Pokalbis su pirmąją diplomatinę kadenciją pradėjusiu Mečiu Laurinkumi apie ispaniškus papročius ir temperamentą, siestą, nerašytas diplomatijos taisykles. Taip pat išgirsite, kokie gi skirtumai tarp ispanų ir lietuvių.

Mečys Laurinkus sako, kad Ispanijoje esančių lietuvių problemų negalima nustumti į šalį, nes tai vis augantis mūsų tautos skaudulys. Anot ambasadoriaus, Lietuva per visą savo istoriją tiesiog dar nėra patyrusi - nė vienos emigracijos bangos į Ispaniją. Todėl žmonių, kuriuos Ispanijon atginė nedarbas, teisti ar moralizuoti jokiu būdu negalima. Privalome jiems padėti, bendrauti su jais, tada mūsų tautiečiai, jausdami savo šalies palaikymą, bus gerbiami bet kuriame pasaulio kampelyje.

Lietuvoje vėl verda aistros - vėl rinkimai. Argi nesmalsu pažiūrėti, kaip kitur kuriama demokratija? Beata Nicholson kviečia iš arti pažiūrėti į britų parlamentą, turintį daugiau kaip 1000 metų istoriją. Būtent Didžiosios Britanijos parlamentas vadinamas demokratijos lopšiu. Turėsite galimybę pamatyti ir palyginti, kuo skiriasi gana jaunas Lietuvos parlamentas nuo Britanijos...

Sužinosite, ką ir kur valgo britų parlamentarai, kokiomis privilegijomis jie naudojasi, kiek uždirba. Savo akimis įsitikinsite, kad parlamentarų debatai gali būti net labai audringi. Verdančios aistros britų parlamente, pasirodo, taip pat turi savo tradicijas ir net taisykles. Susitiksite su britų parlamento stebėtoju - Lietuvos ambasadoriumi Didžiojoje Britanijoje Aurimu Taurantu. Pamatysite, kuriose britų parlamento salėse niekada nesilanko Karalienė.

"Keltų tigras, neįtikėtinas ekonomikos šuolis, pavyzdys Lietuvai ir visiems kitiems" - tokį epitetą apie daugeliui lietuvių jau pažįstamą Airiją girdime jau seniai. Tačiau patys airiai, išgirdę pasakojamas legendas apie ES struktūrinius fondus, tik gūžteli pečiais ir perfrazuoja žinomą posakį: "Kvailai vyriausybei ir fondai trukdo". Airijos keliai ir klystkeliai per tris dešimtmečius: nuo profesoriaus komentaro iki lietuviškos parduotuvės savininko Dubline patirties. Taip pat sužinosite, kodėl mažame provincijos Castepollardo miestelyje pakampėmis nebešlitinėja įkaušę vyrai ir kodėl kiekvienas airis, turintis laisvą butą, tampa smulkiu verslininku. Visa tai - Lino Balsio reportaže.

Tai ir dar daugiau išvysite laidoje “Arti Toli” trečiadienį,per Lietuvos Televiziją 19 40.