietuvos ir Estijos ekonominio bendradarbiavimo skatinimą Estijos valstybiniais apdovanojimais įteikti Lietuvos prekybos rūmų asociacijos prezidentui Rimantui Stankevičiui bei Hansabanko Lietuvos atstovybės įkūrėjui Arūnui Šikštai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)