DELFI skaitytojai A. Čekuolio teiravosi, ar jam, daugiau nei dešimtmetį dirbusiam laivuose ir keliavusiam po įvairias pasaulio šalis, neteko rašyti ataskaitų KGB. A. Čekuolis teigė ataskaitas rašydavęs kiekvieną savaitę – ataskaitomis jis vadina straipsnius, spausdintus 2000 sovietinių laikraščių ir žurnalų.

„Bet KGB, be abejo, į mane, žiūrėjo labai iš arti ir dažnai labai draugiškai kalbėdavosi tuo būdu zonduodamas, ar nenukrypstu“, – neslėpė žurnalistas. Pasak A. Čekuolio, šnipinėjimo darbą visame pasaulyje atlieka profesionalai. Šiam darbui jiems nereikia 11 metų plaukioti žvejybos laivuose ar rašyti knygų.

„Bet sakyti, kad buvau koks nors disidentas arba opozicionierius, būtų melas. Buvau lojalus sovietas, o visa kita palaidojau giliai savyje ir leidau išeiti į paviršių tik Lietuvoje tapęs „Gimtojo krašto“ redaktoriumi. Tas laikraštis, kaip ir paskui prasidėjęs Sąjūdis, yra mano tikroji ataskaita“, – kalbėjo A. Čekuolis.

Leido dirbti ir mikčiojančiam, ir su traukuliais

Gegužės 7-ąją – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, skaitytojai A. Čekuolio teiravosi apie šiandienos žiniasklaidą. „Kaip vertinate dabartinę mūsų žiniasklaidą: vien tik skandalai, bulvaras, apatiniai dalykai? Ar tai liga? Ar dėl to knygnešiai nešė lietuviška žodį per sieną ir ėjo į Sibiro lagerius? Kodėl taip yra?”, – klausė vienas jų.

„Nepervertinkime praeities ir nejuodinkime dabarties. Knygnešiams tai buvo daugiau verslas. Dabar turint tiek laisvės ir tiek spaudos organų, net jeigu žurnalistikoje turėtume tris Mopasanus ir tris Levus Tolstojus, per spaudinių ir transliacijų kiekį jie nebūtų pastebėti“, – sakė A. Čekuolis.

Žurnalistas sulaukė klausimų ir apie Rusijos įtaką Lietuvos žiniasklaidoje. A. Čekuolis neneigė, kad toks reiškinys egzistuoja, bet konkretumo vengė ir liepė susigaudyti patiems. „Pavyzdžiui, prieš stojant į Europos Sąjungą (ES), rodos, nei iš šio, nei iš to mūsų spaudoje pakeltas baisus antisemitinis vėjas. Žinant, kad žydai labai jautrūs tokiems dalykams, buvo tikimasi, kad jie taps Lietuvos priėmimo į ES priešininkais. Bet žydai protingesni. Jie žino, iš kur kojos dygsta“, – kalbėjo A. Čekuolis.

A. Čekuolis – vyriausias amžiumi tarp profesionalių televizijos laidų vedėjų pasaulyje. Tai yra pripažinusi Tarptautinė televizijos taryba. „TV būsiu, kiek ponas Dievas duos sveikatos. TV vadovybė pažadėjo manęs neišmesti, net jei imsiu mikčioti ar veide atsiras traukuliai. Tačiau tokiu atveju aš pats, žinoma, atsisakysiu. Staiga paaiškėjo, kad 80 metų žmogus gali būti visai įdomus televizijoje. Jaunimui reikia senelio, o seneliams reikia pavyzdžio, kad galima ilgai gyventi ir dar krutėti“, – dėstė žurnalistas.

Nenaudojamas organas atrofuojasi

A. Čekuolis išdavė receptą, kaip jam pavyksta nepasenti ir išlikti budriam. „Reikia prisiminti vieną aksiomą: bet koks organas, kuris nenaudojamas, atrofuojasi. Jeigu proto nenaudosi 100 proc. pajėgumu, tai tiek, kiek nenaudojate, atrofuosis. Apie kitus organus nekalbu“, – sakė A. Čekuolis.

Antru būtinu dalyku jis įvardijo lengvą rytinę mankštą. Tokią žurnalistas atlieka nuo 15 metų be pertraukos, išskyrus darbą laivuose, kur jos nereikėjo – laivuose ir taip buvo katorga. A. Čekuolis aiškino, kad reikia nepersivalgyti, o į rūkymą žiūrėti kaip į nusikaltimą. „Tada bus labai įdomus gyvenimas ir bus ką jame veikti“, – sakė DELFI svečias.

Noriai atsakinėjęs į įvairiausius portalo skaitytojų klausimus, A. Čekuolis teigė dėl žinomo žmogaus statuso neturįs teisės atsakyti į du klausimus: kuriai partijai simpatizuoja ir kokios jo religinės pažiūros.

„Atsakymus į tuos du klausimus kiekvienas žmogus turi susirasti pats, o ne stebėdamas ar mėgdžiodamas kitą. Dėl to į šiuos du klausimus niekada neatsakau. Tik tada žmogus bus nuoširdus“, – tvirtino A. Čekuolis. Visgi akylesni A. Čekuolio gerbėjai turėtų prisiminti, kad 2004 m. su socialdemokratų partija jis bandė patekti į Europos Parlamentą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (393)