Praėjusių metų „baisi ir nerimą kelianti tiesa: be precedento daug - 132 žurnalistai - 2012 metais žuvo atlikdami tarnybą arba dėl savo reportažų", nurodoma IPI pareiškime, kuris buvo paskelbtas organizacijos interneto svetainėje.

Ankstesnis didžiausias per metus žuvusių žurnalistų skaičius - 110 - buvo užregistruotas 2009 metais. 2011 metais žuvo 102 žurnalistai.

„Beveik neįtikima, kad 2012-aisiais žuvo tiek daug žurnalistų", - sakė IPI vykdomoji direktorė Alison Bethel McKenzie.

2012-aisiais vien Sirijoje žuvo mažiausiai 31 žurnalistas ir aštuoni visuomeniniai reporteriai, o 16 žurnalistų žuvo Somalyje.

Vienoje įsikūrusi IPI žurnalistų žūties atvejus pradėjo registruoti 1997 metais.

Žurnalistų taip pat žuvo Brazilijoje, Hondūre, Meksikoje, Pakistane, Filipinuose ir kitose žiniasklaidos atstovams pavojingomis laikomose šalyse.

Turkijai buvo pareikšta kritika dėl didžiausio kalinamų žurnalistų skaičiaus - 70-ies.

IPI taip pat paminėjo įvairiu laipsniu spaudos laisves varžančias šalis, tarp kurių nurodo Kiniją, Kubą, Nepalą ir JAV.

Tarp teigiamų pokyčių pavyzdžių organizacija paminėjo šmeižto dekriminalizavimą Grenadoje ir išankstinės cenzūros panaikinimą Mianmare.

IPI pateikti skaičiai skiriasi nuo kitų žiniasklaidos stebėjimo organizacijų, pavyzdžiui, „Reporteriai be sienų", skaičių, nes sudarant IPI sąrašus atsižvelgiama ne tik į tyčinius nužudymus, bet į visus žurnalistų mirties darbe atvejus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)