Kreditorių sąraše – pasaulinio garso agentūros

Remiantis DELFI turimais dokumentais, įmonės „Sporto komunikacijos“ finansiniai įsipareigojimai iš viso sudaro 9,5 mln. litų, iš jų pradelsti įsiskolinimai – 1,3 mln. Lt.

Tuo tarpu bendrovės turto vertė – 2,67 mln. Lt.

„Sport1“ kanalą, kurį prieš ketverius metus įkūrė verslininko Vladimiro Romanovo kontroliuojama „Ūkio banko investicinė grupė“ (ŪBIG), valdžiusios įmonės kreditorių sąrašas – įspūdingas. Bendrovė skolinga beveik pusantro šimto fizinių ir juridinių asmenų, tarp kurių yra buvę ir esami darbuotojai, tiekėjai, Valstybinė mokesčių inspekcija, „Sodra“, autorių teises ginančios agentūros.

Kreditorių gretose atsidūrė ir garsios tarptautinės agentūros, iš kurių „Sport1“ pirko transliacijų teises: „ESPN Ltd.“, EBU, „HBO Enterprises“, „Eurosport“, „Reuters“, „Sportfive“ ir kitos.

Tiesa, didžiausi įsiskolinimai susidarė televizijos projektą finansavusiam Ūkio bankui bei kitoms su V. Romanovu siejamoms bendrovėms.

Bylų karuselė – jau pajudėjusi

Dalis kreditorių mėgina priversti „Sporto komunikacijas“ padengti skolas per teismą. Vilniaus miesto 3-iajame apylinkės teisme prieš bendrovę šiuo metu užvestos šešios bylos.

„Iš darbo išėjau praėjusį vasarį, o birželį kreipiausi į teismą dėl neišmokėtų atlyginimų. Tiesiog atsibodo „maitintis“ vien pažadais“, – DELFI sakė buvusi „Sport1“ televizijos darbuotoja Sigita Grašienė, teismui pateikusi beveik 17 tūkst. litų dydžio ieškinį.

„Skolas reikia grąžinti. Tikimės, kad taip ir bus padaryta“, - vylėsi Lietuvos radijo ir televizijos centro, kuriam „Sporto komunikacijos“ skolingos 155,5 tūkst. litų, komunikacijos vadovė Gintarė Rimkuvienė.

Spalio pabaigoje neeilinis „Sporto komunikacijų“ akcininkų susirinkimas nusprendė nebedelsti ir kreiptis į teismą dėl restruktūrizavimo bylos iškėlimo. Tai leistų bendrovei apsisaugoti nuo bankroto ar turto arešto bei nustatyti naujus skolų grąžinimo grafikus. Pagal akcininkų susirinkimo patvirtintus restruktūrizavimo plano metmenis, likviduoti įsiskolinimus numatoma iki 2016 metų rudens.

Bendrovės direktorius Remigijus Jurgelaitis DELFI patvirtino, kad teismo jau paprašė pradėti restruktūrizavimo bylą.

„Pagrindiniai įmonės tikslai yra grąžinti skolas kreditoriams, pasiekti susitarimus su kai kuriais kreditoriais dėl skolų išdėstymo ir tokiu būdu pilnai atstatyti įmonės mokumą“, – teigė R. Jurgelaitis.

Vis dėlto jis tikino, kad bankrotas „Sporto komunikacijoms“ negresia, nes pradelsti įsiskolinimai, kuriuos kreditoriai siekia atgauti per teismą, esą sudaro tik nedidelę dalį visų įmonės skolų.

„Įmonės generuojami finansiniai srautai leis atsiskaityti su kreditoriais. Su kai kuriais nepavykus pasiekti susitarimo dėl skolų išdėstymo grafikų, įmonė kreipėsi dėl restruktūrizacijos bylos iškėlimo. Kadangi tokių kreditorių reikalavimai neviršija nė pusės įmonės turto vertės, tai rodo šimtaprocentines įmonės galimybes padengti tokius įsipareigojimus. Probleminės skolos sudaro tik apie 10 proc. įmonės skolų, todėl bankroto byla pagal Lietuvos įstatymus, mūsų manymu, nebūtų iškelta“, – dėstė R. Jurgelaitis.

