"Žinoma, reaguosime į M.Širvinsko pateiktą informaciją ir tikrinsime ją atlikdami įstatyme numatytus veiksmus", - penktadienį BNS sakė Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas Marius Žemgulis.

Anot jo, Valstybinė mokesčių inspekcija visada tikrina ir vertina informaciją apie galimai mokamus atlyginimus „vokeliuose“, taip pat ir pasirodžiusią viešumoje.

"Tuo pačiu norėtume priminti, kad VMI jau 6 metus veikia gerai gyventojams žinomas vieningas pasitikėjimo telefonas 1882 , pasitikėjimo e. anketa, o šiemet startavo ir programėlė išmaniesiems telefonams „Pranešk“, kuriais galima mokesčių administratorių (ir anonimiškai) informuoti apie algas „vokeliuose“ bei kitus mokestinus pažeidimus. Per 6 metus gyventojai, informuodami VMI apie daromus mokestinius pažeidimus, padėjo valstybei „grąžinti“ per 55 mln. litų nesumokėtų mokesčių", - teigiama M.Žemgulio atsakyme BNS.

Buvęs savaitraščio "Ekonomika.lt" žurnalistas M.Širvinskas laiške žiniasklaidai pareiškė, kad didžiąją dalį algos dirbdamas šiame leidinyje jis gaudavo vokeliuose. Savaitraščio vadovai tokius kaltinimus neigia ir tikina, kad algos vokeliuose darbuotojams nėra mokamos.

M.Širvinsko teigimu, oficialiai būdavo apskaitomi keli šimtai litų, o nelegaliai būdavo sumokama daug kartų didesnė suma.

"Aš irgi ėmiau vokelius. Ir ne kartą. Nesididžiuoju ir gėdijuosi: kiekvieną kartą gaudamas nelegalią algą pasijusdavau it rydamas duonos riekę su kirmėlėmis", - laiške žiniasklaidai dėsto M.Širvinskas.

"Kitaip sakant, mes visi dirbome (o buvę kolegos ir tebedirba) pilną darbo dieną, bet tas darbas, nusukant mokesčius, buvo apskaitomas per verslo liudijimus arba vokelius (...). Įrodymų, deja, nesurinkau: galiu tik pateikti savo darbo užmokesčio išklotinę, pagal kurią gaudavau 300 litų kas mėnesį, nors realiai – aštuonis kartus daugiau (mano ir kolegų sumokėti mokesčiai turėtų tapti rimtu galvosūkiu "Sodrai")", - teigia buvęs "Ekonomika.lt" žurnalistas, žiniasklaidai pateikęs ir savo gauto darbo užmokesčio išklotinę.

"Galėjau, kaip kai kurie kolegos „Balso“ grupėje, už savo straipsnius pateikti verslo liudijimus kaip neva už vertimus, kuriuos neva užsako kažkokie asmenys, tačiau tai vėlgi yra tokia pat neteisėta veikla, už kurią redakciją turėtų kruopščiai iškratyti Darbo ir Mokesčių inspekcijos, o galbūt ir STT su FNTT. Kitaip sakant, mes visi dirbome (o buvę kolegos ir tebedirba) pilną darbo dieną, bet tas darbas, nusukant mokesčius, buvo apskaitomas per verslo liudijimus arba vokelius", - teigia M.Širvinskas.

Tuo tarpu "Ekonomika.lt" vyriausioji redaktorė Ingrida Mačiulaitytė BNS tvirtino, kad pati visą atlyginimą šiame leidinyje gauna oficialiai. Paklausta, ar tą patį galėtų pasakyti apie žurnalistus, ji atsakė, kad šis klausimas turėtų būti adresuotas ne jai.

"Negaliu tikinti, nes ne tuo aš užsiimu šitoje įmonėje, tiesiog jau čia ne aš turėčiau komentuoti jums turbūt. Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti, tiesiog su manimi tai visiškai nesusiję. Jūs ne manęs tokių dalykų turėtumėte klausti", - sakė nuo vasario vyr. redaktorės pareigas einanti I.Mačiulaitytė.

Dar kartą paklausta, ar tiesa, kad minėtas leidinys dalį pinigų moka darbuotojams nelegaliai, ji sakė: "Ne, netiesa. Tikrai netiesa".

Nuo šių metų kovo mėnesio pabaigos įmonei "Balsas.lt leidiniai" vadovaujantis Mindaugas Dauksevičius BNS taip pat paneigė informaciją, esą įmonės darbuotojams atlyginimai mokami vokeliuose.

"Aš paneigiu šitą dalyką. Gal jis ir gaudavo iš kažkur, jeigu rašydavo kažkam kitus straipsnius, bet ne mūsų įmonei. Aš net nežinau, apie kokį darbuotoją šnekame, nes aš pats buvau tris savaites atostogose, gal per tas savaites kažkas įvyko, gal jis kažkuo nusižengė", - sakė bendrovės direktorius M.Dauksevičius.

Paklaustas, ar žurnalistams atlyginimai buvo mokami remiantis vertėjo veiklą numatančiu verslo liudijimu, jis sakė, jog įmonė atsiskaito teisėtais būdais, kokie galimi.

"Kokios yra legalios atsiskaitymo formos, tokiomis mes ir naudojamės", - sakė jis.

M.Širvinskas teigia, kad žiniasklaidos grupės "Balsas.lt leidiniai" leidžiamame savaitiniame laikraštyje jis dirbo nuo šių metų sausio iki rugpjūčio.

Jis taip pat teigė, kad minėtas laikraštis nėra nepriklausomo turinio leidinys.

"Savaitraščio "Ekonomika.lt" turinio politika buvo ganėtinai autonomiška nuo savininkų kaprizų, o aš kaip autorius – juo labiau, tačiau ir šiame leidinyje neišvengdavome draudžiamų temų arba konkrečių nurodymų", - laiške dėsto M.Širvinskas.

Jis taip pat aiškina, kad, pavyzdžiui, už grupės leidinių turinį praktiškai būdavo atsakinga Vitalija Vonžutaitė, kuri yra įtariamoji Darbo partijos "juodosios buhalterijos" byloje ir kuri pagal praėjusį sekmadienį vykusių Seimo rinkimų rezultatus turėtų patekti į parlamentą.

"Jinai oficialiai yra horo.lt vadovė. Tai yra vienas iš grupės "Balsas.lt leidiniai" portalų. Formaliai jinai yra horoskopų tinklalapio vadovė, bet de facto ji yra visos grupės žiniasklaidos turinio vadovė, jinai atsakinga už atlyginimus ir už žiniasklaidos turinio formavimą", - BNS sakė M.Širvinskas.

Savaitraščio "Ekonomika.lt" leidėjas yra bendrovė „Balsas.lt leidiniai“, kurios 100 proc. akcijų priklauso 37 metų Liudmilai Ivlevai, kuri taip pat valdo 100 proc. bendrovės "Epasas.lt" akcijų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)