Tuo tarpu 10-ies įdomiausių interaktyvių projektų autoriai rytoj dalyvaus kūrybinėse dirbtuvėse, kuriose iš užsienio ekspertų sulauks praktinių patarimų, kaip sėkmingai vystyti pradėtus projektus.

Teleportacija į „Fantastišką planetą“ 

Į „Cross Media Zen“ kūrybines dirbtuves atrinktas naujųjų medijų agentūros „Gluk Media” susikertančių medijų projektas remiasi garsiuoju prancūzų animaciniu filmu „Fantastiška planeta“ („La planete sausvage“, rež. René Laloux, 1973). Projekte pristatoma inovatyvi ir metaforiška šiuolaikinės visuomenės vizija.
Bartas Polanskis, interaktyvaus projekto „Fantastiška planeta” autorius

„Projektas primena interaktyvų kompiuterinį žaidimą, kuriame žaidėjas, naujųjų technologijų pagalba, galės „teleportuotis“ į mūsų sukurtos planetos aplinką ir tapti pagrindiniu pasakojamos istorijos herojumi“, - sako projekto autorius Bartas Polonski.

Projekto unikalumas – daugelio vartotojo pojūčių įtraukimas. Žmogus ne tik mato, girdi, liečia „istoriją“, bet pats joje dalyvauja, ją vysto ir keičia pagal savo sukurtą siužetą. „Ateityje ketiname į istorijos naratyvo kūrimą įtraukti didesnę grupę vartotojų. Interneto pagalba „Fantastiškos planetos“ herojai galės „keliauti“ į vystomą istoriją kolektyviai. Interaktyvus projekto turinys ne tik nustebins, bet ir praplės šiuolaikinio vartotojo naujųjų medijų suvokimo ribas“, - apie projektą pasakoja B. Polonski.

Realybėje atgimstantis filmo siužetas

Tarp projektų, kuriuos konsultuos susikertančių medijų ekspertai iš Danijos ir Jungtinės Karalystės – „ERA FILM“ vystomas projektas „Escaping sunshine“. Lietuvos – Danijos bendros produkcijos ilgametražis vaidybinis filmas paremtas tikru įvykiu apie lietuvaitę, kurią į sekso vergiją Danijoje pardavė jos draugė.
Režisierius Allan van O.T. Andersen ir prodiuserė Rasa Miškinytė

„Lietuvoje prekyba žmonėmis – vis dar tabu, didžioji dalis tautiečių nieko nežino šia tema, nors mūsų šalis yra viena pagrindinių pagal prekybą žmonėmis visoje Europos Sąjungoje. Nors mūsų vykdomo projekto centre – vaidybinis filmas, nusprendėme, kad prekyba žmonėmis yra pakankamai aktuali ir svarbi tema, kurią ne tik galima, bet ir reikia nagrinėti plačiau. Šiam tikslui pasiekti nusprendėme istoriją „iškelti“ iš filmo rėmų ir pasinaudoti skirtingų medijų kanalų ir platformų teikiamomis galimybėmis“, - sako „ERA FILM“ prodiuserė Rasa Miškinytė. 

Projekto kūrėjai tikisi iš dirbtuves vedančių interaktyvių projektų profesionalų gauti patarimų, kaip filmo siužetinę liniją perkelti ir į realybę – socialinės medijos platformose sukurti virtualios realybės žaidimą (angl. alternate reality game). Istorija susidomėję žmonės būtų skatinami įsitrauki į dingusios merginos paieškas, rinktų užuominas, kurios padėtų išsiaiškinti dingimo aplinkybes.

„Tokia projekto plėtra – didelis užmojis ir sudėtingas procesas. Tikimės konferencijoje ir dirbtuvėse pasisemti žinių ar galbūt rasti alternatyvų, bet nemažiau efektyvų sprendimą. Filmas pasakoja daugeliui žmonių nesuvokiamą istoriją – kaip žmonės parduoda kitus žmones į vergovę. Tuo tarpu virtualios realybės žaidimas padėtų auditorijai iš tiesų pajausti istoriją, prisidedant prie paieškos ir narpliojant sudėtingas merginos dingimo detales“, – sako R. Miškinytė.

Be to, aktyvią komunikaciją apie projektą ir prekybą žmonėmis vykdantys jo kūrėjai, istorijai pasakoti pasitelkia ne tik spaudą, televiziją, radiją, socialinius tinklus, organizuoja akcijas, bet ir vykdo minios finansavimo (angl. crowd funding) kampaniją. „Cross Media Zen“ konferencijoje tikimės rast bendraminčių, kurie turi patirties vykdant minios finansavimo kampanijas, gauti patarimų, kaip geriau išnaudoti šį pasaulyje jau paplitusį papildomų lėšų pritraukimo būdą“, - sako filmo režisierius  Allan Van O.T. Andersen.

Jungtis tarp praeities ir dabarties 

Režisierės Jūratės Samulionytės ir kūrybininkės Aušrinės Benediktavičiūtės planuose – keliose medijų platformose vykdomas projektas „Ant ribos“, kurio ašis – dokumentinis filmas apie dviejų seserų kelionę jų močiutės gyvenimo vingiais antrojo pasaulinio karo metais. Rinkdamos faktus ir užuominas seserys stengiasi atkurti savo šeimos istoriją ir kartu gvildena joms šiuo metu aktualias problemas ir klausimus.
Režisierė Jūratė Samulionytė ir kūrybininkė Aušrinė Benediktavičiūtė

Projekto kūrėjų planuose – ne tik filmas, bet ir interaktyvi interneto svetainė, kurios lankytojai galės dalintis  istorijomis, nuotraukomis bei laiškais iš filme rodomo laikmečio. Taip pat ir specialiai sukurtos, filmo siužetu pagrįstos programėlės, suteikiančios galimybę ieškoti tolimų giminių, kurti geneologinį šeimos medį, pasitelkiant nuotraukas atkurti 1920-1950-aisiais metais egzistavusias vietoves, pastatus. Projekto sėkmės atveju surinkta medžiaga „nugultų“ ir knygos puslapiuose.

„Projektas – dar tik parengiamajame etape, tad dalyvavimas „Cross Media Zen“ kūrybinėse dirbtuvėse mums labai svarbus. Tikimės iškristalizuoti projekto idėją, įvertinti, kurias projekto dalis yra įmanoma ir vertinga vystyti, kurių – geriau atsisakyti“, - sako viena iš projekto autorių J. Samulionytė.

Žiūrovą būtina stebinti inovatyviais sprendimais 

E. Vėlyvio filmas „Redirected“ nestokoja dėmesio nei Lietuvoje, nei užsienyje. Visgi, filmo komanda, atsižvelgdama į dabartinę kino rinką, planuoja vien filmu neapsiriboti ir kurti interaktyvų projektą. „Veiksmo filmai – populiarūs, jie turi potencialo surinkti didžiausias sumas. Tačiau šio žanro segmente yra didelė konkurencija, tad būtina vartotoją stebinti inovatyviais sprendimais ir aukšta kokybe“, - teigia prodiuserė sklaidai Daiva Jovaišienė.
Emilio Vėlyvio filmas „Redirected“

Filmo komanda konferencijos ir dirbtuvių metu ketina su interaktyvių projektų specialistais aptarti idėją, kurti filmo siužetu paremtą žaidimą socialiniame tinkle „Facebook“. Filmo komandos planuose – ir komunikacijos internete tobulinimas. „Svarstome apie žaidimo stiliaus anonsinio filmuko kūrimą. Filmo gerbėjai galėtų pasirinkti, kuriuo filmo herojumi nori būti ir leistis į nuotykius rytų Europoje“, – idėjomis dalinasi Daiva Jovaišienė. 

Konferencijos ir dirbtuvių metu filmo „Redirected“ komanda tikisi geriau susipažinti ir suprasti naujųjų technologijų teikiamus privalumus bei rasti naujų būdų filmo siužetinę liniją pritaikyti skirtingoms medijų platformoms.

„Cross Media Zen“ konferenciją ir dirbtuves organizuoja Lietuvos kino centras ir Media Desk Lietuva.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)