Trečiadienio popietę Prezidentūrai įteiktas kreipimasis su 17 nacionalinių ir 37 regioninių žiniasklaidos priemonių parašais (tam pritarė dar daugiau žurnalistų bei redaktorių). Po kreipimusi pasirašė visi nacionaliniai dienraščiai, TV kanalai, didžiausi naujienų portalai, radijo stotys.

„Mes manome, jog šie žurnalistų darbo ribojimai trukdo žurnalistams atlikti savo konstitucinę pareigą laisvai ir netrukdomai rinkti visuomenei svarbią informaciją, kadangi Seime yra svarstomi su visomis LR piliečių gyvenimo sritimis susiję klausimai, kuriems išsamiai, tiksliai ir greitai nušviesti neretai neužtenka 3 akredituotų žurnalistų. Juolab, kad dauguma žurnalistų specializuojasi skirtingose srityse, pavyzdžiui, švietimo, mokslo, socialinės politikos, ekonomikos ir pan. Atitinkamai Lietuvos piliečiai praranda teisę būti išsamiai informuoti apie jų gyvenimą keičiančius Seimo sprendimus“, - sakoma rašte prezidentui.

Įteisintas sudėtingesnis vienkartinių leidimų išdavimo mechanizmas apkrauna žiniasklaidos priemonių redakcijas papildoma neatitinkančia žurnalistų darbo specifikos veikla, kuri trukdo kokybiškai ir greitai atlikti žurnalistines funkcijas, laisvai ir nevaržomai gauti ir skleisti informaciją.

Dėl minėtų sprendimų neadekvatumo ir neproporcingumo siekiamiems tikslams įgyvendinti visos Lietuvos žiniasklaidos priemonės taip pat kreipėsi į Seimo pirmininką Arūną Valinską bei Seimo valdybos narius: Ireną Degutienę, Raimondą Šukį, Algį Kašėtą, Česlovą Stankevičių, Virginiją Baltraitienę ir Gediminą Kirkilą, prašydami panaikinti aukščiau išvardintus taisyklių pakeitimus artimiausiame Seimo valdybos posėdyje ir grąžinti iki tol galiojusią žurnalistų akreditavimo Seime tvarką.

Lietuvos žiniasklaida tikisi, jog prezidentas neliks abejingas Seimo bandymams suvaržyti kiekvieno asmens, įskaitant ir žurnalistų, teisę nevaržomai rinkti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas ir išsakydamas savo svarią poziciją nepritars spaudos ir žodžio laisvės varžymams demokratinėje Lietuvos Respublikoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją