Iranas primygtinai reikalauja, kad pietines jo pakrantes skalaujantys vandenys būtų vadinami "Persijos įlanka". Tie patys vandenys prieina ir prie Saudo Arabijos, Kuveito, Jungtinių Arabų Emyratų, Omano, Kataro bei Bahreino; daugelis šių valstybių gyventojų juos vadina Arabijos įlanka (angl. "Arabian Gulf").

Kai kurios žiniasklaidos priemonės vartoja kompromisinį anglišką terminą - "Gulf".

Kultūros ministerijos Ryšių su užsienio žiniasklaida skyriaus vadovas Alireza Shiravi naujienų agentūrai "Reuters" teigė, jog žurnalo platinimą nuspręsta uždrausti pasirodžius straipsniui ir žemėlapiui, kuriuose vietoje "Persijos įlankos" buvo "minima "įlanka".

"Kai jie ištaisys savo klaidą, nebus jokių problemų (platinti žurnalą Irane). Tai priklausys nuo "The Economist", - tvirtino pareigūnas.

Savaitinis žurnalas, kurio kiekvienas numeris iš viso leidžiamas daugiau kaip milijono egzempliorių tiražu, bet iš jų tik 750 parduodama Irane, nesutinka nusileisti. "Sąvoką "įlanka" vartojame jau ilgą laiką ir nė neketiname jos keisti", - teigė naujienų žurnalo atstovė. Pusę žurnalo akcijų valdo Jungtinės Karalystės leidykla "Pearson".

2004 metais Iranas buvo uždraudęs žurnalą "National Geographic", kuris žemėlapyje skliausteliuose parašė kitą vartojamą Persijos įlankos pavadinimą - Arabijos įlanka. Vėliau žurnalas tokį užrašą pakeitė, o Irano pareigūnai šį žingsnį pavadino "visų iraniečių pergale".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją