Antradienį Seimo komitetas, į posėdį pasikvietęs Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) generalinį direktorių Kęstutį Petrauskį, aiškinosi šeštadienį vakare įvykusio incidento aplinkybes. Vėliau dėl to visuomeninio transliuotojo vadovas buvo pakviestas ir į Seimo plenarinį posėdį. Politikams užkliuvo tiesiogiai transliuota laida „Lietuvos dainų dešimtukas“.

Joje dalyvavusios grupės „Išjunk šviesą“ šokėja, baigiantis dainai „Nusirenk“, netikėtai nusimetė liemenėlę ir liko tik su kelnaitėmis. Tai įvyko anksčiau nei 23 val., nuo kada leidžiama transliuoti vaikams ir paaugliams nerekomenduojamas žiūrėti laidas.

Nors Seimo nariai per komiteto posėdį K.Petrauskiui negailėjo ir itin griežtos kritikos, galiausiai nuspręsta apsiriboti siūlymu kreiptis į žurnalistų etikos inspektorių Romą Gudaitį. „Seimas - ne ta institucija, kuri gali vertinti tokius dalykus“, - po posėdžio DELFI sakė komiteto pirmininkės pavaduotojas konservatorius Julius Dautartas.

Parlamentarų manymu, reikėtų įvertinti ir merginos, kuri savo veiksmais galėjo pažeisti viešąjį interesą, elgesį. Konservatorius priminė, kad Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatytos nuobaudos už netinkamą elgesį viešoje vietoje.

„Šis įvykis gali būti precedentas kalbėti apie tam tikrus dalykus. Per televizijas dabar rodoma daugybė erotinių filmų, laikraščiai pilni tokių fotografijų. Vaikų interesų gynimo požiūriu esama kur kas didesnių pažeidimų, nei tas, kurį mes svarstėme, - aiškino J.Dautartas. – Žinoma, operatoriai galėjo sureaguoti ir nukreipti kameras nuo nusirenginėjančios merginos, bet gyvenimas dabar toks, kad keturiolikmečių nebegalima vadinti vaikais – jie patys gimdo vaikus“.

K.Petrauskis DELFI sakė jau skyręs papeikimus „Lietuvos dainų dešimtuko“ prodiuseriui ir režisierei. „Pagal Darbo kodeksą tai – pačios griežčiausios bausmės. Griežtesnis būtų tik atleidimas, - teigė visuomeninio transliuotojo vadovas. – Ši laida jiems ir taip bus gera pamoka“.

LRT vadovas teigė laidos vedėjų nebausiąs, nes jie esą nežinojo apie grupės planus surengti tokį šokiruojantį pasirodymą ir patys patyrė stresą.

Kaip vėliau Seimo nariams sakė K.Petrauskis, dėl incidento taip pat kreiptasi į Generalinę prokuratūrą, kad pareigūnai įvertintų merginos veiksmus. Nuogąstaudamas, jog ateityje panašių atvejų gali padaugėti, nes „yra žmonių, kurie nori išgarsėti tokiu būdu“, jis paprašė Seimo sugriežtinti nuobaudas už viešosios tvarkos pažeidimus.

Pasak K.Petrauskio, grupė „Išjunk šviesą“ ateityje nebus kviečiama į Lietuvos televizijos laidas. Be to, svarstoma galimybė su tiesioginių laidų dalyviais pasirašyti sutartis, kad jie atsakytų už scenarijuje nenumatytus veiksmus.

Pakviestas pasiaiškinti į Seimo posėdį LRT vadovas juokais džiaugėsi pirmą kartą sulaukęs tokios garbės, nes dar niekada nekalbėjo iš parlamento tribūnos. Į susidariusią situaciją jis stengėsi žvelgti su humoru: „Kaip sako prancūzai, cherchez la femme – kiekvienoje situacijoje reikia ieškoti moters“.

Parlamentarai nepraleido progos K.Petrauskio paprašyti suteikti jiems eterio laiko išsakyti savo nuomonę narkomanijos, antikorupcijos, biudžeto formavimo ir kitais aktualiais klausimais, nes kol kas politikus esą priima tik regioninės televizijos.

„Informacijos rengėjas turi būti nepriklausomas, - tokius prašymus atrėmė LRT vadovas. – Partijos ir valdžios institucijos negali turėti savo informavimo priemonių“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją