Praėjusį pirmadienį A. Ramanauskas-Greitai „Facebook“ paskelbė „Metų Šūdus“ – „ryškiausias 2012-ųjų beždžiones“. Premjerui A. Butkevičiui atiteko „Metų idioto“ titulas. A. Ramanauskas-Greitai išjuokė A. Butkevičiaus mintį „Laisvosios rinkos institutas Lietuvoje užsiima net žalingais valstybei ir jos žmonėms veiksmais. Pavyzdžiui, jie sako, kad jeigu įmonė nesugeba dirbti, tegul ji bankrutuoja“. Už tai A. Butkevičius įvardytas kaip „didžiausias visų laikų ekonomikos genijus“.

„Būdamas (lyg ir) socdemas, pasirodė besąs skystakiaušis fūfelis, nepalaikantis homoseksualų santuokų ar bent partnerystės įteisinimo Lietuvoje, už ką buvo visiškai pelnytai kritikuotas sveikos, nebrazauskinės kairės; gerb. Premjere, nu įsigykit linzes, jopšichmat'! Nemalonu, kad mūsų šalies premjeras atrodo kaip koks prietaisas“, – apie ministrą pirmininką „Facebook“ parašė A. Ramanauskas-Greitai.

TV laidų vedėjas taip pat paskelbė „Metų šūdamorfozės“, „Metų apsiškimo“, Metų šūdinosios trejybės“ ir kitas nominacijas. Tačiau daugiausia dėmesio A. Ramanauskas-Greitai paskyrė BNS vadovui A. Račui – šis tituluotas „Metų durniumi“.

Algis Ramanauskas - Greitai
„Yra tiesiog durnius, be jokio humoro jausmo, be abstraktaus mąstymo, be jokio skonio, bet užtat su pasiutusiai šaunia bekalniere juliaus_janonio fūfaike ir apvaflinto tarantulo neapykanta“, – rašo A. Ramanauskas-Greitai. A. Račui primenamas Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos sprendimas, pagal kurį jis savo asmeniniame tinklapyje pažeidė etiką, taip pat nuolatiniai ginčai su žurnalistais Audriumi Matoniu, Audriumi Bačiuliu, Andriumi Užkalniu.

„Pats būdamas viso labo tik driachlas išsigimėlis atspardyto arklio snukiu ir išpuvusiais kreivais dantim, drįsta kibti prie fizinių kitų žmonių savybių. Nu aišku, kad Andrius Užkalnis toli gražu ne Bowie, bet ne paskutinės stadijos sifilitiniam kriugeriui aiškint apie žmonių išvaizdą“, – baigiamas įrašas apie A. Račą.

A.Račas sudarinėja „atmatų sąrašą“

A. Ramanausko-Greitai įrašas „Facebook“ netruko sulaukti A. Račo dėmesio. Savo asmeniniame tinklapyje A. Račas pareiškė, kad A. Ramanauskas-Greitai pridergė visą viešąją erdvę ir jį palygino su savo augintine vokiečių avigane Dora.

A. Račas iškėlė klausimą, kaip į įrašą reaguos pirmiausia premjeras A. Butkevičius, viešai pavadintas „šūdu“, „beždžione“ ir „idiotu“. „Nereaguos, apsimes, kad nieko to nebuvo? Toliau kaip niekur nieko bendraus su TV3 televizija, kuri laiko A. Ramanauską savo veidu ir nereaguoja į jo dergimąsi?“, – savo bloge klausia A. Račas.

Artūras Račas
„A. Ramanausko įrašą įsipareigoju nusiųsti Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai ir Lietuvos žurnalistų etikos inspektoriui, nes, nors ir žinau, kad FB įrašų jie nevertina, labai noriu pamatyti, kokiais veidais jie man aiškins, kad mano tinklaraštyje kelias valandas buvęs ir panaikintas įrašas yra labiau žiniasklaida nei A.Ramanausko paskelbtas ir žurnalistais save vadinančių „pašierintas“ fekalijų srautas“, – paskelbė A. Račas.

Sausio 1-ąją A. Račas pradėjo skelbti „srutų duobės gyventojų“ – atmatų – sąrašą. Į jį patenka visi tie, kurie „Facebook“ spaudė „patinka“ arba dalijosi skandalinguoju A. Ramanausko-Greitai įrašu. A. Račas žada, kad sąrašas nuolat bus pildomas – į jį pateks tie, kurie dalyvaus A. Ramanausko-Greitai vedamose ir kitose TV3 laidose. „Atmatų sąraše“ gali atsidurti ir tie, kurie bendraus su paskelbusiais A. Ramanausko-Greitai įrašą savo „Facebook“ profiliuose. Trečiadienį į šį sąrašą A. Račas jau buvo įtraukęs 500 žmonių.

„Manau, tai, ką daro A. Ramanauskas-Greitai, peržengia bet kurias ribas. O kaip aš pasielgsiu, dar pagalvosiu“, – antradienį į DELFI klausimą, ar skųs A. Ramanauską-Greitai etikos sargams, atsakė A. Račas. Pats „Atmatų sąrašo“ sumanymas jam neatrodo neetiškas – esą žmonės, kuriems patinka A. Ramanausko-Greitai pareiškimai ir kurie juos skelbia viešai pas save, verti tokių vardų.

A.Ramanauskas-Greitai: šie „rinkimai“ – politinė satyra

„Dėl A. Butkevičiaus – šitie „rinkimai“ yra politinė satyra ir kaip politikas jis turi laikyti smūgį. Dėl A. Račo – siūlau jam vieną kartą prasiblaivyti“, – trečiadienį lakoniškas buvo konservatorių partijai priklausantis A. Ramanauskas-Greitai.

Tuo metų socialdemokratai spręs, kaip reaguoti į TV laidų vedėjo pasisakymą A. Butkevičiaus atžvilgiu. „Visada pasitaiko žmonių su visai kitokia nuomone. Kitas dalykas, Lietuvoje demokratija – leidžiama šnekėti tą, ką nori, tik kartais žmogus turi jausti ribą. Aš galvoju, kad šiuo atveju kažkur bus kreiptasi, dėl to spręs partijos informacijos centras, tikimės, kad kažkas pasikeis“, – DELFI sakė premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Etikos sargai kol kas nesikiš

„Kol kas į tai nereaguosime ir į šiuos ginčus nesivelsime. Visi šie žmonės, jei yra įžeisti, turi teisę kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka. Tai garbės ir orumo klausimai. Mes pasisakymų „Facebook“ kol kas netiriame. Tai tas pats, kaip žmogus būtų apšauktas, iškeiktas gatvėje ar kitoje viešoje vietoje“, – teigė Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos pirmininkas Linas Slušnys.

Linas Slušnys
Tačiau komisija imasi skundų dėl asmeniniuose puslapiuose – bloguose – galimai pažeistos etikos. L. Slušnys atkreipia dėmesį, kad socialiniai tinklai, priešingai nei blogai, nėra pripažinti visuomenės informavimo priemone.

Tuo metu žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė, jei gaus A. Račo kreipimąsi, A. Ramanausko-Greitai įrašą peržiūrės.

„Jei į mus kreipsis A. Račas ir atsiųs įrašą, mes jį peržiūrėsime ir pažiūrėsime, ar inspektoriaus kompetencijoje yra dalykų, kuriuos galima tirti. Jeigu įžiūrėsiu, kad ten įžeista pono A. Račo garbė ir orumas, kreipsiuosi į jį, kad tinkamai suformuluotų skundą. Jei tai bus kažkokie Nepilnamečių apsaugos įstatymo pažeidimai, įrašą perduosiu vertinti mūsų ekspertams“, – kalbėjo Z. Zamžickienė.

Pasak Z. Zamžickienės, jei A. Račas norėtų ginti savo garbę ir orumą, turėtų parašyti normalų skundą – vien atsiųsto įrašo neužteks. Tuo metu ginti kito žmogaus garbės ir orumo negalima – dėl premjero A. Butkevičiaus gali kreiptis tik jis pats arba jo įgaliotas asmuo.

Inspektorė svarsto, kad viešai plūstis viešojoje erdvėje tampa mada. „Atvirai pasakius, man tokia mada nepriimtina – viešojoje erdvėje pasidalijimas „malonybiniais“ žodžiais nėra priimtinas. Tai mano nuomonė, ponui A. Ramanauskui-Greitai ar A. Račui tai nedarys įspūdžio, bet taip neturėtų būti, juo labiau viešojoje erdvėje“, – kalbėjo Z. Zamžickienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3109)