„The Guardian“ skelbia, kad per šias Kalėdas 90-ties metų jubiliejų švęsiantis J. Mekas - vienas ryškiausių pasaulyje avangardinio kino kūrėjų.

Gruodžio 5-ąją Londone Serpentine galerijoje bus atidaryta J. Meko darbų paroda, Britanijos filmų institutas surengs filmų ir video dienoraščių retrospektyvą, o gruodžio 30-ąją Pompidu centre Paryžiuje bus pristatomas J.Meko filmų sezonas.

„Pasiekiau tokį gyvenimo etapą, kai pagaliau viską baigiu“, - straipsnyje juokauja J. Mekas, apibendrindamas 90-mečiui skirtus renginius.

Išsamiame interviu „The Guardian“, kuriame pasakojamas J. Meko gyvenimas nuo pat vaikystės Lietuvoje, Rusų okupacijos, pabėgimo į Ameriką iki draugystės su Salvadoru Dali ir J. Kenedžio žmona, menininkas atvirauja: „viskas, ką sukūriau ar padėjau sukurti, atsirado iš poreikio. Niekada nekūriau meno dėl meno. Niekada nepriešinau savęs su Holivudo produkcija. Mes tiesiog norėjome daryti kažką kitą, tačiau jie nenorėjo mūsų įsileisti. Tradicinį kiną jie aptvėrė nesugriaunamomis sienomis, todėl mums teko veikti už tų sienų visais įmanomais būdais“.

J. Mekas straipsnyje teigia, kad tėvynė jam gali būti bet, kur gyveni. „Žmonės man sako, kad esu tas, kuriam nepasisekė, tačiau man kaip tik labai pasisekė. Džiaugiuosi, kad teko emigruoti. Taip, netekau tėvynės, tačiau į Ameriką atvykau kaip tik tada, kai buvo metas“, - teigia vienas garsiausių Lietuvos menininkų.

Visą straipsnį galite perskaityti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)