Klausimas dėl A. Čekuolio dalyvavimo Visagino AE reklamoje ir žurnalistės N. Pumprickaitės vestų politinės reklamos laidų LRT tarybai kilo dar prieš mėnesį. Tuomet svarstyta kreiptis į Žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją, kad ši pasakytų, ar minėtų žurnalistų veikla nepažeidžia etikos kodekso nuostatų. Per mėnesį turėjo būti parengtas kreipimosi tekstas.

Tačiau antradienį posėdžiavusi taryba nusprendė į etikos komisiją nebesikreipti. Tarybos pirmininko Dainiaus Radzevičiaus teigimu, kad ir ką etikos komisija beaiškintų, kodekso formuluotės turi pakankamai daug dviprasmiškų frazių, besikertančių su įstatymų įpareigojimais LRT rengti rinkimų laidas.

Neaiškumų kyla dėl 30 ir 32 etikos kodekso straipsnių. Pagal pirmąjį, visuomenės informavimo priemonėse turi būti aiškiai atskirta reklama (įskaitant ir politinę reklamą) nuo žurnalistų kūrinių. 32 str. numato, kad žurnalistas neturi reklamai naudoti savo vardo, atvaizdo ir balso, išskyrus tuos atvejus, kai tokia reklama siekiama humanitarinių tikslų.

„Tarybos nariai nusprendė inicijuoti diskusiją su kitais etikos kodekso tvirtintojais dėl šių dviejų straipsnių pakeitimo, persvarstymo arba patikslinimo, kad būtų visiems vienareikšmiškai aišku, ar žurnalistai iš viso gali, ar negali dalyvauti ir ką daryti, jei, pavyzdžiui, reklama siekia humanistinių ar socialinių tikslų, bet jos dalyviai, partneriai arba iniciatoriai politikai“, – sakė D. Radzevičius.

LRT taryba nusprendė kreiptis į visas kodeksą pasirašiusias organizacijas dėl minėtų straipsnių aptarimo. D. Radzevičiaus teigimu, gali tekti keisti ne kodeksą, o rinkimų laidas per LRT numatančius įstatymus.

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas priimtas visuotiniame žurnalistų ir leidėjų susirinkime 2005 m. balandį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)