Tiriamosios žurnalistikos žurnalo „Hot Doc“ leidėjas Costas Vaxevanis tikriausiai vėl bus iškviestas į teismą jau ateinantį mėnesį, mat prokuroras rado teisinių spragų nutartyje, paskelbtoje lapkričio 1 dieną.

Žurnalistas dabar bus teisiamas trijų teisėjų kolegijos, sakė savo vardo nepanoręs atskleisti šaltinis. Pirmajai bylai vadovavo vienas teisėjas.

C.Vaxevanis gresia iki trejų metų laisvės atėmimo už tai, kad jis paviešino "Lagarde sąrašą" - dokumentą, kuriame pateikiami duomenis apie 2 tūkst. Graikijos piliečių sąskaitas Šveicarijos banke HSBC.

Šis sąrašas buvo pirmiausiai nutekintas vieno HSBC darbuotojo ir 2010 metais perduotas Graikijai tuometės Prancūzijos finansų ministrės Christine Lagarde, kuri dabar vadovauja Tarptautiniam valiutos fondui (TVF).

Šis sąrašas leido Prancūzijos, Ispanijos ir Didžiosios Britanijos valdžiai išieškoti milijonus dolerių nuslėptų mokesčių, tačiau Graikijos pareigūnai šią informaciją laikė pavogtais duomenimis ir nesiėmė jokių veiksmų.

C.Vaxevanis pirmoji byla tapo dideliu akibrokštu vyriausybei, kuri buvo kaltinama mėginusi "palaidoti" šią problemą ir uždėti apynasrį žurnalistui.

Kai kurie žiniasklaidos profsąjungų nariai ir politikai liudijo jo naudai, įskaitant Tarptautinės žurnalistų federacijos vadovą Jimą Bumelhą, kuris tą bylą vadino absurdišku farsu.

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos žiniasklaida pranešė apie kitą sąrašą, kuriame įvardijami apie 8 500 žmonių, turinčių sąskaitas HSBC padalinyje, įsikūrusiame Lamanšo sąsiaurio mokesčių rojuje - Džersio saloje.

Graikijos finansų ministras Yannis Stournaras ketvirtadienį paprašė savo kolegos Britanijoje George'o Osborne'o pateikti informacijos apie šį sąrašą, kuriame esą minimi apie šimtas Graikijos piliečių, turinčių sąskaitas HSBC.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)