Liepos pabaigoje baigėsi Druskininkų savivaldybės skelbtas konkursas leidinio spausdinimo paslaugoms įsigyti. Laimėtoja tapo „Lietuvos ryto“ spaustuvė, pasiūliusi trejus metus „Mano Druskininkus“ spausdinti už 476,16 tūkst. Lt – beveik po 159 tūkst. Lt per metus.

Centrinio viešųjų pirkimų portalo pateikiamais duomenimis, konkurse buvo du dalyviai. Antroje vietoje liko bendrovė „ARX Reklama“ su beveik dvigubai didesne kaina – daugiau kaip 939 tūkst. Lt.

Liepą Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė Druskininkų savivaldybės tarybos, administracijos, administracijos direktoriaus ir Švietimo centro skundą, kuriuo be pakeitimų buvo paliktas galioti Žurnalistų etikos inspektorės Zitos Zamžikienės sprendimas. Šiuo pripažinta, kad savivaldybė, leisdama nemokamą laikraštį „Mano Druskininkai“, padarė įstatymų pažeidimus.

Savivaldybė su tuo nesutiko ir pateikė apeliacinį skundą, kurį nagrinės Vyriausiasis administracinis teismas. „Kol kas imti vykdyti teismo apskųsto sprendimo, kurio teisėtumas dar iki galo neišaiškintas teisme, mes negalime. Todėl, galima sakyti, kita pusė tiesiog naudojasi ta ginčo teisme situacija“, – susidariusią situaciją komentuoja žurnalistų etikos inspektorės patarėjas Deividas Velkas.

Juokauja, kad geriau degs krosnyje

Laikraščio „Druskininkų naujienos“ vyriausiasis redaktorius Romas Sadauskas-Kvietkevičius aiškina, kad padėtis nepasikeitusi: į teismo sprendimus neatsižvelgiama. „Suprantu, kad jie neįsiteisėję, bet reikėtų juos turėti omenyje prieš sudarant ilgalaikes sutartis, įsipareigojimus, plečiantis. Šiuo atveju vyksta plėtra prieš pat uždarymą“, – DELFI sakė nepriklausomo leidinio vyriausiasis redaktorius.

R. Sadauskas-Kvietkevičius stebisi premjero Algirdo Butkevičiaus išvedžiojimais, kad atsakomybę turi prisiimti ne R. Malinauskas, o savivaldybės taryba. Juk, sako pašnekovas, taryboje absoliučią daugumą turi socialdemokratai, o R. Malinauskas – socialdemokratų partijos valdybos ir prezidiumo narys, partijos pirmininko pavaduotojas, Druskininkų skyriaus pirmininkas,

„Čia kaip su žaliais žmogeliukais Ukrainoje: ne mūsų, bet kaip ir mūsų. Tai paprasčiausias išsisukinėjimas“, – ironizuoja pašnekovas. Jo žiniomis, premjeras puikiai žino situaciją, bet nenori skriausti įtakingo partijos veikėjo. R. Sadauskas-Kvietkevičius primena, kad R. Malinauskui nekliuvo ir dėl tvoros skandalo: nėra politinės valios net politiką pabarti.

„Leidinys pakeitė popierių: mes tuo džiaugiamės. Anksčiau buvo žurnalinis popierius, kuris nelabai dega krosnyje, o dabar jis puikiai dega krosnyje, tad kviečiame savo skaitytojus, jei kur valdiškoje įstaigoje ar prekybos centruose pamato sukrautus laikraščius, visą krūvelę pasiimti. Jie dega maždaug kaip drebulinės malkos“, – juokėsi R. Sadauskas-Kvietkevičius.

Jis stebisi mokesčių mokėtojų pinigų taškymu bylinėjimuisi su valstybe teismuose. Žurnalistas sako lauksiantis galutinio teismo sprendimo. Jis nesitiki, kad sprendimas gali būti koks nors kitoks, tačiau jau dabar aišku, kad procesas užtruks.

„Tikslas – pratempti iki pat savivaldos rinkimų ir skleisti vienašališką informaciją, kurią etikos inspektoriaus tarnyba pavadino grupiniu politinių interesų tenkinimu. Tie interesai bus tenkinami iki pat rinkimų, kad būtų gauti palankūs rinkimų rezultatai“, – prognozuoja R. Sadauskas-Kvietkevičius.

Jis taip pat stebisi nustatytu 10 tūkstančių leidinio tiražu: rajone gyvena per 20 tūkst. gyventojų, taigi šeimai tenka daugiau nei po vieną leidinį. „Mano Druskininkai“ mėtomi į gyventojų pašto dėžutes, platinami geltonaisiais autobusiukais, leidinį galima rasti didžiuosiuose prekybos centruose bei valdžios įstaigose.

R. Malinauskas ketvirtadienį į telefono skambučius neatsiliepė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)