Europos Parlamento Europos liaudies partijos-Europos demokratų frakcijos (ELP-ED) rengtos rezoliucijos dėl politinės padėties ir spaudos laisvės Baltarusijoje parengimo prisidėjo ir šios frakcijos narė, lietuvė Laima Andrikienė.

Kaip pranešė Europos Parlamento ELP-ED spaudos tarnyba, šia rezoliucija Europos Parlamentas kreipiasi į Europos Ministrų Tarybą ir Europos Komisiją, kad būtų sukurta kompleksinė daugiametė nepriklausomos spaudos rėmimo Baltarusijoje programa, kuri garantuotų paramą nepriklausomų radijo ir televizijos programų transliaciją iš užsienio, o taip pat paramą nepriklausomiems žurnalistams ir laikraščiams.

Rezoliucijoje ypatingas dėmesys skirtas radijo programų transliacijoms į Baltarusiją iš užsienio - Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos, o Europos Komisija raginama nedelsiant jas paremti.

"ES jausis saugiau, kai kaimynystėje turėsime valstybę, gerbiančią tas pačias vertybes - demokratiją, žmogaus ir piliečių teises, todėl mums taip svarbu, kad šiomis laisvėmis mūsų kaimynai galėtų naudotis kuo greičiau. Kalbu apie spaudos, susirinkimų, asociacijų laisvę, ir esu įsitikinusi, kad mūsų, Europos Sąjungos valstybių, pareiga yra paremti demokratijos procesus Baltarusijoje", - pranešime spaudai cituojama viena iš rezoliucijos autorių L.Andrikienė.

Europos kaimynystės politiką kuruojanti Europos Komisijos narė Benita Ferrero Waldner savo pranešime Europos Parlamentui pažymėjo, jog "nepaprastai svarbu stiprinti demokratiją ir remti nepriklausomus informacijos šaltinius Baltarusijoje, ypač artėjančių prezidento rinkimų akivaizdoje".

Anot komisarės, "neseni įvykiai Baltarusijoje nuvedė šalies politinę sistemą tolyn nuo Europos demokratijos sistemos, normų ir vertybių, neleisdami šiai šaliai užimti užtarnautos vietos Europos tautų šeimoje". Komisarės nuomone, pernykščiai parlamento rinkimai bei referendumas Baltarusijoje "gerokai atsiliko nuo tarptautinių standartų".

B.F.Waldner pasmerkė Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos oponentų areštus bei politiškai motyvuotus teismus, dažnėjančias represijas prieš politines partijas, nevyriausybines organizacijas, profsąjungas bei nepriklausomą žiniasklaidą.

Komisarė taip pat priminė, jog pernai ES nutarė neleisti išduoti vizų kai kuriems aukštiems Baltarusijos pareigūnams. Tuo pat metu ES teikia paramą Baltarusijos demokratinėms jėgoms, žurnalistams bei pilietinei visuomenei.

Po pernai metų spalio mėnesį Baltarusijoje vykusių rinkimų į parlamentą pateko vien autokratiško Baltarusijos lyderio A.Lukašenkos šalininkai, o referendume Baltarusijos piliečiai pritarė Konstitucijos pataisai, leidžiančiai prezidento postą užimti daugiau kaip dvi kadencijas.

Tuo tarpu Vakarų stebėtojų teigimu, minėtą referendumą Baltarusijos valdžia organizavo šiurkščiai pažeisdama tarptautinius reikalavimus. Be to, Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos stebėtojai pažymėjo, jog nepakankamai skaidriai vyko balsų skaičiavimas ir į rinkimų balsadėžes buvo metami falsifikuoti biuleteniai.

Ketvirtadienį Europos Parlamento priimtoje rezoliucijoje europarlamentaro iš Lietuvos Rolando Pavilionio iniciatyva taip pat įrašytas punktas, kuriame sveikinamas A.Lukašenkos režimo uždaryto Europos humanitarinio universiteto (EHU) atidarymas Lietuvoje.

Kaip pranašė R.Pavilionio biuras, Europos Parlamentas kreipėsi į ES universitetus bei valstybes nares, ragindamas pripažinti šio baltarusių universiteto diplomus kaip išskirtinių akademinių įgūdžių ženklą.

Europarlamentarai taipogi pareiškė savo solidarumą su visais Baltarusijos studentais, kurie buvo pašalinti iš valstybinių universitetų už žodžio laisvę bei Europos vertybių propagavimą. Rezoliucijoje griežtai reikalaujama iš oficialaus Minsko sustabdyti represijas prieš demokratinį jaunimą.

Po to, kai universiteto veiklą Baltarusijoje nutraukė autoritarinis prezidento Aleksandro Lukašenkos režimas, ši aukštojo mokslo įstaiga Vilniuje savo veiklą atnaujino birželį. Autoritarinio prezidento A.Lukašenkos vadovaujama Baltarusija nuolat susilaukia kritikos iš tarptautinių žmogaus teisių organizacijų ir užsienio vyriausybių dėl žodžio laisvės ribojimo ir opozicijos slopinimo.

Paskutinis demokratiškai išrinktas Baltarusijos parlamentas A.Lukašenkos buvo paleistas 1996 metų rudenį po referendumo, išplėtusio prezidento galias. Dėl prezidento A.Lukašenkos vykdomų žmogaus teisių ir demokratijos pažeidimų Europos Taryba 1997 metais įšaldė Baltarusijai suteiktą specialaus svečio statusą ir iki šiol jo neatkūrė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją