Generalinė prokuratūra tyrė bylą dėl pernai dienraščiuose "Respublika" ir "Vakaro žinios" išspausdintų publikacijų, kurios visuomenėje buvo įvertintos kaip antisemitinės ir sukėlė atgarsį Lietuvoje bei užsienyje.

Bylos dėl keturių asmenų rašinių medžiaga praėjusį penktadienį buvo perduota Vilniaus miesto 2-ajam apylinkės teismui.

Generalinė prokuratūra pranešė, kad Vitas Tomkus, Raimundas Celencevičius, Algis Kalanta ir Nadežda Doronina straipsniais apie žydus ir netradicinės seksualinės orientacijos asmenis padarė ne baudžiamąjį, bet administracinį pažeidimą.

Minėtiems asmenims teks atsakyti už informacijos produkcijos, kuri kursto nacionalinę, rasinę ar religinę nesantaiką, pagaminimą bei platinimą. Administracinių teisės pažeidimų kodekse už šį pažeidimą numatyta bauda iki 5 tūkst. litų.

Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo teisėjas Audrius Cininas, kuriam buvo perduota nagrinėti V.Tomkaus administracinė byla, priėmė nutartį jos nenagrinėti dėl tam tikrų trūkumų ir antradienį grąžino atgal prokuratūrai.

Teisėjas plačiau nekomentavo savo sprendimo motyvų ir kokius trūkumus įžvelgia V.Tomkaus byloje.

"Mano galva, jie esminiai (trūkumai - BNS), jeigu jau grąžinau", - BNS sakė teisėjas.

Jo nutartį per 10 dienų prokuratūra gali būti apskųsti administraciniam teismui.

Medžiaga dėl kitų trijų asmenų rašinių perduota kitiems šio teismo teisėjams ir kol kas nėra duomenų, kad ji būtų grąžinta prokuratūrai.

Iškelti bylą dėl dienraščio redaktoriaus V.Tomkaus rašinių ciklo "Kas valdo pasaulį?" Generalinės prokuratūros prašė Tautinių bendrijų tarybos prie Vyriausybės, Lietuvos nepriklausomybės gynimo Sausio 13-osios brolijos, Lietuvos žydų bendruomenės, Lietuvos pilietinių organizacijų atstovai bei atskiri piliečiai.

Visuomenės atstovai, politikai, užsienio diplomatai V.Tomkaus rašinių ciklą, iliustruotą žydo ir gėjaus karikatūromis, pasmerkė kaip kurstantį antisemitizmą, nepakantumą gėjams ir kitokią netoleranciją.

2004 metų kovą Generalinė prokuratūra pagal Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 1-ąją dalį, numatančią atsakomybę už kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę, pradėjo ikiteisminį tyrimą. Taip pat buvo sprendžiamas klausimas, ar pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto.

Maždaug po metų, vasario 11-ąją, šis tyrimas nutrauktas. Vienu iš motyvų nutraukti bylą ikiteisminio tyrimo prokuroras nurodė, kad šiomis publikacijomis nebuvo padaryta nusikalstama veika. Byla dėl šmeižto iškelta nebuvo, nusprendus, kad įžeistieji asmenys su "Respublika" gali bylinėtis privataus kaltinimo tvarka.

Kovą byla vėl atnaujinta. Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis pripažino, kad prieš tai bylą tyręs jo pavaldinys neįvertino visų aplinkybių, kurios galėjo turėti įtakos galutiniam sprendimui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją