Praėjusiame amžiuje Lietuvos istorijoje buvo minimi trys okupacijos laikotarpiai: Carinės Rusijos, nacistinės Vokietijos ir Sovietų Sąjungos. Naujausiame R. Bružo filme pirmą kartą prabylama ir apie ketvirtąją okupaciją, kuri prasidėjo Lietuvai iš Lenkijos atgavus Rytų Lietuvą ir Vilniaus kraštą.

Emigracinė Lenkijos vyriausybė neatsisakė pretenzijų į Lietuvos žemes, todėl prasidėjus Antrajam Pasauliniam karui, Lietuvoje pradėjo veikti pogrindinė organizacija Armija Krajova, vykdžiusi kruvinus agresijos išpuolius prieš lietuvius.

„Tai filmas apie vieną sunkiausių ir skaudžiausių Lietuvos istorijos momentų, kuomet mūsų šalis buvo draskoma ir plėšoma ir vidaus, ir užsienio priešų. Filme atskleidžiami faktai, bylojantys apie žiaurius Armijos Krajovos būdus, siekiant visiems laikams ištrinti Lietuvą iš pasaulio žemėlapio”, – savo filmą pristato autorius R.Bružas.

Trijų dalių filme, kurį žurnalistas kūrė net ketverius metus – autentiški istoriniai kadrai ir garsių istorikų komentarai. Jame prabyla ir žiaurių Armijos Krajovos pogromų liudininkai, kurie savo akimis matė artimųjų žūtį ir tik per stebuklą patys išliko gyvi.

Remiantis retomis archyvinėmis fotografijomis ir 1996 metais Vilniuje, Bernardinų bažnyčioje, rastu Armijos Krajovos archyvu, šiame filme atskleidžiami sensacingi lenkų pogrindinės armijos bendradarbiavimo su naciais, vėliau su sovietais, faktai.

Dokumentinis filmas „Armija Krajova Lietuvoje. Istorijos akligatvis” kovo 13 dieną – 16.45 val. per TV3.