"Toks, koks jis yra, jis bus atmestas po pateikimo. Patikėkite. Nepriversi balsuoti už tokį nekokybišką, drąsiai sakau, projektą", - sakė I.Degutienė.

Tačiau parlamento vadovė pripažino, kad procedūriškai bus greičiau vis dėlto teikti projektą Seimui, o vėliau jį tobulinti parlamento komitetuose, nei grąžinti Vyriausybei tobulinti.

Prie Kultūros ministerijos buvo sudaryta darbo grupė, kuri turėjo į nacionalinę teisę perkelti Europos Parlamento ir Tarybos direktyvas, susijusias su televizijos programų transliavimu. Tačiau darbo grupė peržiūrėjo ir kitus, su Europos Sąjungos direktyvomis nesusijusius įstatymo straipsnius ir pateikė naują įstatymo redakciją.

Kadangi direktyvos nuostatas valstybės narės turėjo perkelti į nacionalinės teisės aktus ir pradėti įgyvendinti nuo 2009 metų gruodžio 19 dienos, Vyriausybė prašo projektą svarstyti skubos tvarka.

Tačiau visuomenės informavimo priemonių ir organizacijų atstovai teigė, kad naujoji įstatymo redakcija jokiu būdu negali būti priimta, nes projekte - nemažai ginčytinų, žalingų dalykų.

Pavyzdžiui, naujojoje įstatymo redakcijoje iš viešų asmenų sąrašo išbraukti politikai, susiaurintas viešosios informacijos skleidėjo apibrėžimas ir kt.

"Toks įstatymas, kuris yra dabar, tikrai nebus svarstomas ypatingos skubos tvarka, - pirmadienį per projekto rengėjų, visuomenės informavimo priemonių atstovų ir politikų diskusiją pabrėžė I.Degutienė. - Kodėl jūs įlindote į dalykus, kurie jums nepriklausė? Priskaldėte malkų."

Premjero patarėjas Virgis Valentinavičius taip pat sutiko, kad prisidengiant ES direktyvomis pridaryta negerų dalykų.

"Politiko nebuvimas viešu asmeniu šiame sąraše yra rimtas dalykas, - sakė jis. - (...) Manau, prie to įstatymo reikėtų rimtai padirbti ir pašalinti klaidas, kurios ten yra."

V.Valentinavičius siūlė naujojoje įstatymo redakcijoje sureguliuoti užsakomosios informacijos pateikimą, socialinę reklamą.

Projektą rengusios darbo grupės vadovas Laimonas Ubavičius iš Kultūros ministerijos teigė, kad ES direktyvų perkėlimas į Visuomenės informavimo įstatymą peraugo į naują įstatymo redakciją derinant dokumentą su kitomis institucijomis.

Anot L.Ubavičiaus, politikai iš viešųjų asmenų sąrašo išbraukti Vidaus reikalų ministerijos teisininkų siūlymu. Anot jų, politikai įeina į sąvoką "pareigūnai".

Naujoje įstatymo redakcijoje viešasis asmuo apibrėžiamas taip: "teisėjas, pareigūnas, politinės partijos ir (ar) asociacijos vadovas, kuris dėl einamų pareigų arba savo darbo pobūdžio nuolat dalyvauja valstybinėje ar visuomeninėje veikloje, arba kitas asmuo, jeigu jis turi viešojo administravimo įgaliojimus arba jeigu jo nuolatinė veikla turi reikšmės viešiesiems reikalams".

Darbo grupės vadovas akcentavo, kad jie dirbo pusantrų metų ir stengėsi suderinti visus įmanomus interesus. Tuo metu žiniasklaidos priemonių, jų organizacijų atstovai teigė, kad nauja įstatymo redakcija su jais nederinta.

Naujos Visuomenės informavimo įstatymo redakcijos pateikimas Seimas numatytas šį ketvirtadienį, sausio 14 dieną.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją