Be to, į pirmąjį šio CPJ sudaryto sąrašo dešimtuką pateko Baltarusija, Kuba, Pusiaujo Gvinėja, Eritrėja, Libija, Sirija ir Uzbekistanas.

Tarptautinis žurnalistų teisių gynimo komitetas, kurio būstinė yra Niujorke, reguliariai stebi spaudos laisvę daugiau kaip 100 šalių.

Sąrašas buvo paskelbtas Pasaulinės spaudos laisvės dienos, kuri pažymima gegužės 3 dieną, proga.

Visose dešimtyje šalių žiniasklaidos priemonės yra valstybės griežtai kontroliuojamos arba joms daromas poveikis. Dauguma jų "priklauso diktatoriams", kurie panaudoja informacijos priemonių kontrolę opozicijai slopinti ir valdžiai stiprinti, sakė SPJ vykdomoji direktorė Ann Cooper.

Be to, šios šalys "visiškai nepakančios neigiamų įvykių nušvietimui" ir nesirūpina piliečių gerove, pranešė A.Cooper spaudos konferencijoje, pateikdama kaip pavyzdį tai, kad nenušviečiama bado problema Šiaurės Korėjoje ir cunamis 2005 metų gruodį Mianmare, kur, be kita ko, už Britanijos BBC laidų klausymąsi baudžiama areštu.

Šiaurės Korėjoje panešamos tik teigiamos "naujienos", nes už jų platinimą atsakingos valstybinės žiniasklaidos priemonės, sakoma SPJ pranešime.

SPJ duomenimis, Libijoje taip pat nėra nepriklausomos televizijos ir radijo bei nepriklausomų spaudos leidinių, o Pusiaujo Gvinėjoje vienintelis privatus kanalas priklauso prezidento Teodoro Obiang Nguema Mbasogo sūnui.

Turkmėnijoje nacionaliniai kanalai visas laidas transliuoja su prezidento Saparmurado Nijazovo atvaizdu televizoriaus ekrano kampe.

Daugiau kaip dešimt užsienio korespondentų buvo priversti palikti Uzbekistaną už tai, kad nušvietė Andižane 2005 metų gegužės įvykius, per kuriuos, pasak liudininkų, žuvo daugiau kaip 500 žmonių.

Žurnalistai, kurie atspindėjo Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos perrinkimą prezidentu, buvo areštuoti pagal kaltinimus chuliganizmu.

Kubos žiniasklaidos priemones kontroliuoja Kubos komunistų partija. Pagal areštuotų žurnalistų skaičių šalis užima vieną pirmųjų vietų pasaulyje, sakoma CPJ pranešime.

Eritrėjoje nėra privačių žiniasklaidos priemonių, todėl šalis "atskirta nuo viso pasaulio ir negali gauti nepriklausomos informacijos", praneša CPJ.

Privatūs Sirijos televizijos ir radijo kanalai arba priklauso esamo režimo šalininkams, arba neturi teisės perduoti politinių naujienų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją