LRT taryba atsisakė atskleisti, kokiu balsų santykiu A. Siaurusevičius nurungė artimiausią varžovą, tik patikslino, kad jis išrinktas „balsų dauguma“.

A.Siaurusevičius: turime išlikti alternatyva masiniam skoniui

„Kaip sakiau po praėjusio laimėto konkurso prieš 5 metus – evoliucija, ne revoliucija. Tiesa, gyvenimas pakoregavo tuos žodžius, nes įvyko revoliucija kitoje vietoje – tai finansų krizė, kurios programoje nebuvo. Dabar manau, kad esame teisingame kelyje – reikia tęsti ir stiprinti, visuomeninis transliuotojas turi išlikti alternatyva masiniam skoniui, mes turime gaminti produkciją, kuri turės išliekamąją vertę ir kartu, aišku, konkuruoti rinkoje“, - paskelbus rinkimų rezultatus, žurnalistams kalbėjo A. Siaurusevičius. 

Pasak A. Siaurusevičiaus, rinkos ir konkurencinės aplinkos negalima ignoruoti, nes kol kas dalį pajamų LRT gauna iš reklamos. „Pagrindinis dalykas – 5 metus buvusi kryptis – kad kultūra yra prioritetas ir toliau išliks“, - žadėjo A. Siaurusevičius.

Jo nuomone, LRT sunkiausi laikai jau praeityje, tad galima drąsiau žvelgti į ateitį. A. Siaurusevičiaus teigimu, pagrindiniame LRT televizijos kanale reikia ambicingesnio, konkurencingesnio tinklelio, kad jis geriau atitiktų žmonių lūkesčius.

A. Siaurusevičius žadėjo toliau ieškoti būdų optimizuoti veiklą. „Priminsiu, kad nuo 2009 m. sausio 1-os iki 2010 m. gruodžio 31-os LRT sąnaudos buvo sumažintos 30 mln. litų. Tai rezultatas, kuriuo galiu didžiuotis, ir galiu didžiuotis žmonėmis, kurie tą atlaikė“, - tvirtino LRT vadovas. Į DELFI klausimą, kada bus atstatyti per krizę sumažinti LRT darbuotojų atlyginimai, A. Siaurusevičius turėjo savotišką atsakymą.

„Nėra tiesa, didžia dalimi jie (atlyginimai – DELFI) atstatyti, kai kurie tiesiog peržiūrėti, kiek pakoreguoti – kas gavo mažiau, uždirba šiek tiek daugiau, kas gal per daug - mažiau ir panašiai. Manau, po šios kadencijos bent 90 proc. LRT darbuotojų gaus pilną „sodrinę“ algą. Prisiminkime, kad pradėjau, kai didžiosios dalies kūrybinių darbuotojų „sodrinis“ atlyginimas buvo 800 Lt. Dabar tokių žmonių nėra“, - tvirtino S. Siaurusevičius.

A. Siaurusevičius džiaugėsi, kad jau dveji metai iš eilės nacionalinis transliuotojas dirba pelningai. 2012 m. neaudituotas pelnas – beveik 2 mln. Lt. „Tačiau, kaip sakau, tai džiaugsmas pro ašaras, nes pelnas visų pirma skiriamas krizės laikų įsiskolinimams grąžinti. Tai  mums nebeleidžia kurti ambicingesnės programos, dėl to kultūros kanalas praktiškai be originalių laidų“, - apgailestavo S. Siaurusevičius.     

A. Siaurusevičius tapo pirmuoju LRT generaliniu direktoriumi, kuris perrinktas antrai kadencijai. „Man tai didžiulė garbė ir atsakomybė. Galų gale, kaip aš sakau, ačiū Dievui išsivadavome iš to laikotarpio – nuolatinės generalinių direktorių kaitos. Bet koks stabilumas šiek tiek yra geriau nei, sakykime, nežinomybė. Tas, aišku, svarbu ne kiek vadovams, kiek svarbu kolektyvui psichologiniam klimatui“, - kalbėjo A. Siaurusevičius.

Į postą - septyni kadidatai

Tapti LRT vadovais taip pat pretendavo žurnalistas Edvinas Butkus, žurnalistas ir prodiuseris Saulius Jakutavičius, signataras Virginijus Pikturna, žurnalistė Liudvika Pociūnienė, buvęs LRT tarybos pirmininkas Dainius Radzevičius bei bendrovės „Ergo“ Strateginio marketingo direktorius Baltijos šalyse Irmantas Šerys.

Kaip vyko LRT vadovo rinkimai ir kokias vizijas tarybai pateikė kandidatai, galite skaityti čia.

Nuo 11 val. predendentai į LRT vadovus tarybai pristatė savo numatomą veiklos programą ir atsakė į tarybos narių klausimus. Dėl naujo generalinio direktoriaus taryba balsavo slaptai antradienio vakarą.

Dabartinio generalinio direktoriaus A. Siaurusevičiaus penkerių metų kadencija baigsis balandžio 1-ąją. LRT vadovas „ant popieriaus“ gaus 13 tūkstančių litų atlyginimą (apie 9800 Lt „į rankas“).

Šiuo metu LRT tarybai laikinai vadovauja Nacionalinės dailės galerijos vadovė, dailėtyrininkė L. Jablonskienė. Tarybai taip pat priklauso Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas, Mokyklų tobulinimo centro direktorė Eglė Pranckūnienė, žurnalistai Liudvikas Gadeikis ir Edmundas Ganusauskas, verslo konsultantas Tomas Eitutis, humanitarinių mokslų daktarė Gražina Daunoravičienė, Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto direktorius profesorius Žygintas Pečiulis, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto docentė Zina Gaidienė, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Viešosios teisės katedros docentė Giedrė Lastauskienė, ilgametis politikas Česlovas Juršėnas ir Lietuvos meno kūrėjų asociacijos vadovas Kornelijus Platelis. Pastarasis antradienį taryboje pakeitė į LRT vadovus pretenduojantį D. Radzevičių

LRT vadovas turės surinkti daugiau nei pusę tarybos narių balsų. Nė vienam iš pretendentų nesurinkus daugiau nei pusės tarybos narių balsų, bus skelbiamas pakartotinis slaptas balsavimas dėl dviejų daugiausiai balsų surinkusių pretendentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (574)