Pirmiausia ŽLEK svarstys, ką daryti su A. Ramanausko socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtu įrašu apie „Metų šūdo“ apdovanojimus. Dėl jų komisija sulaukė trijų skundų – žurnalisto A. Račo bei parlamentarų Petro Gražulio ir Irenos Šiaulienės.

„Metų durniumi“ minėtuose apdovanojimuose tituluotas naujienų agentūros BNS direktorius A. Račas įsitikinęs, kad tekstas neatitinka nei Visuomenės informavimo įstatymo, nei Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso normų. A. Račo manymu, neetiškai pasielgė ir žurnalistai Audrius Bačiulis bei A. Užkalnis, šį tekstą išplatinę savo „Facebook“ paskyrose.

Į ŽLEK kreipęsis Seimo narys P. Gražulis mano, kad minimoje publikacijoje buvo apšmeižtas miręs kolega Julius Veselka. J. Veselka apdovanojimuose pristatytas kaip „sąmoningai, kryptingai ir su petkevičišku azartu mūsų šaliai kenkęs degeneratas“.

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnė I. Šiaulienė įsitikinusi, kad publikacijoje komentaras apie premjerą Algirdą Butkevičių yra žeminančio pobūdžio ir prasilenkiantis su žurnalisto etika bei viešo asmens atsakomybe. Kaip DELFI jau skelbė, A. Butkevičiui A. Ramanauskas skyrė „Metų idioto“ titulą.

Aiškintis turės ir A.Račas

Baigusi A. Ramanausko klausimo svarstymą, komisija turėtų imtis A. Račo skundo dėl A. Užkalnio publikacijos tinklaraštyje protokolai.com. A. Račo įsitikinimu, publikacijoje „Ačiū pilnačiai už puikiai prasidėjusius metus“ yra tyčiojamasi ir pateikiama jį įžeidžianti informacija.

Paskui komisija imsis svarstyti A. Račo sumanytą „Srutų duobės gyventojų, tai yra, atmatų, sąrašą”. Dėl šio sąrašo etikos sargams pasiskundė jame atsidūrę Aivaras Kivilius ir Jurgis Jasinskas. Į savo tinklaraštyje skelbiamą „atmatų sąrašą“ A. Račas įtraukė kelis šimtus asmenų, kurie „Facebook“ dalijosi skandalinguoju A. Ramanausko įrašu. Skundo autorių teigimu, tekstas neatitinka nei Visuomenės informavimo įstatymo, nei Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso normų, taip pat be sutikimo paskelbti privačių asmenų duomenys.

Beje, žurnalistų etikos sargus skundais užpylęs A. Račas pats yra sulaukęs nepalankaus ŽLEK sprendimo. Praėjusį gruodį komisija nusprendė, kad savo tinklaraštyje (bloge) paskelbęs rašinį „Ekskursas į istoriją: kodėl prostitutai bačiuliai ir matoniai nepasigauna ŽIV“, A. Račas pažeidė Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksą.

DELFI primena, kad A. Ramanauską, A. Užkalnį ir A. Bačiulį A. Račas jau yra apskundęs žurnalistų etikos inspektorei Zitai Zamžickienei. A. Račas etikos inspektorei yra apskundęs ir A. Ramanauską. Sprendimai dėl šių skundų dar nėra priimti.

Spręs, ar skundą nagrinėti, ar mesti į šiukšliadėžę

Pirmadienį ŽLEK spręs, ką daryti su gautais skundais. Gali atsitikti, kad kreipimaisi dėl įrašų „Facebook“ atsidurs šiukšliadėžėje.

Linas Slušnys
„Turėsime priimti sprendimą, ar svarstome „Facebook“ įrašus. Iki šiol to nesvarstydavome, tokius skundus atmesdavome, tai ne mūsų sfera. Komisija priims sprendimą, ką toliau daryti, mat kiekvienas sprendimas kuria precedentus – vieną kartą priėmę sprendimą dėl „Facebook“, tą padarysime visam gyvenimui“, – DELFI sakė ŽLEK pirmininkas Linas Slušnys.

Asmenine L. Slušnio nuomone, įrašai socialiniuose tinkluose neturėtų būti svarstomi komisijoje. Kita situacija su asmeniniais tinklalapiais (blogais). Pagal teismų praktiką, blogas laikomas visuomenės informavimo priemone – žiniasklaida. Visi rašantys traktuojami kaip žurnalistai, jiems galioja etikos kodeksas ir kiti įstatymai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)