„Kol kas nieko negaliu komentuoti, nes situacija - tik pradinėje stadijoje, - DELFI sakė dienraštį leidžiančios bendrovės generalinis direktorius Edmundas Kalinas. - Sprendimai yra tokie, kokie yra. Norėčiau tik pabrėžti, kad kalba eina ne vien apie mūsų laikraštį.“

Kai kurie „Kauno dienos“ darbuotojai DELFI sakė kol kas žinantys tik bendro pobūdžio informaciją apie „Orkla“ planus. Tokią informaciją viešai yra paskelbęs ir pats koncernas. Jų teigimu, žinia apie galimą pardavimą buvo gana netikėta.

Pašnekovai pripažino, kad bet kokios didesnės permainos verčia sunerimti, tačiau jie tikino esantys ramūs. Mat „Orkla“ svarsto galimybę atsisakyti viso žiniasklaidos verslo, o tai pareikalautų nemažų galimo investuotojo išlaidų. Todėl neabejojama, kad „Kauno dienos“ šeimininkais vėl taptų užsieniečiai.

Prieš porą savaičių koncerno „Orkla ASA“ direktorių taryba nusprendė, kaip teigiama pranešime spaudai, apsvarstyti galimybę parduoti „visas arba dalį „Orkla Media“ operacijų“. Be to, svarstoma galimybė patikėti žiniasklaidos verslą su partneriais įkurtai bendrai kompanijai.

Koncernas pakvietė tuo suinteresuotus asmenis pateikti savo pasiūlymus. DELFI kalbinti „Orkla“ atstovai susilaikė nuo bet kokių komentarų ir teigė kol kas negalį pateikti daugiau informacijos. Tačiau finansiniu šio projekto patarėju pasirinkto banko „Deutsche Bank“ atstovas Michaelas Stockas nepaneigė, kad netolimoje ateityje gali būti parduotos kompanijai priklausančios „Kauno dienos“ ir kitų žiniasklaidos priemonių akcijos.

„Stiprios „Orkla Media“ pozicijos spaudos rinkoje sukūrė gerą pagrindą tolesnei plėtrai tuose žiniasklaidos sektoriuose, kur pastebimas greitesnis augimas, - rašoma pranešime spaudai. – Norėdami išplėsti kompaniją, pernai rudenį pradėjome svarstyti struktūrinių permainų galimybes, kurios padidintų žiniasklaidos verslo vertę ir sustiprintų jo pozicijas. Buvo analizuojamos ir svarstomos įvairios alternatyvos, tarp jų – ir tolesnė pačios „Orkla“ plėtra, įvairūs partnerystės variantai ir visos „Orkla Media“ ar dalies jos pardavimas.“

Gautus kompanijų pasiūlymus „Orkla“ ketina palyginti su tolesnės koncerno plėtros planais. Tikimasi, kad gauta informacija bus apibendrinta ir pateikta suinteresuotoms pusėms iki kovo pabaigos.

„Direktorių taryba pažymi, kad žiniasklaidos sektoriaus dinamika reikalauja naujų struktūrinių sprendimų, kurie sustiprintų kompanijos konkurencingumą, - teigiama pranešime. - „Orkla“ nusprendė, kad tai gali būti pasiekta imantis bendro verslo. Be to, „Orkla“ yra pasiruošusi savo akcijas, visas ar jų dalį, parduoti, jei paaiškės, kad tai yra geriausias sprendimas.“

Pasak koncerno prezidento Dago J. Opedalio, svarstant pasiūlymus bus atsižvelgiama į tris kriterijus: konkrečius pasiūlymus dėl „Orkla Media“ vystymosi, finansinių investuotojo galimybių ir įsipareigojimo tęsti kompanijos žiniasklaidos verslą.

1983 metais įkurto ir šiuo metu vieno didžiausių Norvegijos koncernų "Orkla" pajamos pernai siekė daugiau nei 14 mlrd. litų, bendrovėje dirbo apie 35 tūkst. darbuotojų.

Koncernui priklausanti kompanija "Orkla Media" yra penkta pagal dydį žiniasklaidos kompanija Šiaurės šalyse. Be Skandinavijos ir Lietuvos, ji veiklą vysto Vokietijoje, Lenkijoje ir Ukrainoje. „Orkla Media“ valdo įvairius laikraščius, žurnalus, elektronines žiniasklaidos priemones, vietos radijo ir televizijos kanalus, taip pat užsiima tiesioginės rinkodaros verslu. Norvegijoje, Danijoje ir Lenkijoje šiai kompanijai tenka didžiausia laikraščių rinkos dalis.

Pernai „Orkla Media“ pajamos siekė 8,677 mlrd. Norvegijos kronų (3,73 mlrd. litų), pelnas – 425 mln. kronų (183 mln. litų).

Didžiausią Lietuvoje regioninį dienraštį „Kauno diena“ norvegai įsigijo 1998 metais. 100 proc. jo akcijų nusipirko “Orkla Media” įkurta kompanija “Orkla Press”.

Pernai rudenį „Orkla“ kelis mėnesius derėjosi su uostamiesčio dienraščiu "Klaipėda" dėl mažiausiai 68 proc. akcijų įsigijimo. Norvegai neslėpė besidomintys ir visomis bendrovės, kuriai dar priklauso laikraštis "Palangos tiltas" bei spaustuvė, spausdinanti beveik 40 pavadinimų laikraščius iš Lietuvos, Latvijos, Kaliningrado srities, akcijomis. Tačiau galiausiai šios derybos žlugo.

Beje, uostamiesčio dienraščiu domėjosi ir kita Norvegijos žiniasklaidos grupė "Schibsted", kuriai dabar jau priklauso dienraščio „Ekstra žinios“ ir bendrovės Žurnalų leidybos grupė kontroliniai akcijų paketai. Šis koncernas, priešingai nei „Orkla“, svarsto galimybę investuoti į kitas Lietuvos žiniasklaidos priemones ir taip sustiprinti pozicijas mūsų šalyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją