Jo teigimu, daugeliu atveju pažeidimai žiniasklaidoje nustatomi ne dėl neetiškų žurnalistų, bet tam tikros žiniasklaidos priemonės redakcinės politikos. Tačiau R.Gudaitis sako, kad dauguma spaudos leidinių vienaip ar kitaip reaguoja į inspektoriaus pateikiamas pastabas.

Pristatydamas savo ataskaitą, inspektorius siūlė įkurti naują žiniasklaidos priemonių registrą, kurį prižiūrėtų Žurnalistų etikos inspektorius. Jo teigimu, visuomenei būtina žinoti, kam priklauso žiniasklaidos priemonės.

Tuo tarpu Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas siūlo reformuoti šią instituciją į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą.

Ketvirtadienį komitetas pateikė penkerius metus šiose pareigose esančio Romo Gudaičio kandidatūrą eiti Žurnalistų etikos inspektoriaus pareigas, dėl kandidatūros Seimas turėtų apsispręsti gegužės pradžioje.

Inspektoriaus ataskaitoje rašoma, kad daugiausiai pažeidimų nustatyta spaudoje. Pernai iš viso pareikšta 35 įspėjimai žiniasklaidos priemonėms, o 2004 metais - 33 įspėjimai.

Pernai Žurnalistų etikos inspektorius gavo 107 skundus, tai yra 16 mažiau nei 2004 metais. Daugiausiai skundų gauta dėl informacijos spaudoje – 75, dėl televizijos programų turinio gauti 27 skundai, o radijo ir interneto turiniu skųstasi po vieną kartą.

Inspektoriaus tarnyba nagrinėja skundus dėl visuomenės informavimo priemonėse pažeistos asmenų garbės ir orumo bei teisės į privataus gyvenimo apsaugą pažeidimo. Ji taip pat vertina, kaip žiniasklaida laikosi įstatymuose nustatytų visuomenės informavimo principų, teikia siūlymus valstybės institucijoms dėl teisės aktų tobulinimo.

Ši tarnyba kritikuojama, dėl ribotų savo galimybių bausti pažeidėjus. Ji gali įspėti žiniasklaidos priemones bei reikalauti ištaisyti teisės aktų pažeidimus ar paneigti tikrovės neatitinkančią informaciją. Inspektoriui suteikti įgaliojimai kreiptis į kompetentingas institucijas dėl teisės aktų pažeidimo.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba yra atskaitinga Seimui ir kasmet teikia ataskaitą apie savo darbą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją