Šios bylos nagrinėjimas tęsėsi ketverius metus. 2002-aisiais prieš popiežiaus Jono Pauliaus II vizitą į tėvynę "Nie" išspausdino satyrinį straipsnį, papiktinusį Lenkijos katalikus.

"Mielas seneli, atsigulk į lovą, prisidenk antklode Išmesk visus tuos dopingus, kuriais Tave prikemša kaip buliukus prieš olimpiadą, kad galėtum nors valandą judinti koją ir mažiau tirtėtų ranka Stenkis sirgti garbingai, gęstantis seneli", - buvo rašoma straipsnyje.

Straipsnio "Vaikštantis Sadomazochizmas" autorius popiežių vadino "Vatikano brežnevu", "gyvu lavonu" ir "žilu dievuku".

Teismas prieš metus skyrė 20 tūkst. zlotų baudą už "laisvo žodžio ribų peržengimą, mėginimą išjuokti Bažnyčios įvykius bei institucijas ir Vatikano valstybės vadovo įžeidimą". 71 metų J.Urbano advokatai apskundė sprendimą Lenkijos apeliaciniame teisme, bet jis paliko galioti nuosprendį.

Ši bauda "Nie" redaktoriaus tikriausiai nenuskurdins - jis laikomas vienu turtingiausių Lenkijos žmonių ir yra šalies turtuolių šimtuke. Kaltintojai reikalavo jam skirti 10 mėnesių kalėjimo bausmę jos vykdymą atidedant.

Pats J.Urbanas, kuris 9-ajame dešimtmetyje buvo paskutinės komunistinės vyriausybės atstovas spaudai, teigia tik naudojęsis žodžio laisve.

Spaudos laisvės gynimo organizacija "Reporteriai be sienų" (Reporters without Borders) yra nurodžiusi, kad toks teismo procesas būtų "pavojingas precedentas" šioje Europos Sąjungos valstybėje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją