"Penktą valandą, kai prasidėjo telemaratonas, niekas iš čia sėdinčių negalėjo nė pasvajoti, kad per 6 valandas pavyks surinkti tiek pinigų. Tačiau pasirodė, kad tai nėra taip sunku. Taip, kaip nėra sunku tikėti, kad jūs visi būtinai pasveiksite", - baigiantis "Gerumo dienai" sergantiems vaikams sakė renginio vedėjas Arūnas Valinskas.

Kol žmonės skambino mokamosiomis linijomis arba siųsdami SMS žinutes aukojo po 2 ir 5 litus, LNK "Gerumo sparnais" ir diplomais apdovanojo įsimintiniausius praėjusių metų laidų herojus. Įkvėpti jų pasiaukojimo, LNK studijoje laidų herojus sveikino ir dovanomis džiugino politikai, verslininkai, žurnalistai.

Po 19 valandos renginio transliacija persikėlė į Vilniaus universiteto vaikų ligoninės Onkohematologijos skyrių. Čia tiesioginiame eteryje su vaikais ir jų tėvais bendravusi laidos "Nuo... iki" vedėja Rūta Mikelkevičiūtė paskelbė žinią, kuri ypač pradžiugino ligoniukų tėvus - LNK drauge su "Sampo" banku atidaro stipendijų fondą, iš kurio kiekvienam šiuo metu su kraujo vėžiu kovojančiam vaikui bus suteiktos studijų stipendijos.

Negalinčius vaikščioti pacientus LNK kūrybinė grupė lankė palatose.

R. Mikelkevičiūtei šnekantis su 15 metų Alma, į jos palatos duris pasibeldė Prezidentas Valdas Adamkus su žmona. Pirmoji šalies ponia bendravardei įteikė dovanų ir sertifikatą, kad jos išleistuvėms dizainerė Julija Žilėnienė pasiūs gražiausią suknelę. Vienam berniukui V. Adamkus pažadėjo išpildyti didžiausią jo svajonę - nukeliauti į Disneilendą.

21 valandą į ligoninę atvykęs premjeras Algirdas Brazauskas su žmona Kristina pirmiausia aplankė negalintį su kitais vaikais "Gerumo dienos" žiūrėti 16-metį Pranciškų. Onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams Ministras Pirmininkas paskyrė savo mėnesio atlyginimą, o vienam nedrąsiai prasitarusiam, kad svajoja apie mobilųjį telefoną, pažadėjo: "Pirmadienį, antradienį bus".

Pirmadienį į Vilniaus universiteto vaikų ligoninės Onkohematologijos skyrių buvo atvežtos premjero Algirdo Brazausko pažadėtos dovanos - du mobilieji telefonai „Nokia“ su sąskaitos papildymo kortelėmis, rašoma LNK pranešime spaudai.

Ligoninėje gulintis Julius laukia prezidento Valdo Adamkaus pažadėtos kelionės į „Disneilendą“. Gydytojai Juliui aiškina, kad kelionė tikrai bus, tik ne taip greitai.

Skyriaus vadovai vaikams padalijo prezidento ir premjero grynais paliktus pinigus. Kiekvienam vaikui, besigydančiam onkohematologijos skyriuje, teko po 100 litų.

"Gerumo dienos" suma milijoną pasiekė prieš pusę vienuoliktos, skambant antrajai "B'Avarijos" dainai "Labai labai". Šia žinią buvę LNK studijoje palydėjo padėkos šūksniais ir plojimais. Santariškėse tiesioginę transliaciją stebėję medikai teigė negalėję patikėti, kad Lietuvoje yra tiek daug gerų žmonių ir nuoširdžiai dėkojo visiems aukojusiems.

"Gerumo dieną" mokamomis linijomis skambiną LNK žiūrovai Vilniaus universiteto vaikų ligoninės Onkohematologijos skyriui paaukojo beveik 1,1 mln. litų. Didesnes sumas kraujo vėžiu sergantiems vaikams žmonės iki šiol pervedinėja į specialią Vilniaus vaikų universiteto ligoninės sąskaitą, kurioje pirmadienį vakare buvo per 16 tūkst. litų.

Pajamų už skambučių aptarnavimą atsisakė visos telekomunikacijų bendrovės, todėl visi "Gerumo dienos" pinigai teks vaikams, sergantiems kraujo vėžiu.

Per pirmąjį telemaratoną "Padėkime tiems, kurie mūsų nemato" silpnaregių mokymo ir ugdymo centrui LNK žiūrovai paaukojo beveik 80 tūkst. litų, o pernai per 6 tiesioginės "Gerumo dienos" valandas - per 500 tūkst. litų.

Už juos Druskininkų "Saulutės" sanatorijoje, kurioje gydosi cerebriniu paralyžiumi sergantys vaikai, buvo atnaujintos palatos, nupirkti fizinės ir vandens terapijos aparatai.

Įteikta 10 Gerumo sparnų

Šeštadienį per labdaringą tiesioginį muzikos ir publicistikos telemaratoną „Gerumo diena“ LNK laidos įsimintinausiems savo laidų herojams įteikė 10 Gerumo sparnų, rašoma LNK pranešime spaudai.

Pirmą kartą Gerumo dienos apdovanojimai iškeliavo į užsienį. „Meilės istorijų“ laida apdovanojo šešiolikmetį lenką Janeką Melą, kuris, netekęs rankos ir kojos, sugebėjo nukeliauti į Pietų ir Šiaurės ašigalius. „Janekas - vienintelis neįgalus žmogus pasaulyje, toks jaunas pasiekęs abu ašigalius. Šis jaunuolis - nerealios stiprybės pavyzdys, todėl sparnu jį apdovanojome už susigrąžintą pasitikėjimą savimi“, - sako Šiaurės Lenkijoje, Marlborko mieste Janeką aplankiusi „Meilės istorijų“ vedėja Daiva Tamošiūnaitė.

„Vakaras su Marijonu“ Gerumo sparną skyrė 18 metų Renatai Narkūnaitei, įveikusiai vėžį ir pelniusią „Mis elegancijos“ titulą „Mis lenkaitė“ konkurse. Pasak laidos „Vakaras su Marijonu“ vedėjo M. Mikutavičiaus, Renatai buvo padėkota už stiprybę ir begalinį norą gyventi, už tai, kad sergantiems kraujo vėžiu vaikams ir jų tėvams savo istorija galbūt įžiebė naują viltį.

„Nuo…iki…“ gydytojai Laimai Gelgotaitei Gerumo sparną įteikė už dvasios stiprybę. Moteris išvyko į Tibetą ieškoti vaistų savo sunkiai sergančiai motinai ir, praradusi asmens dokumentus, Nepale pakliuvo į kalėjimą. „Tačiau jai užteko stiprybės ištverti nelaisvę, iš jos išsivaduoti ir grįžti namo, išmokus netradicinės medicinos paslapčių“, - sako „Nuo…iki…“ žurnalistė Giedrė Talmantienė.

Vilniaus žydų mokyklos direktoriui Mišai Jakobui „Už taurumą ir kilnumą“ Gerumo sparną skyrė Nepriklausoma paieškų tarnyba. Miša per šią laidą surado jo motiną, žydų tautybės Frumą Pupsaitę, išgelbėjusio dvasininko gimines ir jiems padėkojo. „Čia jums už tai, kad nepamiršote moralinės skolos“, - įteikdama sparną sakė laidos vedėja Palmira Galkontaitė.

„Antroji banga“ Gaudentui Naujokui Gerumo sparną įteikė už dovanotą viltį - jis pasiaukodamas gydo žmones, sergančius alkoholizmu.

„Pagalba 112“ chirurgą Remigijų Samuolį apdovanojo Gerumo sparnu už tai, kad gelbėdamas žmogaus gyvybę, padarė daugiau, nei reikalauja Hipokrato priesaika. „Chirurgas praktiškai padarė stebuklą, įsikišdamas ne į chirurginę, o į Dievo sritį. Peiliu sužalotam keturiasdešimtmečiui Artūrui Snieškai širdis sustojo bevežant į operacinę. Gydytojas Remigijus Samuolis praktiškai koridoriuje atvėrė pacientui krūtinės ląstą ir ėmė rankomis daryti širdies masažą. Širdis atsigavo“, - neįtikimą istoriją pasakojo „Pagalba 112“ kūrėjas Kristupas Krivickas.

LNK Žinių tarnyba įteikė keturis Gerumo sparnus. Už indėlį į kultūrą Gerumo sparną gavo režisierius Oskaras Koršunovas. Režisierius, rizikuodamas savo teatro pinigais, surengė tarptautinį teatro festivalį „Sirenos“, kuriame buvo parodyti perspektyviausi užsienio režisierių pastatymai.

Už pasiaukojimą Gerumo sparnas įteiktas penkiakovininkui Edvinui Krungolcui, kuris paaukojo savo asmeninį rezultatą, kad į Lietuvą Andrejus Zadneprovskis parvežtų olimpinį sidabro medalį. LNK kriminalių žinių vedėjas Jaunius Matonis trylikametį Mindaugą Karpį apdovanojo už drąsą - berniukas iš gaisro išgelbėjo dvi savo jaunesnes seseris.

„Kelmės statybos“ vadovui Albinui Palaikiui LNK Verslo žinios Gerumo sparną skyrė už pagalbą nelaimėje - jis tyliai ir nesigirdamas pastatė keliolika namų žmonėms, praradusiems būstus po gaisrų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją