Kultūros ministerija pastebi, kad nesant mokesčių surinkimo, paskirstymo ir sugrąžinimo tvarkos, dalis kopijavimo paslaugų įmonių iki šiol nemokėjo nuo kovo 1-osios įsigaliojusių mokesčių. Tvarkos patvirtinimas esą užtruko dėl teisės aktų derinimo, ypač su Teisingumo ministerija.

"Vykdydami įstatymo nuostatas, jie (verslo įmonės - BNS) turėjo mokėti tą atlyginimą, ir kai kurie ir moka, tik kai kurie nemoka. Reikia spręsti situaciją, nes negali likti neapibrėžta teisinė padėtis, be to, dar galioja senas nutarimas (kaip mokėti kompensacijas - BNS), tai yra labai negerai - toks teisinis neapibrėžtumas. Įstatymas priimtas, bet dar reikia ir tvarkos", - BNS sakė Kultūros ministerijos Autorių teisių skyriaus vedėja Nijolė Matulevičienė.

Naują tvarką svarstys Vyriausybė pirmadienį pasitarime. Už mokesčio surinkimą atsakinga asociacija LATGA, mokestį turi mokėti kopijavimo paslaugas teikiančios ir tokią įrangą parduodančios įmonės.

LATGA 25 proc. surinktos sumos turi skirti Kūrybinės veiklos programai ir Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programai, tuomet apmokamos administracinės išlaidos, o likusi suma skiriama autoriams (60 proc.) ir leidėjams (40 proc.).

"Vyriausybės nutarimas - daugiau kaip tvarkomasis dokumentas, bet verslininkai galvoja, o gal čia ir nereikės mokėti, tai ir neskuba pasirašyti sutarčių", - sakė ministerijos atstovė N.Matulevičienė.

Didžiausi mokesčio tarifai taikomi mokslo ir studijų įstaigose įsikūrusioms įmonėms - pavyzdžiui, už daugiau kaip 90 kopijų per minutę galintį pagaminti įrenginį įmonė turi sumokėti 400 litų.

Asociacija "Infobalt" spalio pabaigoje išsiųstame kreipimesi į valdžios institucijas nurodė, kad "nėra jokio pagrindo tokiai kompensacinei sistemai" - esą verslas ir viešosios įstaigos kopijavimo įrenginius naudoja informacijos ir dokumentų kopijavimui, o ne autorių darbams dauginti, be to, tokia tvarka esą prieštarauja ES teisei, rašoma Vyriausybei pateiktame laiške.

Kūrėjų asociacijos - Meno kūrėjų, Rašytojų sąjunga, Leidėjų asociacija ir kitos - spalio pabaigoje paragino valdžią kuo greičiau priimti kompensacijų surinkimo tvarką, rašoma jų kreipimesi į šalies valdžios institucijas.

Tokį laišką gavusi šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė spalį kreipėsi į Kultūros ministeriją, prašydama paaiškinimo, kodėl tvarka dar nėra patvirtinta, rašoma Prezidentūros kanceliarijos rašte kultūros ministrui Arūnui Gelūnui.

Kovą įsigaliojęs Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas numato, kad surinktas kompensacinis atlyginimas rankamas ir už garso laikmenas ir įrenginius dalijamas, nuo kovo mokestis renkamas ir už televizorius, mobiliuosius telefonus, asmeninius kompiuterius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)