59-erių buvęs Jungtinių Valstijų universiteto dėstytojas Craigas Ewertas, kentėjęs nuo motorinių neuronų ligos, verčiau pasirinko savižudybę nei sutiko kęsti nuolatinius "košmarus", sakė jo žmona Mary.

Pora sutiko, kad jo mirtį 2006 metais nufilmuotų Oskarą laimėjęs Kanados dokumentinių filmų kūrėjas Johnas Zaritsky. Tai įvyko Šveicarijoje, netoli Ciuricho esančioje klinikoje "Dignitas".

Tačiau savižudybė, padedant kitiems žmonėms, Didžiojoje Britanijoje, kur gyveno Ewertsai, yra draudžiama. Tad pastaruoju metu jau beveik tapo įprasta tai daryti įstatymiškai Šveicarijoje, bet dėl to iškilo daugybė etikos klausimų.

Pavyzdžiui, antradienį prokurorai žadėjo nekaltinti 23-ejų Danieliaus Jameso tėvų, kurie sūnų atvežė į Šveicariją. Per regbio varžybas paralyžiuotas vaikinas rugsėjį "Dignitas" klinikoje nusižudė padedant kitiems asmenims.

Britanijos parlamentas 2006 metais atmetė įstatymo projektą, kurį pateikė Lordų Rūmų leiboristų partijos narys, žmogaus teisių advokatas lordas Joelas Joffe, siūlęs mirtinai sergantiems ligoniams suteikti teisę nusižudyti, padedant kitam asmeniui.

Pasak C.Ewerto mirtį mačiusių žurnalistų, filme, kurį trečiadienio vakarą pamatys žiūrovai per Didžiosios Britanijos palydovinę televiziją, rodoma, kaip jis dantimis įjungia chronometrą, kuris po 45 minučių atjungia jo gyvybę palaikantį aparatą.

Skambant Beethoveno Devintajai simfonijai, C.Ewertas išgeria didelę dozę barbitūrato, o šalia stovintis klinikos atstovas jam sako: "Linkiu jums geros kelionės".

Žmona laiko jo ranką ir pabučiuoja jį, o tuo metu kvėpavimą palaikantis aparatas garsiai pypsėdamas išsijungia.

Mary Ewert dienraščiui "Independent" sakė, kad leisdama filmuoti savo vyro paskutines gyvenimo akimirkas "norėta parodyti, kaip garbingai sutinkama gyvenimo pabaiga".

"Jis labai norėjo, kad tai būtų parodyta, nes tuomet, kai mirtis vyksta slaptai ir nuošaliai, žmonės nesusiduria su mirties baime. Jie nenori pripažinti, kad tai atsitiks", - pridūrė moteris.

Kanadoje, Jungtinėse Valstijose ir Nyderlanduose jau rodytas filmas Didžiojoje Britanijoje sukėlė prieštaringas diskusijas.

Pasak Britanijos premjeras Gordono Browno, šį klausimą reikia "spręsti jautriai ir nesivaikant sensacijos", tačiau jis tuoj pridūrė visada prieštaravęs tokių mirčių įteisinimui.

"Manau, kad tai sąžinės reikalas", - pažymėjo premjeras per kas savaitę vykstantį susitikimą Bendruomenių Rūmuose.

"Tai labai sunkus klausimas ir turime visi širdyje prisiminti už kiekvieno tokio įvykio esančius artimuosius..., kuriems tenka šis labai sunkus pasirinkimas".

Liberalų demokratų parlamentaras Philas Willisas (Filas Vilisas), kilęs iš to paties šiaurės Anglijoje esančio Harogito miesto, kuriame gyveno C.Ewertas, sakė, kad jam buvo "labai nemalonu" žiūrėti šį filmą.

"Iš tikrųjų dabar kalbama, kad jūs galite nusižudyti su kito žmogaus pagalba lengvai, be skausmo ir priimtinu būdu. Ką žmonės darys, kai pamatys, kad tai labai nesunkus būdas mirti", - sakė jis BBC radijui.

Tačiau "Sky Real Lives" kanalo, rodysiančio šį filmą trečiadienį nuo 21 val. (23 val. Lietuvos laiku), vadovė Barbara Gibbon sakė, kad labai svarbu "skatinti diskusijas šiuo klausimu, rodant išraiškingas, individualias ir jaudinančias istorijas".

Britų televiziją prižiūrinčios organizacijos "Ofcom" atstovas sakė galėsiąs vertinti programą tik ją pažiūrėjęs. Įstatymai nurodo, kad savižudybės negalima rodyti, išskyrus tuos atvejus, kai to reikalauja "siužetas" ir tai seka iš "konteksto".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją