90-mečio proga per visas vietines BBC radijo stotis ir dalį pasaulinės tarnybos priemonių vienu metu bus transliuojama popgrupės "Blur" lyderio Damono Albarno kompozicija.

"British Broadcasting Company" atsirado 1922 metų lapkričio 14 dieną - su radijo naujienų biuleteniu. Jame buvo paskelbta apie traukinio apiplėšimą, "triukšmingą susitikimą", kuriame dalyvavo Winstonas Churchillis, ir biliardo varžybas.

Tačiau po 90 metų BBC, kuri dabar yra didžiausias transliuotojas pasaulyje, išgyvena vieną rimčiausių per visą savo istoriją krizių ir stengiasi apginti savo reputaciją bei ją palaikantį valstybės finansavimą.

Pirmasis skandalas BBC smogė praėjusį mėnesį, kai jos pagrindinė naujienų laida "Newsnight" nusprendė atidėti tyrimą dėl įtarimų pedofilija velioniui Jimmy Savile'iui, kuris buvo viena didžiausių korporacijos žvaigždžių.

Po kelių savaičių "Newsnight" buvo priversta atšaukti neteisingus įtarimus, kad vienas konservatorių aukšto rango politikas 8-ajame dešimtmetyje lytiškai išnaudojo vaikus Velso prieglaudoje.

Šeštadienį vos po 54 dienų darbo atsistatydino BBC generalinis direktorius George'as Entwistle'as, o korporacija pradėjo virtinę tyrimų dėl abiejų minėtų skandalų ir ėmė ieškoti naujo vadovo.

Skandalų mastas atspindi tą laipsnį, kuriuo BBC, Didžiojoje Britanijoje kartais pavadinama "Tetule", per pastaruosius 90 metų tapo šalies gyvenimo dalimi.

Pirmąją transliaciją 1922 metų lapkričio 14 dieną 18 valandą vedė jos tuometinis programų direktorius Arthuras Burrowsas, kuris tada buvo vienas iš vos keturių kompanijos darbuotojų. Keliomis savaitėmis anksčiau kompaniją įsteigė pirmieji radijo aparatų gamintojai.

Minėta D.Albarno kompozicija yra pavadinta "2LO Calling" - pagal originalųjį siųstuvą 2LO, kuris buvo naudojamas pirmajai transliacijai. Kompozicija bus tiesiogiai transliuojama iš Londono mokslo muziejaus, nurodė BBC.

BBC, kuri pagal karališkąją privilegiją yra finansuojama iš valstybės biudžeto, dabar dirba beveik 23 tūkst. darbuotojų, o jos žiūrovų visame pasaulyje yra maždaug 239 mln., rodo kompanijos duomenys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)