Akcininkai iš Karibų

Atsiskaityti su kreditoriais „Sporto komunikacijos“ žada iš pajamų, gautų iš įmonės veiklos. Tačiau kokios pajamos turimos omenyje, neaišku, nes restruktūrizavimo plano metmenyse nurodytos filmavimo ir transliavimo, televizijos veiklos „Sporto komunikacijos“ oficialiai nebevykdo.

Nuo liepos 4 d. licenciją per palydovą transliuoti „Sport1“ televiziją turi jau kita bendrovė - „Sport Entertainment“. Pastaroji buvo įsteigta tik praėjusio pavasario pabaigoje.

Bendrovių „Sporto komunikacijos“ ir „Sport Entertainment“ akcininkų sąrašai stebėtinai panašūs.

„Sporto komunikacijų“ kontrolinį akcijų paketą (66 proc. akcijų) valdo paslaptinga investicijų bendrovė „Norex Projects“. Nepatvirtintais duomenimis, Karibų salynui priklausančioje Nevio saloje prieš dvejus metus įregistruota bendrovė yra susijusi su ŪBIG, iš kurios ir įsigijo „Sporto komunikacijų“ akcijų.

Likusios įmonės akcijos priklauso Vilniuje registruotai viešųjų ryšių ir reklamos paslaugų bendrovei „Alora“.

„Norex Projects“ turi ir 91 proc. „Sport Entertainment“, bent jau oficialiai perėmusios „Sport1“ televizijos transliavimą, akcijų. 9 proc. akcijų priklauso R. Jurgelaičiui, kuris yra ir naujosios bendrovės vadovas.

Leidimą transliuoti „Sport1“ televizijos programą bendrovei „Sport Entertainment“ Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) išdavė sulaukusi „Sporto komunikacijų“ rašto, kuriuo ši įmonė leido pavadinimą „Sport1“ naudoti tretiesiems asmenims.

Savo ruožtu, „Sporto komunikacijos“ birželio 27 dieną paprašė LRTK pakoreguoti bendrovei išduotą licenciją, pakeičiant transliuojamos programos pavadinimą iš „Sport1“ į „Sport“.

Ar tokia televizijos programa yra transliuojama, LRTK Licencijavimo ir kontrolės skyriaus atstovė Rima Daunoravičienė DELFI negalėjo pasakyti.

„Tiesa, kad už licencijos sąlygų nevykdymą – netransliavimą – licencija turi būti naikinama. Bet komisija turi atlikti stebėseną pagal visas taisykles ir tada spręsti apie transliuotojo likimą. Tokia stebėsena („Sporto komunikacijų“ atžvilgiu – DELFI) dabar neatliekama. O jūs turite žinių, kad kažkas kažko nevykdo? Mes mielai tokias žinias priimsime“, – kalbėjo LRTK atstovė.

Televiziją norėjo plėtoti, bet persigalvojo

Bendrovės „Sporto komunikacijos“ metiniame pranešime už 2011 metus buvo skelbiama, jog 2012-ais planuojama kanalą „Sport1“ plėtoti toliau.

„Ypatingas lūžis „Sport1“ veikloje planuojamas 2012 m. spalio 29 d., kuomet Lietuvoje bus išjungta analoginė televizija. Prognozuojama, jog didžioji dalis analoginės TV vartotojų pereis prie skaitmeninės televizijos, o tai lems, jog „Sport1“ aprėptis išaugs. Planuojama TV plėtra į Estiją ir Latviją (angliškas ar rusiškas garso takelis), reklamos pardavimo departamento atkūrimas, laidų pardavimas ir darbo su federacijomis aktyvinimas, laidų kūryba kitiems kanalams, laidų kūrimas ir prodiusavimas kitiems kanalams, kabelinėms televizijoms, technines paslaugos. Papildomos veiklos kryptys: Sporto ir kultūros reginių organizavimo projektai“, - dėstyta „Sporto komunikacijų“ metiniame pranešime.

Tačiau šiemet bendrovės nuomonė pasikeitė.

„Sporto komunikacijos“ nenorėjo vystyti kanalo („Sport1” - DELFI), nes manė, kad nėra jokių perspektyvų, o aš maniau, kaip direktorius, kad jinai yra, kažkokia ta perspektyva, ir investavau ir šiek tiek tų pinigėlių, ir taip toliau, ir mes dabar vystome, aš prisiėmiau atsakomybę, vystau tą kanalą, tai vat ir visa istorija“, - telefonu paaiškino R. Jurgelaitis.

Remiantis Patentų biuro duomenų bazės informacija, teisės į vaizdinį prekės ženklą „Sport1“ kol kas priklauso „Sporto komunikacijoms“, nors jos yra laikinai apribotos. Teisininkai primena, kad įmonės prekės ženklas yra turtas.

„Prekės ženklas neabejotinai yra turtas, turintis savo vertę. Prekių ženklai įmonių balansuose yra traukiami prie nematerialaus turto. Prekių ženklus, kaip ir bet kokį kitą turtą, galima įvertinti pinigais, juos perleisti (parduoti), licencijuoti, gaunant iš jų pajamas, įkeisti, areštuoti ir panašiai. Iš jų taip pat galima vykdyti išieškojimą, taip patenkinant kreditoriaus reikalavimus. Perleidžiant prekės ženklą kitam asmeniui, apie tai informacija yra pateikiama Valstybiniam patentų biurui ir nuosavybės teisė į ženklą pereina tik tuomet, kai Valstybinis patentų biuras įregistruoja prekės ženklo savininko pasikeitimą savo registre“, - prekės ženklo vertę priminė „NORDIA BAUBLYS & Partners“ advokatė Rūta Didikė.

Reorganizacija ar veiklos pabaiga

Pasak kreditų biuro „Creditinfo“ kredito rizikos vadovės Alinos Buemann, paprastai reorganizacija yra normalus procesas siekiant išvengti bankroto, tačiau keista tai, kad įmonė paprašė panaikinti transliavimo licenciją. Įmonė nusprendė atsisakyti transliuoti antžeminiu skaitmeniniu tinklu, nors pasiliko galiojančią licenciją transliuoti palydovinę televiziją.

„Restruktūrizacija yra normalus procesas, kuriuo siekiama, kad finansinių sunkumų turinti įmonė grąžintų skolas kreditoriams, atkurtų įmonės mokumą ir tokiu būdu kaip tik išvengtų įmonės bankroto. Vieni požymiai gali rodyti, kad UAB „Sporto komunikacijos“ ruošiasi nutraukti veiklą. Pavyzdžiui, įmonė pati kreipėsi dėl transliavimo licencijos panaikinimo. Šis prašymas Lietuvos radijo ir televizijos komisijos buvo patenkintas”, - mano A. Buemann.

Mokesčių konsultacijų įmonės „Fidexperta“ ekspertė Rūta Bilkštytė taip pat teigė, jog paprastai restruktūrizuojant įmonę yra siekiama atsiskaityti su kreditoriais, tačiau pastebėjo, kad įmonių akcininkai taiko apgalvotą mokesčių optimizavimo schemą, pasitelkdami mokesčių rojus.

„Pasitelkus pateiktą mokesčių optimizavimo schemą ir tikintis sėkmingos įmonės veiklos, tam tikros gautinos pajamos planuojamos gauti ofšorinėje įmonėje, t.y. perkelti iš Lietuvos į „Norex Project”, kuri yra įsikūrusi Nevyje, Karibų salyne, todėl nuo tokių pajamų ateityje neatsiras mokesčių Lietuvoje”, - sakė ji.

DELFI primena, kad pirmąja lietuviška sporto televizija besiskelbiantis „Sport1“ kanalas startavo 2008 metų rugpjūtį. Šiuo metu teminė sporto televizija tiesiogiai transliuoja tik Lietuvos krepšinio lygos (LKL) ir VTB Vieningosios lygos varžybas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)